Velkommen til årets hyggeligste julemarked!

Måske har du endnu ikke skaffet alle julegaverne. Måske er du ikke engang begyndt at tænke på den slags. Så udsæt det endelig lidt længere – lige straks er det tid til årets hyggeligste julemarked her på gården, og der bliver alletiders lejlighed til at bruge opsparingen på usædvanlige sager fra de dedikerede stadeholdere. Nyttige julegaver – spiselige, drikkelige eller smukt brugbart håndværk. Hvem bliver ikke taknemmelig for det? Tænk at kunne give en gave der glæder 3 mennesker – producenten, dig og den heldige modtager.

Vi bliver nødt til at ommøblere lidt i den gamle trælade for at få plads til julens tilmeldte godtfolk – historisk mange vil være med. På denne årstid skal alle kunne være indendørs, og vi rykker tæt sammen. I en duft af gløgg og æbleskiver kan meget lade sig gøre.

Her kan du læse en smule om, hvem du kan møde på gården i weekenden d. 10. og 11. december:

dsc_48430001

Steen kommer med sine flotte juletræer. Du kan danse alt det, du vil, omkring træerne på stedet, men du kan også sørge for at medbringe trailer, tagbagagebærer eller trækvogn, så du kan hjembringe dit helt eget udvalgte eksemplar.

dsc_48390001

Alida og Edward stiller som sædvanligt op med deres fantastiske økologiske ostehåndværk samt gedekød. De flittige mennesker har skabt en unik osteproduktion på eget gårdmejeri, og der er al grund til at bakke op om den slags.
Læs mere her.

Anders er en ny guttermand her på gården. Han har sin egen gård og nu den dejlige Louise ved sin side. Sammen dyrker de jorden naturnært og avler gamle kornsorter økologisk og uden brug af husdyrgødning. Kernerne oparbejdes til mel og malt. Kom og anskaf noget helt særligt mel til din julebagning.
Læs mere her.

Jon driver sin fars vingård Château Le Raït i Bordeaux, og selvom det er på trods af meget, både familietradition og kultur i området, fastholder og udvikler Jon sin biodynamiske vinproduktion. Jon er en vaskeægte vinhelt, og du kan både smage og erhverve de helt igennem ordentlige vine til julemarkedet.
Læs mere her.

dsc_51040001

Niels fylder sin faldefærdige varevogn eller den familievenlige kummefryserbil med solidt ølhåndværk og kører hertil fra Næstved. Bag det barske ydre banker et hjerte af humle, og dit vil slå i takt, når du smager, hvad Niels kan fremtrylle af øltyper.
Læs mere her.

dsc_48480001

Anne fletter de smukkeste ting af pil! Gå ikke glip af muligheden for at vælge en helt unik gave til et helt unikt menneske, du vil glæde. Der er hjerte og sjæl i hvert eneste fletværk – det kan ses og det kan mærkes. Det vanskelige er valget.
Læs mere her.

Torben og Michael står bag Malling Mjød, og de ved alt, hvad der er værd at vide om den ældgamle drik. Kom og smag, spørg, lær og nyd. En honningmad er altid værd at sætte tænderne i, men et svalt glas mjød er noget helt særligt. Og det klistrer ikke.
Læs mere her.

dsc_48990001

Kaffe-Jacob fyrer op under kedlen og brygger kaffe i stride strømme weekenden igennem. Og det er ikke en hvilken som helst kaffe. Jacobs bror har plantet og passer ca. 25000 kaffeplanter i Equador – økologisk. Derudover importerer og rister Jacob også kaffebønner fra andre dele af verden. Kom og smag!
Læs mere her.

dsc_48740001

Lis og Holger fra Tolstrup æbler er også færdige med høsten for i år, og en stor del af deres fine økologiske avl går i mostpressen. Om lørdagen kan du smage og hjemkøbe æblemosten, høre om sorter og glæden ved at arbejde med jord og planter. Gyldne dråber – et most til morgenbordet.
Læs mere her.

dsc_48200001

Pia laver cremer med en række økologiske ingredienser og uden brug af parfume og parabener. Er din hud tør og trist, har du alletiders mulighed for at få udbedret tilstanden. Er du selv tør og trist har du alletiders mulighed for afhjælpe tilstanden ved at komme ud på gården og være en del af den gode stemning.
Læs mere her.

Mark og Harald har Risskov Ost, og de bringer et betragteligt udvalg af alverdens oste med til julemarkedet. Udover dem fra alverden er der også oste fra små danske gårdmejerier, og der er viden og fortællinger om fantastisk smag og hæderkronet håndværk. Kom og anskaf til decembermåltiderne.
Læs mere her.

Niels Ejnar kan alt med en motorsav – heriblandt det tredimensionelle med store skulpturer af gamle træer. Til markedet medbringer Niels Ejnar flytbare juleting af træ. Kom og tal med en dygtig træmand, find en gave eller køb et kursus.
Læs mere her.

Mariejose og Frank dyrker efter økologiske metoder camelina på deres gård ved Hjørring. Det er et ældgammelt frø, som koldpresses til næringsrig olie. Olien kan både bruges ved høj varme og til kolde sager som dressinger m.m. Smag selv!
Læs mere her.

Birgit har en økologisk gård nær Aarhus og er en ualmindelig gæv dame med holdninger til omverdenen. Ikke mindst til husdyrhold som er en vigtig del af gårdens produktion. Biodiversitet og oprindelige racer præger stedet, og du finder også en velassorteret gårdbutik. Birgit medbringer kød fra fjerkræ, gris og okse. Send en mail til Birgit, for at forudbestille økologisk gås, and, kalkun eller flæskesteg – så er du sikker på en ordentlig julemiddag. Fjerkræet kommer fra Gothenborg.
Læs mere her.

Paul og Carsten er de dedikerede mennesker bag StoneBros – en omfattende økologisk produktserie der baserer sig på lavt kulhydratindhold og stor livsglæde. Her finder du knækbrødblandinger, chokoladesmør, krydderier og drikkevarer. Brødrene vil gerne fortælle om baggrunden. Til dig.
Læs mere her.

dsc_50580001

Ole kommer hertil igen! Måske husker du sommerens pizzafester. Den slags bliver der ikke tale om, men Ole medbringer økologiske hjemmelavede specialiteter på glas: Chilimarmelade, chokoladesmør, postej, syltede rødbeder, æblesirup, samt surdejsrugbrød, måske lidt salami og nogle julepizzaer du kan tage med hjem og spise som nem aftensmad.
Læs mere her.

Steffen og René importerer ordentlige vine, og de medbringer et udvalg af økologiske, biodynamiske og sikkert også nogle ucertificerede, som blot er dyrket uden brug af menneskeskabt kemi, men med stor respekt for natur og menneskers helbred. Her kan du finde vin, der klarer dig gennem hele december.
Læs mere her.

Ida tager turen over havet og medbringer Samsømel til folket. Ida og Morten har eget mølleri på slægtsgården Kristensminde. Der er et udvalg af forskellige økologiske meltyper og havregryn, så du kan købe til både rundstykkerne, julebassen og re. Eller til dit hjemmebagte julefrokostrugbrød.
Læs mere her.

dsc_50150001

Dorte og Gert hedder de gode mennesker, som henter økologiske græske specialiteter til dette land. Te, urter, krydderier, oliven, olie og en del umanerligt smukke brugsredskaber af oliventræ. Du kan nyde at tale med dem om oprindelse, natur m.m. eller du kan blot skyndsomt anskaffe dig en fin gave til din bedste ven. Eller mor.
Læs mere her.

dsc_51440001

Vi er der også. Sørøveren står med mousserende vine, årets sidste ølflasker og de få tilbageværende flasker gin. Alt af egen økologisk avl og eget arbejde. Vi får, som sidste år, hjælp af vores gode ven Heinz. Vin- og mad-mand med en rummelig sjæl og et stort sind. Anskaf nytårsboblerne nu og du sikrer dig en festlig aften.
Læs mere her.

Jeg spæner nok frem og tilbage mellem vinen, æbleskiverne og bogudsalget. Vores seneste udgivelse – madbogen “Og halsen af en svane” – kan selvfølgelig erhverves med en krusedulle. Eller lidt smør.
Læs mere her.

dsc_51780001

Udover at smage og bese stadeholdernes vedkommende varer kan du naturligvis sætte dig på en halmballe, få ro i sjælen under lysekronernes skær og indtage en solid frokostret af ordentlige økologiske råvarer. I år serverer vores flittige familie- og vennehjælpere chili con muh carne samt kartoffel-porresuppe med godt brød. Vælg en ret og spis til rimelig pris. Der er selvfølgelig et æbleskivehold igen i år – Mikkel og Liv vil bage et uendeligt antal af verdens bedste æbleskiver og servere dem med hjemmelavet syltetøj af gårdens bær. Skyl eventuelt æbleskiverne ned med vores traditionsrige æblegløgg. Bedre bliver det ikke.

dsc_52330001

Har du gummistøvler med, kan du gå tur på hele gården og kigge til høns, grise, får, geder, mufloner, ænder, gæs og kaniner, æbleplantage, køkkenhave, vinmark m.m. Har du ikke gummistøvler med, kan du gøre det alligevel.

Alt det gode finder sted i weekenden d. 10. og 11. december kl. 11-16 begge dage. Adressen er Brandbygegaard, Alrøvej 77, Odder.

Kom hertil og både du og vi bliver glade!
Søren & Lone

P.S. Det vil også glæde os, hvis du vil invitere alle, du kender.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.