Der sidder en fastklemt so for enden af din grillpølse!

DSC_47090001

Jeg er nødt til at skrive om grise. Igen. Ikke fordi jeg har lyst til det – fordi det er nødvendigt. Du har måske heller ikke lyst til at læse om grise, men det er nødvendigt, at du gør det alligevel. Sammen klarer vi det.

For få dage siden var der en artikel i Politiken om danske søers manglende plads. Om at de jernrammer, som omslutter søernes kroppe under faring og diegivning, i mange tilfælde er mindre end dyrene, så de må ligge med hovederne i eller under fodertruget.

Det virkede som en afsløring, men var det ikke. Sådan har det været, siden man fandt på det med at lade søer stå i tætsluttende bokse. Tager man et billede af en ung so, ser det ud til, at den kan gå både et skridt frem og et tilbage. Tager man et billede af en udvokset so – som typisk er midtvejs i sit produktionsliv – fylder den boksen ud i længden. Sådan er det, og sådan har det hele tiden været.

Det skaber nu debat, at de udvoksede søer ikke kan ligge i fuld længde. Debatten må også handle om, at boksene som udgangspunkt er en urimelig behandling af dyrene – rammerne om soens krop hindrer både fysiologi og instinktiv/naturlig adfærd; redebygning, yngelpleje, blodcirkulation, social adfærd, kropspleje, trang til at rode o.s.v.

Længde eller ej – fareboksene er uanstændige.

At den utilstrækkelige lov, som skulle beskytte dyrene og give dem såkaldt minimumsrettigheder yderligere overtrædes for at optimere økonomien, er en del af det normale billede indenfor den industrielle svineproduktion. Fødevarestyrelsen er den kontrollerende myndighed, og fra den kant er der en bemærkelsesværdi ulyst til at holde produktionen indenfor lovens rammer.
Det gælder den snart 12 år gamle lov om, at rutinemæssig haleklipning er forbudt, det gælder fravænningsalder på pattegrisene (med et deraf følgende problematisk antibiotikaforbrug), det gælder konstant påvirkning med elektrisk lys i stalde, det gælder den voldsomme håndtering af dyrene ved kastration, flytning og drivning ud til lastbiler, omgåelse af reglerne for tildeling af rodemateriale o.s.v.

Vejen til helvede er brolagt med overtrædelser af loven i dansk industriel svineproduktion.

Og vi står bag.

DSC_3177-0010001

Når uanstændige forhold i den danske svineproduktion afdækkes og omtales, følges elendighederne af forklaringer om økonomi. Det kan ikke være anderledes, for så vil svineproducenterne tabe penge. Tabe endnu flere penge. Pengene er naturloven, som afstikker mulighederne – etik og moral må så ligge indenfor de rammer.

Er det på den måde, vi vil karakterisere vores liv som mennesker. Er det sådan et syn på dyr og deres trivsel, vi vil have som eftermæle?

I brancheforeningen Danske Svineproducenter siger man, at der først for alvor kommer flere søer i løsdrift, når forbrugerne begynder at efterspørge svinekød, som er produceret med større krav til dyrevelfærd. Med andre ord – forbrugerne bestemmer, hvad der produceres. En tyndslidt kliché som gentages til sandhed.

Det kan ikke være rigtigt, at forbrugerne skal få et erhverv til at overholde lovene. Eller jo – det er en mulighed, men så er der ikke længere tale om den retsstat, som nogle af os ynder at fastholde illusionen tanken om.

Det er rigtigt, at forbrugerne vil have de varer, som udgår fra dansk industriel svineproduktion. Grillpølser til sommerdage på terrassen, leverpostej til madpakkerne, bacon til alt, spegepølse, koteletter i fad og stegt flæsk til nationaldagene.
For mange forbrugere er kødprodukterne i selve købssituationen varer som alle andre varer – på linje med sodavand, toiletpapir, stearinlys, blyanter o.s.v. Der skelnes ikke umiddelbart mellem levende og dødt i en dagligvarebutik. Og der gøres ikke meget for at minde om forskellen.

Hvis foreningen Danske Svineproducenter mener noget med, at de er klar til at ændre produktionen, hvis forbrugerne ønsker at betale mere for velfærd, kunne de starte med en ærlig oplysning på deres varer. Vise fotos af søer i tætsluttende fikseringsbokse. Vise de afklippede halestumper på dyrene. Vise slagene med tatoveringshammerne, uddrivningsmetoderne, aflivningerne m.m. Et lille klistermærke på hvert produkt med forskellige variationsmuligheder præcis som på cigaretpakker. Måske med en advarselstekst om restindhold af sprøjtegifte, tungmetaller og antibiotikaresistente bakterier?
Det ville give anledning til opbyggelige samtaler ved morgenbordet, når familierne sender f.eks. pakken med hamburgerryg rundt.

For forbrugerne findes sammenhængen mellem et pint dyr og en pakke kød sjældent i købsøjeblikket. Desuden er kun ca. 10 % af den danske produktion af svinekød til hjemmemarkedet.

Nej – forbrugerne kan ikke alene ændre den danske industrielle svineproduktion. De danske forbrugere kan boykotte en lang række af industriens produkter, og det vil sende et stærkt signal til politikerne. Et signal om at vi som befolkning ikke vil acceptere, at husdyr behandles grænseoverskridende – lovmæssigt og moralsk.

Det er politisk, produktionsformen skal ændres (hvis den ikke økonomisk nedlægger sig selv). Den sædvanlige regulering med at give en tot halm mere i år, en fortovsflise mere om 10 år, mindre medicin hvis forholdene er gunstige og stjernerne går i zenit, løsdrift hvis økonomien tillader o.s.v. er blot at trække forsigtigt i kanten af et vildfarent flyvende tæppe. Denne form for landbrugsproduktion har udviklet sig med baggrund i økonomisk grådighed, og lovgivningen har hele tiden haltet bagud. Haft travlt med at implementere fremfor at afstikke rammer.

Når de love, som skulle beskytte dyrene mod hæmning af kroppens funktioner, mod afskæring af lemmer, mod stress, mod hårdhændet håndtering m.m. ikke overholdes ude i staldene, er det endnu et tegn på manglende retfærdighed i dette land.

Det finder sted i Danmark. Ikke i en bananrepublik langt herfra, men i vores land med Dannebrog, herregårdssten, forhaver, termokaffe, dansekonkurrencer, quizprogrammer, cykelstier, folketingsvalg, nyt nordisk, fremmedhad, grillmad og glittede magasiner.
Jeg ved ikke, hvad der er galt med at være en bananrepublik. Ved ikke hvorfor det er nedsættende i forhold til at være en svinsk nation.

Hvorfor opretholder og håndhæver Fødevarestyrelsen ikke lovene?

Korruption antager mange former, og særligt i den form hvor der er tale om relationer og tjenester uden økonomisk mellemværende, er korruptionen udokumenterbar og dermed stærkt undergravende for demokratiet – og tiltroen til samme.
Og hvad kan man tro på? På Dong, Nets, den nye offentlighedslov, samarbejdsaftalerne med USA/NSA, TTIP-forhandlingerne, grænseværdierne, ikke-velfærdssystemet, privatiseringen, størstedelen af pressen? På ledelsen, på retfærdigheden?

Når noget indlysende forkert foregår i ens nærhed, når man har kendskabet til det, så har man også forpligtigelsen til at sige fra.
Der fødes omtrent 28 millioner grise om året i vores land. I nærheden af os alle. Vi står som befolkning bag denne produktion, hvis vi ikke siger fra.
Det handler ikke kun om at ændre produktionen via købsvaner. Det handler om, at vi ikke kan være den bekendt.

DSC_49830001

Derfor er det nødvendigt at blive ved med at skrive om grise
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen og tagget , , . Bogmærk permalinket.

20 svar til Der sidder en fastklemt so for enden af din grillpølse!

 1. Pingback: Advarsel til alle besøgende på gården | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Hvorfor? | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Pingback: Har du fået den danske dosis gift i dag? | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. jessicathorndahl siger:

  Hej Lone og tak for dit indlæg. Jeg har gået rundt med de samme følelser og tanker omkring dette emne og du har helt ret. Desværre er svinekød noget af det billigste kød du kan købe i dag og når folk handler ind på vej hjem, tror jeg de færreste gør sig tanker om dette……Når det er sagt kan det ikke lade sig gør at producere svinekød til 14.95 per halve kilo……..UDEN at det går ud over noget, og det er desværre grisen. Jeg tror at den konventionelle svineproduktion er en tikkende bombe med truende kollaps, mht økonomien i det, og det sundhedsmæssige aspekt, både for grise og mennesker. Vi eksporterer svinekød for omkring 30mia. årlig……og når viden omkring dyrenes sundhed, sygdomme og levevilkår kommer ud i eksport verden, ja, så er det surt mange penge for Danmark at miste. Lad os rette op i forholdene før det sker, for alles bedste. Særlig vores ven grisen.

 5. finn birkholm-clausen siger:

  Du satte fingeren lige i det dårlige øje. Vi danskere aftager kun ca 10% af den samlede produktion- om vi så alle boycuttede danske svin i køleren, så ville det ikke rokke en tøddel ved svineproducenternes produktionsformer. Du beskriver også, hvorledes de tilsynsførende myndigheder fortsat ser mellem fingere med svineproducenternes lovovertrædelser: halekupering, manglende redebygningsmateriale, flokmedicinering med antibiotika, for tidlig fravænning og jeg skagidigskajeg. Godt der nu er enkelte producenter, der sadler deres produktionsform om. Og som du er jeg alvorligt træt af at blive påduttet, at det er MIN skyld, at svineproducenterne fortsætter med deres dyrplageriske produktionsformer. Det er ALTID de andres (vores) skyld , ALDRIG svineproducenternes.

 6. karen keinicke siger:

  Hej Lone og alle I andre.
  Vi må blive ved med at italesætte emnet…..det stopper aldrig….så længe der er penge involveret i at udpine dyr og mennesker. Dejligt at du Lone har talegaverne til at huske vi andre på emnerne og give os krudt i bøssen, når vi skal formidle budskaberne.
  Det er desværre vigtigt at lægge mærke til at det netop kun er 10% af svinekøddet, som går til hjemmemarkedet. Så problemet løses ikke af os forbrugere ved køledisken. Kloden mangler kød og vores er endda mindre “sygt” end fra andre lande.
  Skal vi ikke lave og sælge nogle badges hvor der står Nej Tak til Svineriget. Ligesom dem i rødt og gult med nej tak til atomkraft. Disse emblemer tror jeg på ville gøre en forskel og danne baggrund for debat mellem mennesker???
  Især her op til valget……hvor det fandeme ser ud til at de blå står til at kunne videreføre deres ud bytterpolitik….altså dyr og mennesker for penge!!

 7. Susanne Lund Kristensen siger:

  At forbrugerne bestemmer, er den største undskyldning, man kan forære producenterne. Jeg kender ingen forbrugere, der har ønsket, at dyr skal lide, at der skal plastickugler i tandpastaen eller kræftfremkaldende stoffer i vådservetter. (Tilføj selv flere eksempler) Lovgivning SKAL sikre, at det, der kan købes i vores butikker er i orden. og produceret under ordentlige forhold. Det er det, vi har lovgivere til!

 8. Jannie Holm-petersen siger:

  Og tal fordi du bliver ved med at skrive.det med mærkningen på pakkerne i køledisken har jeg slået på tromme for længe,det gør at man bliver nødt til at forholde sig til de fakta der er,og gerne med billeder til,tak

 9. Asger Christian Lilholt Toft Møller Jensen siger:

  Jeg har selv mine EGNE dyr, der ALLE er friland. Jeg køber ALDRIG i forretninger, jeg tror ikke engang på andres mærkning med Økologisk og Friland…. jeg gør det selv, for så VED jeg, hvad det er jeg propper i min mund, og jeg VED at mine dyr har haft et dejligt frilandsliv – som dyr SKAL have – og BURDE have krav på ifa. lovgivning….men desværre ikke (og laaaangt fra da) den danske…./A.

 10. fiberfryd siger:

  Bare tak. Tak, fordi du skriver om grise, høns, gæs og de andre dyr der bl.a. føder den danske befolkning og om deres urimelige kontra rimelige liv. Tak fordi I begge skriver om æbler, vin, glæde, jord og det at gøre sig umage. Ja, bare tak 🙂

 11. Elisabeth siger:

  Kære Lone. Blandt andet inspireret af dine indlæg om industriens urimelige behandling af svin, går der nu tre glade økogrise rundt bagerst i vores have. De svaler sig i mudder, tager middagslur under valnøddetræet og er godt igang med at pløje den forhenværende græsplæne op. Jeg glæder mig til at kunne slagte dem til efteråret, og spise kødet med god samvittighed. Du gør en stor forskel, i hvert fald her på matriklen 🙂

 12. Camille siger:

  P.s jeg ELSKER billederne af dine søde små ØFFER ;0))

 13. Camille siger:

  Jeg forstår simpelthen ikke hvordan vi i et land som Danmark kan behandle dyr sådan….det er mig bare UBEGRIBELIGT!!!! det gør ondt i mit hjerte…..og jeg forstår ikke hvor hjerterne er henne på dem der lovgiver???? Der i i DEN GRAD noget galt i Danmark……og det har ikke noget som helst med Dybbøl mølle at gøre…….var det bar så enkelt!!!

  Hvem skal man skrive til hvis man vil råbe nogen op??? fødevareministeren?

  Camille :0)

 14. Karin siger:

  Det er stadig forbrugerne der bestemmer. Og så længe man kan købe så billigt kød vil mange desværre lukke øjnene for hvo dyrene behandles. Dette med en undskyldning om at kødvarer er for dyre. I min verden kan man bare spise noget mindre kød. Det er der nok ikke nogen der tager skade af. Men undskyldninger er der mange af. At vi behandler vores produktionsdyr så ringe, er der bare ikke i orden!

 15. Lone Landmand siger:

  Alt det du vil – tak!

 16. pia hansen siger:

  Endnu engang tak for dit engagement, og dine kloge og velskrevne indlæg. Må man kopiere eller citere og lægge op på facebook.?

 17. Charlotte siger:

  Jeg har meget længe fravalgt det konventionelt producerede svinekød (og andet kød!). Tanken om at dyrevelfærdet tilsidesættes kan jeg slet ikke holde ud. Det føles ganske enkelt forkert i min krop at spise kød, der kommer fra et stresset dyr der bla. er blevet slået med en tatovør pistol på vej til slagteriet. Det problematiske er, at den sociale skævvridning der sker i vores samfund, betyder, der stadig vil være et marked for det billigere konventionelle kød. Der er mange, der ikke har råd til at købe de økologiske grillpølser. Som fravælger at købe mælk fordi det er dyrere end at købe billig sodavand…. Det kræver en politisk beslutning om, at man vil dyr OG mennesker det bedre.

 18. Eva siger:

  Hej….
  Ville have skrevet et indlæg, men da jeg læste Marianne M – blev det helt unødvendigt….
  Hun havde skrevet det for mig… 🙂
  Tak for, at vi har et sted at “kigge ind til” – at du bider dig fast, på vores vegne.
  Alle os…

 19. Marianne M siger:

  Tak Lone.
  Den viden, du formidler, er vigtig her i verden. Det flytter noget i de små sammenhænge – og måske også i de lidt større. Jeg kan kun tale for mig og fortælle dig, at der gør uudsletteligt indtryk – hver gang. Det er dybt ubehagelig læsning, men sådan må det være, når det, der foregår, er så uacceptabelt og uanstændigt.

 20. Holger Øster Mortensen siger:

  For ikke så mange år siden havde man også søer opstaldet i bindsler. Det er heldigvis blevet forbudt. Det samme kan man gøre med søer i snævre farebokse. Man kan flyve til månen – så kan man også skabe ordentlige forhold for diende søer. Min far var dygtig smågriseproducent. og det var meget ofte vores børns opgave at tage smågrisene til og fra soen de første dage når de små skulle die. Derved overlevede stort sat samtlige smågrise de første 3-4 kritiske dage. Ingen blev lagt ihjel.

  At forbrugerne ikke vil betale for ordentlige flæskevarer er noget sludder. Og de skal ikke have valget. Med en differentieret moms kan man meget let styre priserne på “sund og usund” mad. Det kan man med tobak og spiritus – det kan man også med mad.

Der er lukket for kommentarer.