Den beskedne revolution

DSC_26980001

Jeg synes faktisk, at der er en svag morgenrøde i horisonten.

Men måske tager jeg fejl.

Den er vanskelig at se for lavthængende skyer, mørke skorstene, bebyggelser og smog.

For ikke at tale om den massive menneskemængde, som har klemt sig ind i forgrunden for at pege i den rigtige retning.

Omme bag det hele trænger lyset sig på, og det er sådan med den slags, at solen ikke kan stå op over noget – det er os på kloden, der må dreje.

Flytte os.

DSC_26960001

Der er en lang række livgivende tegn på, at noget ændres.

Fjernt fra de store virksomheders højt profilerede nicheprodukter, som sender de rigtige signaler, men dækker over nød, død og elendighed.

For aldrig før har der været så mange køer i kofængsler, aldrig før er der født så mange grise på en bund af beton, aldrig før er der opdrættet så mange kyllinger med en smadret genetik, og aldrig før er der produceret så mange fisk i små bure.

Under stort forbrug af sprøjtegifte, medicin, beskyttende lovgivning og velvalgte ord om bæredygtighed, dyrevelfærd, omtanke, fødevaresikkerhed, miljø og grøn farve.

Men vi kan godt komme videre, også uden ordene.

DSC_27000001

Der er en indædt vilje og en ulmende bevægelse under hele det etablerede fødevaresystem.

I mennesker uden kapital, indflydelse og givne muligheder.

Men med overskud til at ville gøre det bedre.

Og alting er bedre. En dusk persille i altankassen, to høns i baghaven, et æble fra naboen, svampe fra skoven, fisk fra kysten, hjemmebagt brød af usprøjtet korn, kartofler fra kolonihaven, syltede sager af egen avl, kød fra små gårde o.s.v.

Flere og flere folk vier deres liv til at skabe ordentlige råvarer og gøre dem tilgængelige for andre – uden udsigt til den store økonomiske gevinst, men med en garanteret plads under Karmaklovnens beskyttende kappe.

Den beskedne revolution, som ingen opdagede, før verden var ændret. Måske.

DSC_27480001

Dette land er ikke indrettet, så alting kan gøres bedre uden videre, men hvert eneste lille skridt tæller, fordi kloden drejer, når mange stiller sig på kanten.

Der er faktisk lidt morgenlys i horisonten
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

8 svar til Den beskedne revolution

 1. bitten84 siger:

  Revolution er mere end velkommen…. Jeg tror også på at der er lys i horisonten…

 2. Merete siger:

  Jeg synes, I kæmper en brav kamp, alle I økologiske fødevareproducenter. Og vi her glade for jeres dejlige råvarer og skarpe holdninger herfra 🙂

 3. Jannie Holm - Petersen siger:

  Jeg elsker de små ting. Se mine bier, hunde, hænge vasketøjet ud, grave kartoflerne op, sy en bluse.ingen vaser med guldkanter, kun loppefund.sådan har vi levet i 30 år og håber at vi kan leve på dem måde i 30 år mere.

 4. Finn Birkholm-Clausen siger:

  Ja vi føler også , at der er begyndende røre i Andedammen / Sorry Gåsedammen

 5. Tante Sofie siger:

  Eg tror det er håp! Håp om at flere og flere reflekterer over hvordan maten vår blir produsert.
  Ennå er det bare små krusninger, men eg tror at det vokser seg større og større.
  Bare se på Bondens Marked som er blitt en stor suksess her i Norge. Det viser jo at vi etterhvert setter pris på de mange små produsenter og produktene deres.

 6. Ingeborg Raahede siger:

  Tak for de ord.

 7. Anne-Marie siger:

  Dejlig morgenlæsning – lad os bevarer troen på at det er muligt at ændre det store billede ved at starte i det små.

 8. Ja mange bække små gør en stor å. Jeg synes også der begyndt at komme krusninger på overfladen der viser at der er en lille smule røre i vandet.

Der er lukket for kommentarer.