En kort opdatering om noget der har betydning for os alle

Måske husker du den bekymrende bakterie svine-MRSA – en lille organisme på vej frem i verden.

De første år holdt den rimelig lav profil. Så kom nogle år, hvor landbrugets topfolk sammen med myndighederne holdt rimelig lav profil, mens bakterien fik mulighed for at sprede sig uhæmmet, og nu er vi nået dertil, hvor nogen har travlt med at profilere sig ganske ucharmerende på at være handlekraftige.

Her får du en kort opdatering om udviklingen:

Stafylokokkerne kom oprindeligt fra mennesker, men ændrede sig og slog sig på svin. I den industrielle svineproduktion er dyrene under konstant pres, og det resulterer i sygdomsudbrud af forskellig art. Den voldsomme sygdomsfrekvens behandles med voldsomme antibiotikamængder, og den jævnlige påvirkning med medicin fik bakterierne til at tilpasse sig for at overleve – altså udvikle resistens mod medicinen. De bakterier kaldes nu svine-MRSA eller svineudgaven cc398.

I 2006 blev man opmærksom på problemet i det danske hospitalsvæsen, fordi det på daværende tidspunkt voksede sig stort i Holland.

I 2008 blev den første danske patient indlagt med den multiresistente bakterie i kroppen – det var en landbrugsmedhjælper.

I 2010 fik en svineproducent en harmløs skramme under foden, der gik svine-MRSA-betændelse i såret, og han fik smittet sit nyfødte barn. Barnet fik livstruende lungebetændelse men overlevede. Siden da har hospitalsvæsenet oplevet et stærkt stigende antal infektioner. Den største fare er ved infektioner i blodbanen – altså blodforgiftninger, hvor risikoen for dødelig udgang er 25 – 50 %.

I 2012 fandt det første dødsfald som følge af svine-MRSA sted i Danmark. Tror vi.

I 2013 var der yderligere to dødsfald af samme årsag. Ingen af de afdøde havde relation til svineproduktion. Dødsfaldene kom ikke til offentlighedens kendskab.

I 2014 døde den fjerde (så vidt vides) dansker af svine-MRSA. Dødsfaldet blev offentliggjort omgående.

Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer har den frækhed at udtale, at de fire dødsfald ikke er forårsaget af svine-MRSA.

Antallet af personer smittet med svine-MRSA er steget fra 12 i 2007 til 643 i 2013 og på nuværende tidspunkt til 575 konstaterede smittede i år 2014. Alene i juli måned fik 105 danskere at vide, at de har svine-MRSA.

Vi har skrevet om det før – igen og igen faktisk, og igen, og har også nævnt det i et par radioudsendelser – myndighederne udviser ikke bare en lemfældig håndtering af et alvorligt sundhedsmæssigt problem. Ministre og embedsfolk valgte fra sagens snuskede begyndelse at fastholde den harmløse kulisse.

Skolebørn skulle fortsat tage på besøg i svinestalde, de hidtidige retningslinjer med håndvask og ingen trynekysseri skulle blot opretholdes.

Set herfra havde den eneste fornuftige forholdsregel været omgående at forbyde besøg i svinestaldene – man kendte ikke (og ønskede ikke at kende) omfanget af smittede besætninger, og man risikerede slet og ret børnenes helbred. Ved at lade den ene skoleklasse efter den anden besøge industrielle svinstalde åbnede man samtidigt slusen for bakteriernes vej til børnenes familier, søskende, forældre, bedste- og oldeforældre. Til naboer, kolleger og bekendte.

Set herfra er der kun en gangbar forklaring på, at myndighederne var villige til at lade børnene blive udsat for smitten og dermed øge risikoen for spredning i samfundet – man var mere på linje med Landbrug & Fødevarer end med befolkningen, og hensynet til indgreb overfor erhvervet, tab af eksportindtægter og dårligt omdømme i udlandet nødvendiggjorde at fødevare- og sundhedssystemet sendte et signal om, at svine-MRSA var ganske harmløs at omgås.

Føj.

Måned for måned er antallet af bekymringer, smittede og artiklerne om svine-MRSA tiltaget, og det fik i forgårs Fødevareminister Dan Jørgensen og Sundhedsminister Nick Hækkerup til at komme med forfriskende nye udmeldinger i et åbent samråd i Folketinget.

Dan Jørgensen har nu flyttet sig så langt, at han vil igangsætte en screening for at fastlægge omfanget af smittede svin. Men kun i landets 26 avlsbesætninger samt i godt 200 ud af de resterende knap 4000 bedrifter med svin. Hvad er det værd?

Desuden vil Fødevareministeren igangsætte undersøgelser af bakteriernes smitteveje. Kunne vi ikke Google den slags og bruge nogle resultater fra udlandet, spørger man her langt ude på landet, i stedet for at træde vande og trække tiden for erhvervets skyld.

Nick Hækkerup har også travlt med at vende køer, og på samrådet kom endelig det længe ventede forbud mod skolebørns besøg i svinestalde. »Når vi ved, at en gård er inficeret med svine-MRSA, hvorfor så løbe risikoen for, at et barnebarn bliver smittet og derefter besøger sin bedsteforælder på plejehjemmet, hvor det kan få alvorlige konsekvenser,« sagde ministeren.

Her er man langt fra rørt til tårer over omsorgen.

For forbuddet gælder kun besøg i besætninger, der beviseligt er smittede med svine-MRSA, og da myndighederne ikke har villet undersøge samtlige besætninger og derudover ikke har villet oplyse, hvilke besætninger der er konstateret smittede, er forbuddet en nærmest hånlig gestus overfor befolkningen.

De to ministres tiltag er tilsammen ligeså progressive som manufakturhandler Arnesens forretningsdrift.

Og måske er deres relationer også på Matadorniveau
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

14 svar til En kort opdatering om noget der har betydning for os alle

 1. Pingback: Svine-MRSA – spild af penge med en pseudo-stikprøve. Og stikprøver er slet ikke vejen frem. | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Borgermøde om svine-MRSA i Odder kommune – sportshallen var et godt valg, dommerne kunne have været bedre | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Finn Birkholm-Clausen siger:

  Konkluderede som dig, at så kunne skolebørn og andre ubeheftede sjæle jo bare besøge nogle ikke MRSA-svinebesætninger. Men her ligger en gris begravet. INGEN svinebaroner vil længere have børn på besøg -, FOR så skal de jo dokumentere, at DERES besætning er REN. Så på denne lidt bagvendte måde bliver det landsdækkende storskala forsøg med børn og smitte med MRSA endelig afbrudt. For aldrig at blive genoptaget. Før
  Ja før samtlige smittede svinebesætninger er blevet udfaset og vi begynder at opdrætte svin fri for smitte og uden brug af antibiotika. Rent faktisk er det jo hovedrystende, at danske svineavlere bruger næsten dobbelt så meget antibiotika på smågrise, der reelt IKKE ER SYGE. De har tyndskid- fordi de bliver fravænnet alt for tidligt. Udsæt fravænningen – undgå tyndskid – og undgå at bruge antibiotika.
  Sådan var det få ufatteligt få år siden, da jeg selv var praktiserende svineavler. Nu kan jeg kun græmmes i stænger: Både over brugen af helt unødvendig antibiotika, men måske mest over den ryggesløshed danske svinefabrikanter og de dertil knyttede ministre udviser over for danskerne sundhed.
  Og betænk så, at svineantibiotika gives mod selvpådraget tyndskid , medens den mængde antibiotika vi bruger til mennesker, bruges mod et hav af forskellige sygdomme

 4. Pingback: Måske skal du ud og klappe en gulerod i weekenden? | Beretninger fra et autentisk landbrug

 5. Susanne siger:

  Måske er det ikke et nyt problem, men et ældgammelt. Der findes folkeslag her i verden der ikke spiser svinekød fordi det betragtes som urent. For meget længe siden – ca 30 år – mente min biologilærer at årsagen kunne være at disse folkeslag vidste at der overføres sygdomme mellem svin og mennesker. Manden vidste hvad han talte om.

 6. Elisabeth siger:

  Gad vide om drømmen om et par glade, sunde grisserbasser i haven kun bliver besværliggjort endnu mere af dette her… Selvom det også bliver endnu mere relevant, når argumenterne for at finde alternativer til billigt, kønsløst kød tårner sig op!

 7. Henrik siger:

  Hvad skal der til for at landbrugets parter vågner op – Norge og Sverige har sagt stop og England er på vej med restriktioner mod danske svin opfordret af radio24syvs journalister. Hvorfor skal mennesket altid ud på kanten, før der sker aktion. Som jeg ser det vil vores eksport blive lammet på sigt – måske ikke i morgen eller om et år, men om 3-4 år, hvis der ikke snart sker noget mærkbart – jeg går helt udenom danske konventionelle pakninger med svinekød i kølemontren og tager en økologisk pakke…….en opfordring til vores minister – bliv ham som omlægger dansk svineopdræt til et mere dyrevenligt og kontrolleret miljø, hvor man ser på den enkelte gris, selvom det vil koste arbejdspladser – men de vil komme tilbage, når fødevarekvaliteten spiller mere ind end prisen. Ellers må vi eksportere til Kina, som snart efterspørger kød også som de gør vedr. Mælkeprodukter, da deres miljø har gjort at de ikke kan fremstille den rene vare…

 8. Uglemor siger:

  En ting er HELT sikkert. Mine børn kommer ikke på besøg hos nogen svin overhovedet.

 9. Helle siger:

  Og som altid tænker jeg, hvorfor er der ingen landsdækkende, elle andre, aviser, der tager dette her op. Undersøger, stiller spørgsmål, skriver – selv – istedet for bare at gengive Ritzau artikler, hvis de i det hele taget skriver noget om det.

 10. Eva siger:

  Præcis.

 11. Eva siger:

  Du er så utroligt vidende og så vidunderlig velformuleret.
  En fornøjelse at læse dit indlæg ( også i dag ) .
  Er ret sikker på, at bloggen også bliver fulgt af beslutningstagere.
  Det kan ikke undgå at sætte tanker i gang,
  Alle der læser et indlæg med indsigt, bliver påvirket.
  det tror jeg på………
  God dag herfra……
  Og tak. 🙂

 12. Gitte siger:

  Har netop hen over morgenkaffen diskuteret med min mand, hvad der efterhånden kan få os danskere på barrikaderne…vi har den ene skandale efter den anden, gift og bakterier i vores mad, ubrugelige styrelser, tåbelige beslutninger, dårlige håndteringer osv. osv. Men der sker ikke rigtig noget…vi snakker om det, vi finder os i det !! Vi prøver at træffe de sundeste og bedste beslutninger på privat plan, men den store plan flyder ligesom bare ud. Tak fordi I kan sætte ord på…jeg deler altid jeres tekst, men ville ønske, at der var mere jeg kunne gøre.

 13. Karen siger:

  Klart og præcist, skræmmende oplysninger, det er virkelig dårligt håndteret af myndighederne. Øv.

 14. Vianne Lillis Hald siger:

  TAK for dette oplysende indlæg!

Der er lukket for kommentarer.