Svensk modstand mod dansk moral. Eller mangel på samme.

Hvis Holger Danske vågner til dåd, vil han vælge at hjælpe svenskerne denne gang.

Det kan man kun have fuld forståelse for.

Og hvis Karmaklovnen ikke har for travlt med at kigge på politikerbilag, Nets-katastrofer og andet, dukker han formentlig op og samler de overlevende på slagmarken.

Ser du, svenskerne har – også – fået nok.

Nogle svenske supermarkeder har indledt en boykot af dansk svinekød – det er fjernet fra hylderne.

Lederen af ICA i Sannegården har forklaret, at beslutningen er taget af flere grunde.

Det handler om dårlige produktionsforhold som udgangspunkt – om smågrise der bliver halekuperede fra en kant, om søer som ikke får ren frisk halm i rigelige mængder til deres redebygning (hvilken redebygning spørger man herfra – soen er jo låst fast i en jernramme), foder som baseres på genmodificeret soja, brug af antibiotika, samt trange stier der giver stressede dyr og deraf følgende skader.

I Landbrug & Fødevarer – den danske erhvervsorganisation – undrer man sig over svenskernes modvilje mod den danske svineproduktion, og som svar henholder foreningen sig – endnu en gang – til, at den danske produktion er helt i front, når det gælder dyrevelfærd.

Man sidder her langt ude på landet og tænker over, hvem det egentlig er, vi sammenligner os med. De løbende bulletiner fra Axelborg siger, at dette land står for verdens mest effektive svineproduktion, og set herfra kan det mest effektive aldrig indebære det højeste niveau af dyrevelfærd. Så hvilken del er rigtig?

ICA-manden spørger så direkte, om Landbrug & Fødevarer kan garantere, at ovenstående dårlige produktionsvilkår ikke findes i dansk industriel svineproduktion, og til det svarer L & F’s repræsentant, at svenskerne ikke behøver være bange for salmonella i svinekød fra Danmark.

Som når et lille barn har baldret en rude og forsøger at aflede opmærksomheden fra de knuste skår ved at lave kunster med bolden.

Den samvittighedsfulde supermarkedsejer gør som enhver anden voksen – undrer sig – hvorfor er salmonella svaret, når det ikke var inkluderet i spørgsmålet.

Retfærdigvis skal det nævnes, at den danske repræsentant til sidst udtaler, at der til stadighed arbejdes for at forbedre dyrevelfærden til gavn for både danske og svenske forbrugere.

En anden ICA-leder fra Skurup, som også har fjernet alt dansk svinekød fra sin forretning, siger, at han har svært ved at acceptere halekupering, trange stier, fikserede søer, genmodificeret foder og anvendelsen af antibiotika, som kan have alvorlige konsekvenser for mennesker.

Målet med handlingen er, at kunderne skal føle sig trygge, både når det gælder dyrenes og kundernes eget helbred. Det forretningsindehaveren ikke selv vil spise, vil han ikke sælge til andre. Ganske enkelt.

Tænk hvis danske butikschefer havde samme holdning.

Jamen – tænker du måske – viser historien ikke med al tydelighed, at svenskerne sagtens kan klare sig uden os, og nu sikkert også uden dansk svinekød. Hvad er så problemet?

Jo ser du – problemet er ikke afgrænset til nogle få supermarkeder. Problemet er, at omverdenen har fået nok af os og vores måde at behandle dyrene på. Før vi selv er nået så langt.

Og det er meget muligt, at vi om 800 år vil finde et nationalt samlingspunkt i at klæde os ud som vestindiske slavehandlere, eller at vi om 1000 år forenes iført hvide gummistøvler og ditto kedeldragter for at mindes vores tid som svinenation, på tilsvarende måde som det i dag foregår med vikingetræf, men her og nu burde vi skamme os. Gevaldigt. Som nation.

For vi kan ikke være det bekendt.

Jamen – tænker du nok – hvis den industrielle svineproduktion følger loven, så er det en demokratisk vedtaget produktionform, og flertallet bestemmer – det ved enhver.

Ja – må jeg svare – du har evig ret. Så lad os tilslutte os svenskernes tanker om, hvad dyrevelfærd i virkeligheden er, og skabe et flertal mod produktionsformen.

Det med at få danskerne til at følge loven tager andre svenskere sig af, og de danske fødevareministre gennem tiderne bør have rævekage røde ører.

Helt tilbage i år 2001 lavede EU et direktiv, som skulle give de omkring 150 millioner producerede europæiske svin et minimum af velfærd.

Siger og skriver et minimum.

Direktivet blev strammet op i 2003 og indeholder et klart forbud mod runtinemæssig halekupering af grisene.

I dansk industriel svineproduktion overtrædes loven konsekvent – mindst 95 % af alle grise får skåret knap halvdelen af halen af – uden bedøvelse selvfølgelig for dyrlægebesøg ville være for kostbare.

Kuperingen foretages, fordi grisene ikke kan lade være med at bide i hinandens haler.

Grisene kan ikke lade være med at bide i hinandens haler, fordi de er stuvet sammen på meget lidt plads i et stimulifattigt miljø med en ammoniaktung luft. De er stressede og bider i kedsomhed og desperation.

Halekupering virker. For svineproducenten.

Halestumperne har blottede nerveender, og udover at de derfor er hyperfølsomme, så grisene flytter sig, når andre grise forsøger at bide, så skal man være noget fantasiløs for ikke at anerkende eksistensen af de fantomsmerter, som mennesker oplever i mistede legemsdele.

Det gør med andre ord ondt – både under afskæringen, når artsfæller gumler på stumpen og i resten af grisens korte liv i øvrigt.

Derfor er det strengt forbudt.

I Sverige overholder man loven. I Danmark hverken overholder eller håndhæver man den.

Og det gør dansk svinekød meget billigere end svensk, for de ømme halestumper sikrer for det første, at man kan have flere grise i stierne, og for det andet at man kan spare sig ulejligheden med at tildele halm eller andet rodemateriale af væsentlig værdi.

En bedre produktionsøkonomi er resultatet. For de danske svineproducenter altså – ikke mindst fordi de kan overtage markedsandele fra de svenske producenter, som de på ulovlig vis udkonkurrerer.

Den slags kan godt få én til at undre sig, for i en sag som denne er bevisbyrden ganske klar – gå ind i stalden og kig på grisene. Tæl de intakte haler og udfyld kontrolskemaet.

Hvorfor udbetaler EU nogen form for landbrugsstøtte til landmænd, som overtræder EU-lovgivning?

Hvorfor tillader kommisionen, at nogle medlemslande ustraffet lader hånt om fælles vedtagne regler, som skal sikre lige konkurrencevilkår?

I Sverige må kun syge dyr behandles med antibiotika, og behandlingen skal udføres af en dyrlæge. I Danmark bruges antibiotika både forebyggende og helbredende, og enhver medhjælper i en svinestald må vurdere behovet og injicere eller sprede pulver i fodertrugene. Hvorfor må mennesker uden dyrlægefaglig baggrund behandle med livsvigtig medicin her i landet?

Bredspredningen af antibiotika i de danske svinestalde har som bekendt udviklet de resistente svine-MRSA-bakterier. De flyttes nu rundt i verden fra menneske til menneske og også via kød. Hvorfor vil hverken sundheds- eller fødevaremyndighederne påtage sig et ansvar – hvilke relationer gør, at myndighederne har fundet det vigtigere at hemmeligholde spredningen af de livsfarlige bakterier fremfor at beskytte befolkningen?

Vil de selvsamme myndigheder reagere på problemet, når det nu kommer til at handle om eksportindtægter – eller mangel på samme – hvis Sverige beslutter sig for et importforbud?

Er det vejen frem – skal budskaberne nå de lande som importerer vores svinekød, før vores folkevalgte politikere griber ind?

Public service direkte fra en skamplet på verdenskortet
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

18 svar til Svensk modstand mod dansk moral. Eller mangel på samme.

 1. Pingback: Så er der belønning til lovovertrædere indenfor miljø og dyrevelfærd – skal de ikke også have et kurophold og fri bil i et år? | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Og hvad skal de slagteriansattes lønandel så gå til – tænker du måske – en ny slagsang som hylder arbejdsgiverne, en fjerde etage på svinetransportbilerne eller en naturidentisk hale til påsætning for at overholde lovens krav? | Beretninger fr

 3. Pingback: Der er noget råddent i staten Danmark – stadigvæk | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. Frank Wille siger:

  Tak til Lone – det er bare så godt skrevet. Det er til himlen skrigende og tæerkrummende at høre geniet Martin Merrild her til morgen på DR2 fortælle, at det er nødvendigt, at halekopiere pga. ” grisenes specielle biologi ” og at halerne ” er følelsesløse ” altså i betydningen, at det gør nok ikke ondt. Det er i den grad grotesk, at de slipper af sted med dette vrøvl om grisens biologi gang på gang for at retfærdiggøre deres bestialske håndtering af vores medskabninger. Mit håb er, at leve længe nok til at opleve ophør af dette vanvid…men hvad gør vi for at få nogle politikere med??? Der var engang vi troede, at det var Dan Jørgensen….Så er der økonomien, men er den ikke allerede ad helvede til????

 5. Lone Landmand siger:

  Jeg ønsker mig (selvom det sikkert ikke er populært) nogle få dage med regnvejr, så jeg kan få læst de spændende ting, I skriver om..

 6. Birgitte Heje Larsen siger:

  Og der er en tankevækkende anmeldelse af Philip Lymbery: “Farmageddon: The true cost of cheap meat” i Weekendavisen den 22. marts; “Det koster dyrt at spise billigt” – om konsekvenserne af intensivt landbrug.
  Den behandler de reelle omkostninger for samfundet, miljøet og planeten, som intensivt landbrug medfører.
  http://www.philiplymbery.com/farmageddon-book/

 7. Farmer siger:

  Undskyld, jeg ved ikke helt, hvorfor min gamle signatur “natural2222” popper op en gang i mellem.
  MVH
  http://www.farmer.smartlog.dk

 8. natural2222 siger:

  Jeg er ikke svineproducent, så min viden er begrænset -også på dette område.
  Jeg har dog en del kontakt med unge landmænd, og efter hvad jeg ser ske i øjeblikket kan alle med ønske om stærk reduktion i dansk svineproduktion ånde lettet op.
  Produktionen er under afvikling. De unge mennesker indenfor svineproduktion er allerede for en stor dels vedkommende i gang i udlandet. Vi vil have en halvering af dansk svineproduktion inden for de næste 8 år.

 9. Hørt, hørt. Det var et rigtig godt indslag på P 1 her i eftermiddag ( tirsdag d.20/5) Tak for det Lone, det gjorde du rigtig godt.

 10. Karina siger:

  Tak til de svenske supermarkeder, for at gøre det, som den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt her i landet har undgået alt for længe, nemlig at sige Stop for lovovertrædelser og manglende etik!

 11. Annette siger:

  Jeg lyttede til Lone Landmands kloge og velovervejede ord i radioen i eftermiddag bl.a. vedrørende svine- MRSA-bakterier. Gid de ansvarlige ville tage ansvar, men de stillede jo ikke engang op for at besvare Lones spørgsmål. I går var det en læge, der var bekymret. Flot, at du gør det, Lone.

 12. Tante Sophie siger:

  Hurra for svenskene!
  – og for forbrukermakten som vi tross alt har. – og måtte flere og flere etterhvert tenke over hvorledes maten vi spiser blir produsert.

 13. Kjersti siger:

  Expressen skriver at eu-kandidat Ebba Busch anmelder Danmark for brudd på Eu-reglene etter at fire mennesker døde. Kanskje det skjer noe nå…

 14. Helle siger:

  “Er det vejen frem – skal budskaberne nå de lande som importerer vores svinekød, før vores folkevalgte politikere griber ind?” spørger du. Ja det skal det. For i Danmark er svineproduktion blev ophøjet til en religion, til en kejser uden klæder, som ingen stiller spørgsmålstegn ved eller tør kritisere. Desværre er der ingen i Kina eller USA, to af de største importører af dansk svinekød, så vidt jeg ved, der stiller spørgsmålstegn. Så hvordan skal det få en ende? For de, der har det i hånden at gøre noget ved situationen, mangler i den grad moral.

 15. Finn Birkholm-Clausen siger:

  Og hvor ville jeg ønske, at danske svieproducenter overholdt loven:1) halekupering er forbudt. 2) kastrering er forbudt uden smertelindring. 3) Farende søer SKAl tildeles redebygnigsmateriale ( hvordan de ellers kunne bygge rede, når de står i fikseringsbøjler kan kun Standupkomikeren ( CITAT Information) Dan Jørgensen vide. 4) Flokmedicinering er forbudt. 5)Slagtesvin skal have legetøj ( en pind i et rør, tov , bolde, eller lignende.
  Det kan godt være, at danske supermarkeder ikke har smidt dansk industri-svinekød ud. Vi har. Men vi forstår samtidigt de meget pressede økonomiske vilkår danske landmænd står i. MEN SÅ PRODUCER DOG NOGET , DER GIVER PENGE- ISTEDET FOR BULK.

 16. Johs. Thomsen siger:

  I Weekendavisen nr.20 15/5 i afdelingen “Idéer” anmelder/skriver Klaus Wivel om en interessant bog af M.J.Blaser: Missing Microbes – How the Overuse of Antibiotics Is Fueling Our Modern Plagues. (Henry Holt & Comp. 2014). Det er hygelig læsning – for os, der har haft et liv, men mit yngste barnebarn er kun 3 år (næsten).

 17. Aagaard siger:

  Hvor kunne man dog ønske at flere – også gerne danske supermarkeder -ville følge de svenske og smide dansk svinekød på porten. Og endnu mere om forbrugerne ville fokusere på andet end prisen, når der handles fødevarer…

Der er lukket for kommentarer.