Til Hans og andre med interesse for sagen

For et par uger siden holdt Danske Svineproducenter et årsmøde i Sorø.

I forgårs udkom en avis, der refererede fra mødet.

Direktøren for det hele Hans Aarestrup indledte med at berette om en spektakulær bog – “Under landet”.

“Hun har et stort had til os”, sagde direktøren og talte derefter videre om svineproducenternes image.

“Hun” er mig, den er ok, men had er nok for stort et ord.

Der er ting, jeg ikke bryder mig om. De vilkår industriel svineproduktion finder sted under for eksempel – ulovlig halekupering, kastration, flokmedicinering, afstumpet behandling af dyr, slagmærker, fiksering af søer, stimulifattige miljøer o.s.v. – der er en del forhold, som er uanstændige i den sammenhæng.

Hade gør jeg ikke – ingenting er værd at hade.

Så med andre ord, jeg bryder mig ikke om det danske industrielle svineproduktionssystem, men jeg har endnu ikke mødt en svineproducent, jeg hadede af den grund.

At forholde sig til svineproducenternes image ligger forbløffende tæt på fiktionen i “Under landet”. Mange af hovedpersonens tanker kredser om hans profilering udadtil.

At skabe et selvbillede, som omverdenen skal acceptere eller ligefrem holde af, er meget nemmere, når ens virksomhed udfører handlinger, der er værd at anerkende.

Der findes ikke penge nok i denne verden, hvis man vil gå den tunge vej og ændre folks bevidsthed med kampagner, i stedet for at ændre de forhold som er uacceptable.

At gruppere menneskene i “os” og de andre, eller “hun” for den sags skyld, er endnu et gennemgående træk fra romanen.

At forskanse sig bag ligesindede har været den valgte vej frem, siden strukturudviklingen for alvor tog fart og gjorde forskellene større.

Der er investeret enormt store summer i dansk svineproduktion, det er selvstændige mennesker, som hæfter for gælden, noteringen på korn stiger, og den falder på svinekødet – det er langt fra nemt, trygt eller godt at være svineproducent.

Det bliver ikke bedre af, at man skaber sig et fjendebillede, en prügelknabe der ses som forklaring på de vanskelige vilkår.

For de vanskelige vilkår har rod i mange ting, og i virkeligheden handler de langt fra om anstændig omgang med levende væsner – de handler om penge.

Så når dansk industriel svineproduktion lukker ned om få år – ganske som værfts- og tekstilindustrien – bliver det ikke på grund af et folkeligt eller politisk pres for ordentlige husdyrforhold, rent drikkevand eller krav om naturgenopretning.

Det bliver på grund af, at det er langt billigere at producere svin i mange andre lande end Danmark, på trods af import af arbejdskraft fra østlandene. I dette land skal proteinfoderet først sejles ind fra den modsatte side af kloden, og dernæst skal flæsket transporteres den anden vej.

Det er altid billigere at gøre tingene på stedet.

“Os” og “dem” er letkøbt retorik, der flytter fokus og skyld.

I marts-nummeret af Global Økologi har tidligere formand for Etisk Råd – Peder Agger – skrevet en anmeldelse af “Under landet”.

Peder sammenligner romanen med Hans Scherfigs “Frydenholm”, og skriver bl.a. at det er en lærerig roman, der sikkert både bekræfter mange fordomme og skaber flere, men at det sker på en meget underholdende måde.

Det særlige er – og måske er det derfor, direktør Hans Aaarestrup overhovedet indleder sin tale med en reference til litteraturen, at nutidig industriel svineproduktion herunder menneske- dyre- og natursynet bag ikke før har været rammerne for en fortælling.

Der når ud til alle
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

7 svar til Til Hans og andre med interesse for sagen

 1. Pingback: Det kan godt være, at Dan Jørgensen er begejstret - DenFri.dk

 2. Pingback: Det kan godt være, at Dan er begejstret | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Mona siger:

  Sikke dog en retorik fra den kære Hans. Tak for din indsats for sundere landbrug, både i handling og ord!!

 4. Palle siger:

  H C Andersen beskrev det tilsvarende i “Kejserens ny klæder”… og nu er du så trådt i karakter som den lille ‘dreng’…. Tak for det Lone.
  Det med hadet er korrekt nok… de der ‘andre’ hader dig for du har sagt højt hvilket tøj de har på og ikke på… under landet.
  Men bortset fra det, har du så noget bud på hvad alle de nedlagte grisefabrikker kan bruges til, samt deres fedtegrever? Når der ellers er sket en afgiftning af arealerne… ???

  godt gået og endnu bedre formuleret af dig. 🙂

 5. Runaruna siger:

  Det er så flot at du på en sober måde henleder opmærksomheden på hvad der foregår i den virkelige verden, mange af os havde kun mistanke om det og kunne se at man fornuftigvis skulle holde sig fra at støtte en sådan forretning ved at lade være med at købe de undelødige produkter.
  Det er da fint at de læser bogen i svineriforeningen! Den hund der blev ramt hyler !
  Du skal ikke tage deres hadeting personligt, det er bare for at prøve at beskytte sig selv….det får de nok også brug for i fremtiden. Sig mig er der ingen der har forstand, som er med til at planlægge fremtidens brug af landet?

  Vær stolte af jer selv!

 6. Johs. Thomsen siger:

  Det minder mig om David og Goliat – bortset fra, at i dette tilfælde er Goliat åbenbart bange.
  Tillykke med, at du ramte så præcist.

 7. Tillykke! At blive blive refereret til på sådan et årsmøde, – bogen gør dem urolige. Godt gået!

Der er lukket for kommentarer.