Så er der belønning til lovovertrædere indenfor miljø og dyrevelfærd – skal de ikke også have et kurophold og fri bil i et år?

Der sker ting og sager indenfor dansk landbrug.

Nogle finder sted omgivet af større diskretion end andre.

Pyt – tænker du måske – det rager mig en høstblomst.

Og så er det jo den rigtige tid på året at skrive lidt om udviklingen.

For uanset om det rager nogen eller ej, så påvirker det os alle.

Sådan er det.

Lad os starte blidt men bekymrende.

Hvert år får Danmark tilsendt ca. 7 milliarder i landbrugsstøtte fra EU.

Regeringen har mulighed for at overføre op til 15 % til grønne formål som f.eks. bedre dyrevelfærd, miljøteknologi og omstilling til økologi.

Men det vil det konventionelle landbrug ikke have – uanset at organisationen Landbrug & Fødevarer ved givne lejligheder profilerer sig på deres undertalsramte økologiske medlemmer.

Sagen ligger hos Fødevareminister Dan Jørgensen, og han skal give EU svar på den valgte procentsats meget snart.

Udspillet er en procentsats, som ligger langt fra regeringens grønne løfter, men tæt på L & F’s våde drømme.

Det betyder rigtig meget for dig, din familie og din natur, hvorvidt regeringen fortsat sigter efter landbrugsmetoden baseret på sprøjtegifte, antibiotika og uanstændigt husdyrhold, eller der kommer et skift til en retning, vi både kan være bekendt og leve med.

Noget tyder på, at du ikke skal sætte forventningerne for højt, hvad angår sidstnævnte.

Regeringens nye vækstplan for fødevarer giver en gevaldig håndsrækning til landmænd, som bryder loven.

Faktisk er det nærmest en fredning og en økonomisk gevinst, der er tale om.

Samme princip men i mindre skala som når en utroværdig og uhæderlig politiker tages til nåde af vennerne og belønnes.

Ser du – fremover slipper landmænd, som bryder loven indenfor miljø og/eller husdyrvelfærd, for et træk i EU-støtten.

Sådan har det vel været hele tiden – tænker du måske – og har de årelange ulovlige halekuperinger i tankerne.

Ja, det er rigtig – kan jeg svare – men nu opgraderes der indenfor området.

Hidtil har det været sådan, at uanset om det var kommunernes, fødevarestyrelsens eller NaturErhvervs egne kontrollører, som fandt overtrædelser af reglerne, så udløste det et træk i støtten.

De to førstnævnte myndigheder kommer oftere på besøg på landbrugene end sidstnævnte.

Faktisk kommer NaturErhverv kun ud til tilfældigt udvalgte 1 % af landbrugene om året. Fremover er det kun disse kontrolbesøg, som kan udløse træk i støtten.

Hvad i alverden har det med vækst indenfor fødevaresektoren at gøre – tænker du nok – hvordan kan en belønning af lovovertrædere blive vejen frem.

Ingen her langt ude på landet forstår det, men i Landbrug & Fødevarer er man yderst tilfreds. Siger de.

Og det er sikkert rigtigt.

De vurderer selv, at fremover vil 70 – 80 % af lovbryderne slippe for træk i støtten.

Herfra vil man gerne foreslå, at en lovovertrædelse er en lovovertrædelse, uanset hvem der dokumenterer den, og at den udløser ikke bare et træk i støtten, men et totalt bortfald.

Måske husker du svinestregen med Lars Løkke og Søren Gade.

Lige børn leger bedst og alt det der.

Som belønning for ulejligheden forlangte Løkke flere svin i Danmark – og hjalp selv godt på vej.

Som om vi ikke har nok allerede – med 5 grise pr. indbygger i dette land.

Men ønsket er helt på linje med regeringens politik – flere svin er på vej.

Til os alle.

Og nu i endnu højere tempo, for udvidelsen med det tilforladelige og næsten børnehyggelige navn “Månegrisen” er blevet adopteret af Fødevareministeriets grønne pulje GUDP – Grønt udviklings og demonstrationsprogram – pengetanken med andre ord.

“Månegrisprojektet skal skabe den viden og teknologi, som baner vejen for et stærkt fremtidigt svineerhverv i Danmark, der både bliver økonomisk, miljø- og dyrevelfærdsmæssig bæredygtigt”.

Herfra er der kun ét at sige – svin lukket inde i en stald kommer aldrig til at repræsentere dyrevelfærd i ordets rigtige betydning.

De kan hoppe, springe og pynte på historien, tage fotos af rene grise i overvældende halmmængder, men de kan aldrig præstere et miljø med den ønskede effektivitet, som tilgodeser dyrenes naturlige behov.

Intensiv svineproduktion er uforeneligt med et godt dyreliv – det ærlige er at stå ved det og sælge varen, som den er.

Og nu vi er ved antallet af svin.

Ingeniøren har taget sig tid til at lave en kortlægning af smitterisikoen med svine-MRSA-bakterier – de antibiotikaresistente, du ved. Dem der er startet ud i det små, men som har potentiale til at blive betydningsfulde.

Kortlægningen er baseret på en sammenholdning af antallet af MRSA CC398-tilfælde, det samlede antal svin og befolkningstal for hver enkelt kommune.

Analysen viser, at der er 13 gange så høj risiko for at blive smittet med svinebakterien, hvis man bor i en kommune med intensiv svineproduktion. Sidste år blev 69 personer fundet smittede i Sønderborg kommune, mens det kun var 1 i Frederiksberg og 7 i Københavns kommune.

Bakterien smitter gennem gylle, støv og luft, måske også kød – udover den direkte kontakt mellem henholdsvis dyr og mennesker og ikke mindst fra menneske til menneske.

Resistensen overfor antibiotika er udviklet gennem det voldsomme forbrug af bredspektret antibiotika i svineproduktionen – en nødvendighed for at få dyrene til at overleve og vokse i et system, som knækker dem – også – helbredsmæssigt.

Læger spår bakterien en foruroligende fremtid.

Vores Fødevareminister er ikke helt så bekymret.

Tværtimod er han ved at få de øvrige folketingspolitikere med på en ny aftale – et forslag til et nyt sundhedsrådgivningskoncept på kvægområdet, hvor udgangspunktet er, at reglerne for sundhedsrådgivning på kvægområdet skal være mere lig dem, der gælder på svineområdet.

Det bliver vi ikke glade for.

Hvorfor i alverden vil man mindske antallet af dyrlægebesøg, hvor professionelle mennesker vurderer og behandler dyrene, i en tid hvor det står lysende klart, at antibiotikaforbruget skal begrænses?

Hvorfor varetager ministeren så nidkært det konventionelle landbrugs behov og ønsker?

Og hvem varetager så vores
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

17 svar til Så er der belønning til lovovertrædere indenfor miljø og dyrevelfærd – skal de ikke også have et kurophold og fri bil i et år?

 1. Pingback: Fremtidens landbrug – både Dan og jeg mener noget | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Den beskedne revolution | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Pingback: Tak Dan – en hilsen fra Søren Sørøver | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. Sanne O. siger:

  Jeg bliver som Conny rigtig trist – og vred – og føler mig magtesløs 😦
  Men samtidig og bare så taknemmelig og glad for I er en folk der trods al mulig modstand stadig og stædigt kæmper for anstændige fødevare og ordentlig dyrevælfærd – stor TAK !
  Håber virkelig at I orker at blive ved !

 5. Anne Midtgaard Jønsson siger:

  Kære Lone og Søren 🙂
  Har I overvejet at invitere Dan Jørgensen på besøg på Brandbygegaard? Han vil så gerne fotograferes og dele sine oplevelser på Facebook. Det ville være oplagt, at invitere ham og et par af embedsmændene en tur til Amstrup.

  Ellers kan jeg kun tilslutte mig de mange skriv ovenfor. Jeg synes det er svært – ikke at miste troen på, at vi kan opnå bedre dyrevelfærd :/

 6. Conny siger:

  Jeg bliver trist – og vred – og føler mig magtesløs – og glad, fordi I findes og orker at råbe op og underbygge og involvere igen og igen – tak

 7. Uglemor siger:

  Tak, jeg sad også og skumlede ved radione, da ham gift-landmanden fik taletid. Hvorfor skal vi ikke have ordentlig miljø bare for di ham og hans gift-spyende venner har forgældet sig op over ørerne i tilvæksetens navn? Godt brølt, Landmand.
  Jeg HAR delt din opsang på Facebook.

  PS. dit Facebook-link er i stykker.
  Prøv her: https://www.facebook.com/pages/Lone-Landmand/128365893867678?fref=ts

 8. salling48 siger:

  Jeg har aldrig forstået, hvorfor grisene ikke kan afleverer gylden ude, hvorfor vi ikke må ryge, når last/personbiler afleverer masser af giftstoffer, hvorfor vi bruger få millioner for at hive flere turister til Danmark, hvis vi kunne tjene mange af milliarder og støtte turistindustrien mere med en lidt større indsat, hvorfor der er så mange huller i vejene, så cyklen hopper så meget, at det tager dobbelt så lang tid at komme frem, hvorfor politikere skal have ferie, det har de dagligt. Ja, hvorfor’er er der nok af – jeg fandt idag ud af, jeg kan se jeres svar til mine bemærkninger i højre side, tak for det ..
  P.S: Jeg er tidligere fotograf, hvor vi brugte mange giftstoffer indtil 70érne (siger de kloge idag).
  Politikerne gjorde dengang som de gør i øjeblikket det, at forbyde de giftige stoffer, men havde ikke erstatninger klar. Så en hel branche var ved at gå på røven. Ære være en politiker, der har familie, som giver budskabet om de dumme landmænd og andre der lever af landbrug – husk, at langmanden er opfundet . Sørgelige danske politikere . Og der er mange tusinder af dem i landet.

 9. Rosa siger:

  Tak for dig!!

 10. Tante Sofie siger:

  Takk Lone for at du orienterer oss om denne begredelige tilstanden i dansk landbruk.
  Det er lite lystelig lesing, men absolutt nødvendig.

 11. Bylykke siger:

  Hvor er det godt at du og Søren holder os orienteret omkring bl.a. landbruget. Der er så meget at kæmpe mod i dette land og svært at være aktiv alle steder. Hvis bare alle ville tage blot én sag til sig og være med til at sprede budskabet for et bedre land, en bedre verden, et bedre sted at leve – ville vi være på rette vej, men der er desværre ALT ALT for mange, der lader sig lulle ind i mottoet “det går jo nok”. MEN NEJ det går ikke! Hvis ihærdige mennesker, som egentlig har nok om ørerne med at forsørge sig selv uden at efterlade jorden i krise til næste generation, skal bære det hele, kulsejler dette velfærdsland, så på med de kritiske briller og deltag i bevægelsen for et bedre land, med hjertevenlige mennesker, skøn natur og sunde fødevarer. Mit movement er en sund krop uden medicin. Bestemt ikke en nem sag, men helt afhængig af, at dejlige mennesker som Lone og Søren gider gøre en indsats for, at vi kan få fødevarer, som er nærende for krop og sjæl. Der er så meget at gøre. Desværre!

 12. Pia Christensen siger:

  Det gør vi – sammen!

 13. Eva siger:

  Ja….
  Hvorfor er det lige, at disse interesser varetages så nidkært…….?

 14. Stine siger:

  Vil du ikke lave en kort Facebook opdatering med facts fra denne blog? Og med en kilde. Det er nemmere at dele end bloggen her og langt flere vil læse det hvis det er kort og jeg synes SÅ bestemt at MANGE skal læse dette. Og hvis vi kunne få det op til Svenskerne også så de kan presse yderligere på ved at banlyse grissevarer fra DK.

  • Lone Landmand siger:

   Ja da – det er en god idé tak.

   Jeg skriver lige en kort udgave, den kommer til at ligge på Lone Landmand-siden på Facebook, fordi min egen profil ikke er offentlig.

   https://www.facebook.com/pages/Lone-Landmand/

   Nogen der kender en svensker?

   • Susanne Brandt siger:

    Hej Lone
    Kender den reporter fra Radio24-7 der har haft svineriet oppe her over sommeren … med særligt fokus på svenskernes rimelige krav. Måske hun kan hjælpe? Hvordan splejser jeg jer bedst?

    For øvrigt en FANTASTISK blog I kører! TAK med tak på! 😉

   • salling48 siger:

    Selvfølgelig, jeg kender mange svenskere- har boet i Helsingør.
    Vi havde det motto – hold byen ren … send en …. hjem

Der er lukket for kommentarer.