Der er noget råddent i staten Danmark – stadigvæk

Her nogle hundreder år senere er vi ikke kommet meget videre.

Eller måske har råddenskaben bare bredt sig, som den gør, når man ikke har antibiotika at slå den ned med.

I går faldt der dom i sagen om de to journalister, der har givet offentligheden kendskab til udbredelsen af svine-MRSA-bakterier – fra den danske svineproduktion til befolkningen.

Begge anklagede fik en strafferetlig dom på 5 dagbøder á 500,- kr. samt pligt til at betale sagens omkostninger.

Som ikke er ubetydelige.

Nå – tænker du måske – jamen så er det jo bare sådan, det er.

Nogle har gjort noget, de ikke måtte, og så følger den retfærdige straf.

Og ja, må jeg svare – nogle har gjort noget, de ikke måtte, men det var i vores alles (eller næsten alles, vi ved ikke, hvad Dan Jørgensen og Nick Hækkerup synes) interesse, og så kan det jo ikke også være i vores interesse at straffe dem.

Eller retfærdigt for den sags skyld. Vel.

Dommeren har fulgt anklagerens vurdering og begrunder afgørelsen med, at oplysningerne om, hvem der var smittet, ikke har haft væsentlig samfundsmæssig interesse.

Hensynet til de personlige helbredsoplysninger vejer derfor tungere end hensynet til, at emnet har en almen interesse i offentligheden – ikke mindst fordi de to journalister efter henstilling fra Sundhedsstyrelsen fjernede navnene (og dermed anerkendte at de ikke burde være i teksten) og erstattede dem med en generel formulering.

Som retten ikke anerkender for værende generel…

Og nu bliver vi lidt trætte begge to, for det hele virker rodet og uoverskueligt.

Ja, det gør.

Så prøver vi at tænke over alternativet – at artiklerne aldrig var skrevet, og retssagen ikke var gennemført.

Da ville der være et støt stigende antal indlæggelser, hvor patienter måtte isoleres og have bekostelige behandlinger eventuelt måtte deres familier også have intensive behandlinger for at blive forsøgt rensede for svine-MRSA.

Der ville være en eksport af smittebærere til forskellige lande alt efter hjemrejsemønsteret blandt ansatte i den danske svineproduktion.

Der ville være 4 registrerede dødsfald – sandsynligvis flere ikke-registrerede – forårsaget af svine-MRSA men uden nogen tilknytning til svin i øvrigt.

Der ville være et ukendt antal raske smittebærere i samfundet, og ingen ville vide, hvorvidt nære venner, familiemedlemmer eller kolleger var smittede eller ej.

Op imod 90 % af alle slagtesvin ville bære den antibiotikaresistente bakterie, og man ville genfinde den i støv, gylle og på det solgte svinekød.

Der ville være en udbredt ligegyldighed i forhold til forholdsregler og inddæmning af problemet, fordi ingen ville have kendskab til den slags.

Der ville være en udtalt eksponering af børn og derigennem helbredsmæssigt svagere borgere – også børnenes bedsteforældre/oldeforældre – i kraft af den åbenhed og de invitationer, det industrielle landbrug tilgodeser befolkningen med.

Der ville være en tydelig mangel på stillingtagen fra de respektive ministre for fødevarer og sundhed.

Jamen – tænker du nok – det ovenfor nævnte er netop, hvad vi har nu, hvilken forskel gjorde de to journalister så?

At du ved det
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

12 svar til Der er noget råddent i staten Danmark – stadigvæk

 1. Pingback: En kort opdatering om noget der har betydning for os alle | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Så er der belønning til lovovertrædere indenfor miljø og dyrevelfærd – skal de ikke også have et kurophold og fri bil i et år? | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Jeg er enig i jeres og de foregående indlæg.
  Min sorte østjydske humor siger mig at hvis svenskerene ikke er dumme længere hvad er vi så i Danmark??
  Hav en vidunderlig aften allesammen! Karen

 4. Lone Landmand siger:

  Du har ret i, at det nye veterinærforlig har åbnet for muligheden med rådgivningsaftaler og “Mulighed for ejerbehandlinger af besætningsdiagnoser i et godt samarbejde med besætningsdyrlægen.”

  Selvsamme forlig var stærkt præget af branchens indblanding.

  Jeg ved ikke noget om, hvorvidt anvendelsen af antibiotika er ligeså lemfældig i de kvægbesætninger som har en aftale tilsvarende svinebesætningerne – du skriver, at det er de fleste kvægbesætninger i Danmark. Jeg håber, det er de færreste..

  Og radioprogrammet handlede om svine-MRSA-bakterien 🙂

  God eftermiddag
  fra Lone

 5. Jakob hvelplund siger:

  Bare lige en kommentar til dit indlæg i radioen på P1, angående menneskebakterien MESA. Du omtaler reglerne vedrørende opstart af behandling på henholdsvis kvæg og svinegårde. Her er du simpelhen ikke godt nok inde i sagerne. Det er nemlig sådan at de fleste kvægbesætninger i DK har en rådgivningsaftale med dyrlægen, så vi selv kan opstarte en behandling og dyrlægen bare fungerer som rådgiver, præcis som i svinebesætningerne. Så det er ikke en løsning på udfordringen med MRSA bakterier i vores miljø.

  Mvh
  Jakob hvelplund

 6. Mette Langberg siger:

  Lone Landmand og Søren Sørøver! I klartseende mennesker! STOR TAK for Jeres energiske
  indlæg.

 7. Helle siger:

  Som I, finder jeg også hele det offentlige Danmarks håndteren og hemmeligholdelse af problemet med MRSA forkasteligt. At, igen, skjule for befolkningen, at der rent faktisk findes en meget stor trussel mod vores alles sundhed. At hensynet til penge, igen, vejer tungere. Dog, hvis retssagen handlede om, hvorvidt det var i orden at nævne specifikke mennesker, der var smittet, ved navn, så må man jo måske indse, at det rent retsligt set, er korrekt iflg. loven, at de to fik ørerne i maskinen. Selv om navnene blev slettet og alt det der. For disse personers navne har jo egentlig ikke noget med problematikken at gøre. Og jeg ville da heller ikke gerne have, at min sundhedstilstand blev offentliggjort med mit navn nævnt. At det så er noget “svineri” fortsat at hemmeligholde, hvilke bestande der er smittet, det er så en helt anden problematik.

 8. Jeg kan kun tilslutte mig de øvrige og jer. Det er simpelthen så forkasteligt at vi ikke bare kan få kortene på bordet, uden at dem som gider at sætte sig ind i sagerne skal straffes. Bliv endelig ved med at råbe op om dette. Liv og helbred har kun ringe status i dette land. Kun mammon tæller.

 9. Finn Birkholm-Clausen siger:

  Orker det næsten ikke. Hvor mange gange har jeg ikke deltaget i debatten om MRSAcc398. Og myndighederne rokker sig ikke. Det bliver bare, som du har beskrevet det. Gad vide om samrådet vil bringe nyt på banen. Det ER en rigtig træls sag. Synd for de 4 døde og deres familier. Træls for samfundet, der bare kan se frem til stedse stigende omkostninger i sundhedssektoren. Men også rigtigt træls for svienavlerne selv,, deres familier og deres naboer. Hvoraf både I og vi er en lille del. Men uden ypperlige journalister som Nils go Kjeld og skribenter som dig og Sørøveren – så så det ildere ud. Når nu sløret er løftet, så kan det måske betyde, at strategien vil blive lagt om. Den indtil nu valgte metode. Hemmelighedsholdelsen. Den har kikset. Desværre er min tiltro til, at Standupkomikeren ( citat INFORMATION) Dan Jørgensen vil gøre en forskel. I så fald vil jeg ophøre med at citere INFORMATION. Dan Jørgensens handlinger – eller rettere mangel på samme som landbrugsminister giver ikke meget håb. Nu får vi høre. Men tak for indsparket. Godt, at I bliver ved og ved. Så må vi også blive med at støtte jer.

 10. Sanne O. siger:

  Stor TAK for at I bliver ved og ved og ved . . . . . .
  På trods af at I fuldstændig forståelig bliver trætte ind imellem.

 11. salling48 siger:

  .. utrolig historie ..

 12. Tak til Lone Landmand og Søren Sørøver for at komme med dette indspark. Vi som ordentlige bønder forstår ikke, at det skulle være i landbrugets interresse, at oplysninger om MRSA i besætningerne skal holdes hemmelige. Jeg tror at den kraftige reaktion mod dansk svinekød og ikke mindst produktionsmetoderne, blot er begyndelsen til en lavine. Mon kineserne er oplyste om, at de købte mere ifm. den store aftale en større delegation fik i hus for en måneds tid siden?
  Men endnu en tak for jeres indspark.

  Henrik Husmand

Der er lukket for kommentarer.