Kan vi være det bekendt?

n015

Kan vi være det bekendt?

Nej.

Hvad så hvis der er mange penge i det?

Nej, må svaret stadig være, selvom vores regering arbejder på at øge den industrielle svineproduktion.

Hvis antagelsen om, hvorvidt noget er anstændigt eller ej, følger indtægten, kan vi også udnytte mulighederne i trafficking og børnearbejde, pelse nogle flere babysæler, sælge våben til bananstater, bygge atomkraftværker og deponere affaldet i arktiske områder.

Der er så meget, som kan være en god forretning, uden at være i orden.

Sådan er det også med dansk svineproduktion.

Vi er nødt til at gøre det anderledes, fordi vi ikke kan være bekendt at tjene penge på den måde.

Og der er ingen forkromede løsninger på, hvordan vi får vendt den enorme og genstridige skude, men det er ikke et argument for at holde kursen.

Måske så du også dokumentaren “Det store svinerige” på DR1 i forgårs – fulgt op af en lang række temaartikler på DR’s hjemmeside, heftige diskussioner på Facebook og andre medier bl.a. Organic Today.

På trods af udsendelsens længde blev en del væsentlige problemstillinger ikke belyst – de er for omfattende og komplicerede at nå til bunds i, men de bør ihukommes alligevel.

Her nævnes i flæng: De langvarige grisetransporter til Tyskland og Polen, skuldersår (som de filmede søer på soslagteriet havde), de menneskelige omkostninger i Sydamerika ved produktion af fodersoja til danske svin, det enorme areal der i Danmark bruges til at lave foder på i stedet for menneskemad, uoprettelige konsekvenser for biodiversiteten i den danske natur, lukkede drikkevandsboringer, massiv udledning af hormoner til naturen, de mange landsbyer der lider under udvidelserne af svinefabrikkerne, med værdiløse huse og halvtomme byer til følge.

Og så videre.

Af og til – temmeligt ofte – virker kampen mod industrien, GMO-sælgerne, medicinalvirksomhederne, Monsanto-koncernen, regeringer og andre med væsentlige økonomiske interesser i klodens udnyttelse, som et endeløst ophold i slagteriets kulilteelevator. Rundt og rundt kører man, mens man holder vejret i håb om, at deres bedøvende klichéer og slogans dør før én selv.

Så er det en trøst, at stemmerne imod Cirkus Elendighed bliver stadigt flere.

I Norge er der bl.a. en stigende bekymring for udviklingen af store landbrug, og i Berlin blev der sidste weekend holdt en demonstration (Wir haben es satt, We are fed up eller nok er nok) med ca. 30.000 deltagere imod de industrielle landbrug og den medfølgende industri.

Du kan læse to interessante artikler fra demonstrationen lige her:

Demonstranter i Berlin inspirerer norske bønder

Landbruket trenger troverdighet

Den nuværende form for industriel svineproduktion i et livsfattigt og uacceptabelt miljø er blevet til i fuld offentlighed men uden den offentlige bevidstheds bevågenhed.

Fabrikkerne til både de levende og de døde dyr har givet arbejdspladser, eksport og indtjening, og det har været nok til at myndigheder og skiftende regeringer har holdt hånden over og under systemet. Jeg håber inderligt, at mediernes afdækning af husdyrenes forhold får befolkningen til at tage afstand fra produktionsformen.

For vi kan ikke være det bekendt!

Vejen til en holdbar levevis på vores planet er lang og vanskelig. Den bliver tilsyneladende ikke anvist af regeringerne – folkevalgte eller ej – så der er kun ét sted forandringerne kan genereres, og det er blandt folk.

Blandt os.

Du gør en forskel
Lone

P.S. Nu trænger man til at se på en anden form for griseliv:

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

26 svar til Kan vi være det bekendt?

  1. Pingback: Der sidder en fastklemt so for enden af din grillpølse! | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Pingback: Det kan godt være, at Dan Jørgensen er begejstret - DENFRI.dk

  3. Pingback: Svine-MRSA – spild af penge med en pseudo-stikprøve. Og stikprøver er slet ikke vejen frem. | Beretninger fra et autentisk landbrug

  4. Pingback: Den beskedne revolution | Beretninger fra et autentisk landbrug

  5. Pingback: Jeg vil foreslå en protestsnegl | Beretninger fra et autentisk landbrug

  6. Pingback: Svensk modstand mod dansk moral. Eller mangel på samme. | Beretninger fra et autentisk landbrug

  7. Knud Haugmark siger:

    Kære Lone
    Det ser ud som om du tror på, at landbruget tjener penge. Det gør det ikke, det sætter penge over styr, hver dag i millionvis. Det giver dundrende underskud og derfor har Axelborg sat den ene “imagekampagne” i søen efter den anden. Senest lyder budskabet: Dansk landbrugsteknik kan gøre alle andre mere effektive. (Og derfor skal vi have et dansk landbrug, selvom det sviner og ikke kan løbe rundt. Ikke en gang med enorme subsidier.)

  8. Holger Øster Mortensen siger:

    – nu vil Fødevare- og Landbrugsminister Dan Jørgensen (Pølseministeren) og direktør for L & F promovere danske pølser i Kina. Angiveligt for at redde de sultne masser fra at dø af sult.

    Jeg har set en rigtig kinamand
    Der sku sælge røde pølser ud i Kinas land
    Han er lisså go som Løkke Lars
    Og i hodet er han proppet fuld af fars

  9. Pingback: Det kan godt være, at Dan er begejstret | Beretninger fra et autentisk landbrug

  10. Pingback: Til Hans og andre med interesse for sagen | Beretninger fra et autentisk landbrug

  11. Helle siger:

    For lige at understrege, hvad jeg mente i min anden kommentar – det her, er det eneste, jeg har læst nogensteder som reaktion på eller omtale af udsendelsen “Det Store Svinerige”.

  12. Heidi siger:

    Det er så trist, så trist..

    Desværre er det så grimt at se på for familien danmark, at de vælger at slukke for uddsendelsen!!!(jeg ved ikke hvor mange af mine facebook venner der skrev det var slut med svinekød og at de slukkede for uddsendelsen for det kunne de ikke holde ud til at se på. Lige indtil grill sæsonen er igang eller de skal købe pålæg)

    Jeg må indrømme at som dyrepasser af uddannelse, så lære man også at kasterere grise uden bedøvelse. eller det vil sige jeg nægtede. Dengang i 1996. Man skulle tro det var anderledes idag. Men det er det ikke.

    Og når man så leder efter alternativt kød. Kød fra svin der har haft det godt og som ikke er blevet mishandlet. så synes jeg faktisk det er rigtig svært.

    for frilandsgrisen må også kastereres uden bedøvelse, og ja den har hele 1,2 kvm for 100 kg gris i forhold til 0,4 kvm for den konventionelle gris. Men jeg føler mig bare en smulesnydt som forbruger. For ja den hedder frilandsgris, men det er kun de første 5 uger den går på friland med sine søskende og mor. derefter rykker den på stald som er delvis overdækket. den har det helt sikkert bedre end den konventionelle. Men come on det er jo ikke friland.

    Hvor finder man ordeligt svinekød som er behandlet godt og rent faktisk gør at man vil være bekendt at spise det..

  13. Riborg Dæhnert siger:

    Så sandt, så sandt, Lone! Og ‘svineriget’ Danmark er en kæmpeskude at få vendt.
    Jeg har selv prøvet at vende den – i 40 år!!!!
    30 år som økologisk landmand – og nu som do. forbruger og debattør og underskriftsbidrager osv. Selv om man er pensionist, kan man godt bidrage.

  14. Helle siger:

    “Det er den respektløse behandling af vore medskabninger, som er forfærdende kynisk og grænsende til afstumpet. Og ødelæggelsen af landets natur og økonomi. Jeg er så træt af, at vi uimodsagt skal høre om de 32 milliarder, som er så og så vigtige for samfundets husholdning.” Helt enig. Men hvad jeg også synes er så sørgeligt i Danmark er, at denne her problematik ikke fylder det mindste i medierne. Bortset fra udsendelserne igår, men hvor ellers? Der er ikke den mindste omtale af alt dette i nogen aviser. Dan Jørgensens ide om at der skulle være fotos af burhøns på æggepakker, eller at man skulle forbyde minkfarme, som det jo er i både Østrig, Schweiz og Belgien, kaldes “kontroversielt”! Bortset fra de der store summer fylder det intet i den offentlige debat.

  15. Frank Wille siger:

    Nej og det er et mareridt for den alt for lille del af befolkningen, som er bevidst om dette vanvid. Systematisk dyremishandling i stor skala og nu f… også med fuld støtte fra den ” røde ” regering. Ja det er så vildt stort og udsendelsen var ganske vist ” sandhedens time ” , men viser kun toppen af isbjerget. Den væsentlige vinkel med de alt for mange døde pattegrise, synes jeg ikke er den alvorligste side af hele ” svineriget ” . Det er et eller andet sted en del af naturens realiteter, store kuld giver stor dødelighed. Det er den respektløse behandling af vore medskabninger, som er forfærdende kynisk og grænsende til afstumpet. Og ødelæggelsen af landets natur og økonomi. Jeg er så træt af, at vi uimodsagt skal høre om de 32 milliarder, som er så og så vigtige for samfundets husholdning. Det er noget søgt distance blændværk. Vi er nødt til snart at få tal på de faktiske omkostninger for at holde den højt besungne eksport i gang. Vi kender tallene for den samlede værdi af den totale landbrugsproduktion og produktionsomkostningerne, nemlig henholdsvis 70 milliarder og 72 milliarder i 2011. Altså et underskud ved de nøgne beregninger. Her er så samfundets udgifter til alle de her i bloggen nævnte følgeskader af dette intense landbrug – især svineproduktionen, slet ikke medregnet. Hvor ender det, hvis vi beregner sundhedsskader og skader på naturen og mistede turismeindtægter m.m. ?
    Vi er nødt til at gå efter en bevilling fra en privat fond ( f.eks. Velux ), da staten ikke tør! for at få dette sat på plads en gang for alle.

  16. Lone Buchardt siger:

    Godt brølt Lone !!! Er så glad for at der er gang i denne vigtige diskussion….kh Lone

  17. MotherOwl siger:

    Nej.
    Og vi kan heller ikke være bekendt at være det land i EU der bruger den mindste procentdel af deres indkomst på mad, skønt vi har nogel af EUs højeste fødevarepriser. Kig i folks indkøbskurve næste gang du er på indkøb, så ser du, hvor vi skal begynde: Opråb tuil alle, der køber og spiser kød. Hold jer borte fra konventioneller tremmesvin. “Sbineriget” burde køre over kølemontren i alle supermatrkeder landet over.

  18. Conny siger:

    Helt kort: Nej. Afventer udsendelse i bedste sendetid, der viser, at man kan drive professionelt og anstændigt landbrug på en og samme tid -er sikker på, der kan findes adskillige gode eksempler. Afventer lovkrav om tydelig, pålidelig og forståelig mærkning af fødevarer, så vi kan træffe et valg selv. Mine frikadeller fra kælegrisen Freja med det gode liv varer jo ikke evigt, og det burde ikke være nødvendigt at have kløet sin mad bag øret for at vide, den er i orden. Det burde heller ikke være nødvendigt at skulle køre til den anden ende af kommunen for at proviantere. Ønsketænkning: Dansk landbrug foretager en kovending (tø-hø) og begynder at producere efter etiske og sundhedsmæssigt forsvarlige principper, der vil blive vel modtaget både hjemme og på eksportmarkederne.

  19. Helle siger:

    På den ene side er det jo rigtigt nok, at forbrugeren ikke er ansvarlig for et dårligt produkt – men alligevel, synes jeg, det er for let en undskyldning for ikke at gøre det, man kan. Når jeg nu, og mange tusinde andre, godt ved, hvordan grise behandles i Danmark, eller pelsdyr og burhøns, så er det altså også mit ansvar ikke at købe disse produkter. Måske er det ikke nok til at lægge produktionen om, når nu så stor en procentdel eksporteres, men når der produceres ca. 20 millioner grise om året i DK, så er der altså stadig ca. 200.000 “leveranter” af billige flæskestege og rullepølser, som forbrugerne kunne sige nej tak til. Hvis det i det hele taget var noget, der interesserede mange danske forbrugere, hvad det jo tydeligvis ikke gør. Jeg hører da tit nok kommentarer fra folk om, at det er alt for meget med det “dyrevelfærdshysteri”.
    Bortset fra det, så er det i Schweiz, der godt nok ikke producerer nær så enorme mængder svin som DK, forbudt at halekupere, kastrere uden bedøvelse og søer må højst være i farebokse i 10 dage, og den skal være så stor, at de kan vende sig om. Så det kan altså godt gøres bedre og anderledes og bedre uden at landmændene går fallit, hvis bare viljen dertil var der.

  20. kirstenhelbak siger:

    Nej det kan vi ikke være bekendt! Det er rent ud sagt noget svineri. Skal selv hente en halv fritgående landgris på tirsdag. Den kan vi da med god samvittighed sætte tænderne i. Og det er jo rigtigt som Finn B-C siger, – hvornår er forbrugeren blevet ansvarlig for dårlige industriprodukter. Den var jo f.eks. ikke gangbar i USA hvor der er strikse love omkring produktansvar. Folk der bliver syge af at spise industrigrisene burde jo gå sammen og lægge sag an.

  21. finn birkholm-clausen siger:

    Man må sig da forbarme. Talte lige med Søren. Fætter Søren. Han er utroligt vidende. Ikke mindst på dette område. Svineriget. Han er tidligere lastbilmekaniker . Og har derfor et godt øje til lastbiler og deslige. Desuden er han økologisk bonde. Han bragte yderligere et par aspekter ind i debatten. Kendte. Men også væsentlige. Kørte en truck rundt i USA eller Canada med en totalvægt på 80 tons og på bare 5 aksler, så blev både chauffør og vognmand buret inde på livstid. Men her i Danmark kan 16 årige drenge køre rundt med Gyllevogne og foderstoffer og majsvogne. 5 aksler og 80 tons. Det er så dem vi møder og skal om ved på vore” modificerede” veje. Af hensyn til landbrugets kæmpetransporter har vi her i Vestjylland modificeret vejene, udlagt nye grusbelagte rabatter langs alle veje, så passage bliver mulig. Hvem betaler. Landbruget gør ikke. Det gør vi skatteborgerne. Hvem betaler skat til Varde kommune?. Landbruget gør ikke, thi enhver krone betalt i skat er en spildt krone. Landets fattigste kommuner er helt tydeligt landbrugskommunerne.
    Når det ene vognmandslæs foder, mælk, svin passerer os. Hvem er det så der kører? Udenlandske chauffører. Så meget for de mange arbejdspladser landbruget skaffer. Og de kolossale mængder af landbrugskandidater. ( Hvis arbejdskraft vi gentagne gange har fået tilbud om til 85-90 kr i timen!. Vi er trods alt også en slags bønder. Bare små.) Når man så ved, at østarbejderne får ca ½-delen . Og de sender hele overskuddet hjem til familien- så er det intet til den danske stat. Da de trods en mere end ussel løn alle vil sende penge hjem. Så bor de i varebiler, udrangerede campingvogne, kondomeringsovermodne ejendomme eller det, der er værre. Jo fætter Søren er god at snakke med. Man må sig forbløffe over det blufnummer Axelborg har formået at binde alle vore politikere på ærmet. Røde som Blå. Og nu ser man så vores store håb, Dan Jørgensen, optræde som én af landbruget opdraget papegøje. Det tog 3 dage, så var han dresseret.

  22. finn birkholm-clausen siger:

    Mit første svar var faktisk til Henrik. Men så må jeg sige til dig Lone, at vi rigtigt godt klar over, at der er mange flere problemer. Her gik jeg og troede, at jeg i mine blogs-kommentarer rundt omkring havde fået ALLE problemerne med. Du har i hvert fald nævnt en hel masse. Ikke mindst det med den ødelagte biodiversitet og livet på landet og i landsbyerne herude i Kragelandet. Kører man fra Lydumvej mod Lunde ( en lille landsby) ligger der på en strækning af mindre end 2 km: 2 helt døde huse. + fire mere. De sidste fire har været til salg i over 5 år. Ingen af dem er blevet solgt. Så nu må beboerne dø sammen med deres – i øvrigt pæne velholdte huse. Men du har glemt en ting, som du ellers har fremført før. Volden mod dyrene under transport. Slag og stød. Begge dele er ulovligt, men bliver alligevel dokumenteret den ene gang efter den anden.
    Og så har jeg en pointe. Der er altså ikke moralen hos forbrugerne, det er galt med. Det er producenternes moral, der er noget galt med. Og når de svigter, så er det politikernes, Det er utroligt og træls at høre, at vi bare kan bestemme ved kølediske, Vel kan vi ej. For det første eksporterer vi 90 % af svinekødet, så den smule vi kan gøre med pengepungen, rokker ikke en tøddel ved Svineriget. Hvornår har man i øvrigt hørt, at købere skulle være ansvarlige for andre dårlige industriprodukter? Fladskærme f.eks.??? Nej vel!

  23. finn birkholm-clausen siger:

    Uha uha. Hvor har du dog ret. Er gået i tænkeboksen

  24. Jeg og en adeles anseelig venneskare er helt enige om det samme som I hele tiden lægger helt klart, intelligent og følelsesmæssigt frem på jeres side. Det er virkeligt uden det sure bøvs, brokkeri og negativitet! Det beundrer jeg jer for!
    Men jeg er en handlingens kvinde, forståelse er godt, synlighed er bedre….hvad med en grøn hær? Som i norge og nogle andre steder . Lige nu er det store svineris lobby bedst, kunne vi ikke lave en frivillig lobby for det gode liv?
    Hvad tænker I om synlighed ?
    Det ville da være dejligt at danskere kun købte øko, men når vi nu ser meget på pengene som svineriet, så skal der måske noget andet til.

    Jeres faktarelaterede oplysninger er gode, men hvordan bliver vi en hel flok der forlanger at øko og velfærd for alle bliver målet for DK?

    Karen

  25. Helt enig, Lone- Og netop derfor er det jnødvendigt at landets eneste organisation for små og mellemstore landbrug kommer endnu mere på banen, Vi skal i højere vise, at der er bønder der kan og vil noget andet. Og vi vil ikke finde os i chikane fra SKAT, NaturErhverv, Landbrug & Fødevarer, regeringen og andre. Tiden er inde til noget andet.

Der er lukket for kommentarer.