Sjæleplejende æblekage – opskrift

Det skal ikke være min skyld – tænkte jeg i går – hvis du må stå søndagen igennem uden en æblekage.

Endnu en æblekage – sukker du sikkert – hvorfor bage netop denne.

Har vi ikke svælget i opskrifter på kager, desserter og brød med æbler.

Noget nyt under solen, eller prøver man bare at slippe billigt fra det, ved at nævne én fra arkivet.

Den er ny den her – tør jeg godt love.

Næsten så.

Ny og ny.

Ret beset er der ikke noget nyt i kagen – det er bare en anden måde at lave en omsorgsfuld, sød, blød og fyldig æblekage på.

Og så er den nem.

Hvem vil ikke gerne være nem.

Jeg bagte æblekagen fra oktober sidste år, og frem til æblerne slap op nogle måneder inde i dette år.

Ikke en eneste weekend gik en levnet kagekrumme fra caféen til hønsehuset.

Sådan en æblekage der forsvinder, før man kan nå at sige “den er til gæsterne”.

Du har brug for :

250 g smør lavet af mælk fra en kærkommen ko
250 g rørsukker
4 æg fra højbenede høns
250 g mel
1 tsk. bagepulver
4 tsk. vanillesukker
7 – 8 lækre æbler – blandede nedfaldsæbler er fremragende – de er søde og modne
3 solide tsk. kanel blandet med 5 ordentlige spsk. rørsukker

Det var alt – så kaster vi os ud i det.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C.

Find en stor – 28 cm. – springform frem og beklæd den med et stykke bagepapir.

Skræl æblerne, del dem i kvarte, fjern kernehuse og skær hver æblebåd i 5 – 6 skiver.

Pisk smør og sukker grundigt sammen.

Tilsæt æg – ét af gangen – og pisk pisk pisk igen.

Bland mel med bagepulver og vanillesukker – rør forsigtigt blandingen ned i skålen med smør-sukker-æg-dejen.

Læg halvdelen af æbleskiverne i bunden af springformen. Drys med halvdelen af kanelsukkeret.

Hæld dejen over, fordel resten af æblestykkerne ovenpå dejen og drys igen med resten af kanelsukkeret.

Så nemt at man vil undre sig over ikke at gøre det.

Bag kagen 1 time og 15 minutter.

Nyd den med f.eks. fuldgod creme fraiche rørt med lidt vanille og flormelis.

Eller kør den bare ind, som den er.

Det ene er ikke mere rigtigt end det andet.

Det eneste rigtige her er, at det er en plejende æblekage – sådan én der behager helt ind i sjælen.

Endnu én.

Smuk søndag
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, driver et madsted, sejler en stor gammel lyseblå fiskekutter og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under og til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør.
Dette indlæg blev udgivet i Med æbler. Bogmærk permalinket.

85 Kommentarer til Sjæleplejende æblekage – opskrift

  1. Jane skriver:

    Kan den fryses?

  2. Pingback: Husstandsrevolution | Beretninger fra et autentisk landbrug

  3. Githa skriver:

    Jeg er da også bare totalt tosset med denne æblekage: jeg kan ikke tælle, hvor mange gange, jeg har bagt den hen over vinteren. I dag, hvor det er forår, har jeg lige taget en ny ud af ovnen og nydt et stykke til min kaffe.
    Som du skriver længere oppe, Lone, så holder dig sig rigtig godt i flere dage; ja, den smager næsten endnu bedre på dag to, tre, fire og fem (hvis der er mere tilbage…)
    Jeg har en skønt Belle de Boskoop æbletræ i haven. De æbler har jeg udelukkende brugt til denne kage. Uhhhmm, det er skønt med smagen af det småsure fra æblerne og det helsøde fra sukkeret.

  4. Deborah skriver:

    Det er verdens bedste æblekage! No doubt! Jeg har lige lavet den til et tøsearrangement, og de ELSKEDE den også og har også udbedt sig opskriften, så forvent øget besøg på den :-) Tak for den super opskrift.

  5. Pingback: Måske kan én af dem også blive din yndlingsopskrift | Beretninger fra et autentisk landbrug

  6. Pingback: Noget om æblevin | Beretninger fra et autentisk landbrug

  7. carl-erik brandt skriver:

    til bage melding – fantastisk lækker kage :-)

  8. Louise skriver:

    Hej, Kan man bruge margarine? Har nemlig kun 150 gr smør?? :)

  9. Pingback: Opskrifter til runde bageforme - Side 2

  10. Trine skriver:

    Bager denne lækre æblekage mindst én gang om måneden, selvfølgelig oftere når der er friske danske æbler i efteråret. Den er en sikker vinder, alle elsker den simpelthen. Tusind tusind tak for opskriften på den!

  11. Christina Bølling skriver:

    Det er den allerbedste æblekage jeg har smagt…den smager himmelsk!

  12. Johanne skriver:

    Hej,

    Kan kagen stå på køl natten over og bages af om morgenen?

    Mvh Johanne

    • Lone Landmand skriver:

      Hej Johanne

      Når bagepulver er blandet med fugtige ingredienser, begynder det at virke og udvikle luft. Hvis dejen ikke er i ovnen, og bages til den bliver fast, når dette sker, vil luften forlade dejen, og resultatet bliver en tung og klæg kage.

      Så hvis du gerne vil bage kagen om morgenen, må du nøjes med de indledende forberedelser – afvej de tørre og de fugtige ingredienser hver for sig og stil dem klar. Du kan også skrælle æblerne og skære dem i både, hvis du vender dem i frisk citronsaft og pakker dem nogenlunde lufttæt i en frysepose. Så er du forholdsvis hurtigt klar til at få lavet kagen næste morgen.

      Men at bage den, dagen før den skal bruges, er heller ikke noget problem – den er så fugtig og lækker, at den også tager kegler næste dag!

      Mange gode hilsner fra
      Lone

      • Johanne skriver:

        Hej Lone.

        Kagen smager (også) fantastisk dagen derpå. Tak for en god og nem opskrift. Vi gentager succesen i dag.

  13. Pingback: Æblekage – Apple Cake | My Danish Kitchen

  14. Anja Egeriis skriver:

    Har lige taget den ud af ovnen – og det er vist rigtigt med det plejende element… Har det allerede meget bedre og glæder mig til at smage :)

  15. Anne-Belle skriver:

    Fantastisk, alle var glade :-)) mums

  16. Anja jacobsen skriver:

    Hej, fik nogle nedfalds æbler fra genboen og bagte din kage, uhmmmm den er god, sendte halvdelen af kagen til genboen og dagen efter stod der en ny pose æbler, så nu må jeg igang igen med at lave den, den er god og nem og lave. Mange tak fordi du har delt den med os

  17. Ina. skriver:

    Vi er i gang med at prøve din super lækker æblekage. Den er i oven. Imens venter og venter og venter på den 1 time. Uha det er lang tid.:-)

  18. Pingback: Er der nogen grund til ikke at bage en æblekage? | Beretninger fra et autentisk landbrug

  19. Sepa skriver:

    Har lige bagt æblekagen sammen med min datter (3 år). Lækkert!! Tak.

  20. Pingback: Hjælp med opskrift på den bedste æblekage!

  21. mariannlindchristensen skriver:

    Hej Lone
    Æblekagen ser rigtig lækker ud.Vil prøve, at bage den.
    Kan jeg bruge frosne æblebåde ?
    Mange hilsner
    Mariann

  22. Gunnar Sehested-Larsen skriver:

    Kære Lone, jeg har nydt både din dejlige opskrift og, især, dine muntre kommentarer. Begge dele tog mig med storm. Du er en herlig munter landmandskone, respekt!
    Kærlig hilsen Gunnar

  23. Kinga skriver:

    WOW Linda sikken fantastisk opskrift!!!!!!!!!!! i love it!!!!

  24. Pingback: Hvilken ekstra-kage til 1-års fødselsdag? - Side 3

  25. Søren skriver:

    Hejsa. Jeg vil gerne bage denne kage, men kan ikke helt finde ud af opskriften. Skal der både 250 gram rørsukker i OG “3 solide tsk. kanel blandet med 5 ordentlige spsk. rørsukker”. Altså alt i alt et stykke over 300 gram rørsukker? Mvh

    • Lone Landmand skriver:

      Hej

      Bag du bare løs – der skal 250 g rørsukker i dejen ja, og derudover skal der 5 spsk. til kanelblandingen i top og bund. Det er det, der gør det hele :-)

      God aften fra Lone

  26. Pingback: EFTERÅRSFORNEMMELSER | LOQUACIOUS LILY

  27. Pingback: De allerbedste hjemmebagte kager – opskrifter | Beretninger fra et autentisk landbrug

  28. Pingback: Deborah's food and something

  29. Christine skriver:

    Hej Lone.
    Jeg må også rose din æblekage.Jeg har nu bagt dem en del. Specielt efter vores pluk-selv æble tur i oktober, hvor kælderen blev fyldt op med mere end vi kunne spise råt. Den spreder glæde hver gang her i huset og rundt omkring hvor jeg bringer den. I aften skal den serveres på min søns skole her i Luxembourg. Jeg blander nogen gange 50/50 kanel og kardemomme. Det er en smags sag men den bliver dejligt julet af det :)
    Mvh Christine

  30. Sara skriver:

    Kære Lone.
    Mange tak for en super lækker æblekageopskrift !! Det er ikke altid jeg har succes med kager, men den her bliver helt sikkert et hit :D

  31. MR skriver:

    Kære Lone

    Mange tak for en fantastisk opskrift. Jeg har lavet MANGE æblekager, og jeg har ikke lavet en, der var så nem og lækker på samme tid. Utrolig god opskrift, som jeg helt sikkert vil bruge ofte og med andre frugter. Så endnu en gang tak :)

  32. Sandra skriver:

    Virkelig lækker! Tak for den fine opskrift!

  33. Karoline med K skriver:

    Uhmmm, har lige bagt (og næsten spist) den særdeles lækre kage. Tak for en fantastisk opskrift :)

  34. Helle skriver:

    Ej en lækker opskrift! Tusind tak – den reddede lige min dag:-)

    Mvh Helle

  35. Anja skriver:

    Bedste kage jeg nu har lavet tre gange. Alle mine gæster elsker den.

    Kan kagen fryses? I så fald skal den bare tøes op inden servering eller varmes i mikrobølgeovn?

    • zia skriver:

      Kan den mon fryses? vi får så mange æbler pt og alle herhjemme elsker den kage så jeg vil bage en masse og smide i fryseren! Tak for en dejlig og nem opskrift :)

  36. lotte skriver:

    En fantastisk kage :-). prøv at skifte æblerne ud med rababer det er rigtigt godt.

  37. Julie skriver:

    Lavede denne kage i går aftes, da vi havde nogle halv-slatne æbler liggende.
    Super lækker kage, dejlig smag! Dog ret sød, næste gang vil jeg nok bruge lidt mindre sukker på æblerne – men det afhænger selvfølgelig af den æbletype, man bruger! Skønt at man kan lave sådan en god æblekage, uden at der skal en masse tid eller en masse ingredienser i, som jeg ikke altid har (chokolade, nødder..).
    Jeg kunne dog ikke lige gennemskue, om smørret skulle smeltes. Jeg gjorde det ikke, da der intet stod, men dejen blev meget tyk, så måske den skulle have været smeltet? (Jeg måtte “smøre” dejen ud over æblerne, det var lidt besværligt)

  38. Massey Ferguson skriver:

    “kanelsukker” kan man bruge det fra den Vensysselske grønlangkål

  39. Birgit Hansen skriver:

    Hej Lone Landmand
    Tusind tak for en super lækker og nem opskrift :-). Var lige som du har skrevet, så den levede fuldt op til forventningerne! Ikke sidste gang den bliver bagt. Godt at jeg havde læst kommentarerne, for min springform var ikke 28 cm, så den fik 10 – 15 min længere.

  40. Gitte Slejborg Nielsen skriver:

    Skøn hjemmeside og tak for en lækker opskrift :-) hakkede mandler ovenpå og lidt ingefær i dejen, gør den ikke dårligere.

  41. Vanessa skriver:

    Hej Lone Landkvinde

    Tak for alle de skønne billeder og histotrier om dine skønne dyr og ikke mindst opskrifterne.
    Har du prøvet opskriften med kvæder? Har fået en masse dejlige øko kvæder.
    Skal selvfølgelig lave kvædebrød, men der er græser for hvor meget jeg kan spise af det så det kunne være skønt med nogle ider som ikke lige er syltet.

  42. Jens-Erik skriver:

    En helt fantastisk æblekage, lavede den i går og inviterede genboerne på eftermiddagskaffe. det gjorde lykke :-)

  43. Maiken skriver:

    Mums:) Den gjorde lykke hos mine to yndlingsmænd – min bedste ven og min kæreste, her til aften. Jeg er også helt vild med den, og katten var heller ikke ked af at få en lille krumme. Lækker lækker kage.

  44. Pia Charlotte skriver:

    Ser rigtig dejlig ud, skal kaste mig ud i æblekage lavning.

    Hilsner fra det sydfranske

  45. Heidi skriver:

    atter igang igen – denne bliver et eksperiment! Har droppet, æblerne og kanel og istedet revet skallen af 2 økologiske cironer fra de varme lande. Husk som altid kun det gule, da det hvide er bitter!
    Nænsomt hældt dejen i 2 små runde forme, og voila en duft af citron breder sig i huset. Når de 2 små runde måner vælter ud af ovnen, pøses citronsaften, iblandet lidt flormelis ud og månerne, stadig imens de er lune. Lige nu overvejer jeg om der skal trækkes en hvid glasur over, meeeen jeg har jo 2, så hvorfor ikke en med/uden. Glæder mig at “guffe” til aftenskaffen, og husk dej fordelt i 2 ovnfaste fade, kun skal bages i 40 min. jeg tror det bliver godt, takke være Lones grundopskrift! Velbekomme og god aften/weekend til jer alle!

  46. lone jepsen skriver:

    Såe er kagen smidt i ovnen.. Håber gemalen og svorgeren savler når duften at søde æbler og kanel kommer ud af vinduet .. nu når de knokler så hårdt på en søndag.. Glæder mig til at smage :)

  47. Louise skriver:

    Fuldstændig fantastisk æblekage.
    Havde den med ud til venner med mange børn og børnene var helt vilde med den. En af pigerne vil simpelthen ha’ sin mor til at bage en ordentlig stak til hendes fødselsdag. Det er sgu da et kompliment, der vil noget :0)
    De spiste den iøvrigt som foreslået med creme fraise rørt med lidt vanilje og flormelis. Mums!

  48. Lotte skriver:

    Har netop smidt den i ovnen(her dufter allerede SKØNT)…. Prøvede den første gang i sidste uge efter en anbefaling på facebook – og hele familien var henrykt!! Nu vil jeg forkæle mine nye kollegaer lidt når jeg i morgen, mandag starter på nyt job!

    TAK for denne vidunderlige opskrift – det bliver helt sikkert en ny klassiker her!

  49. Heidi skriver:

    Er igang med succen igen! holder bestemt hvad du lover Lone. den bliver ikke gammel, og kan knap forlade ovnen før den må lade struben for livet. simpelthen for nem og lave, og smager “bare” for godt. Uhm….

  50. uise skriver:

    Hej Lone

    Sikke en fantastisk æblekage! Den var en stor succes her hjemme og har sendt linket til opskriften videre flere gange;o)

    Jeg vil høre, om du tror, den kan fryses ned? Jeg skal nemlig holde barnedåb om et par uger og vil så gerne lave den, men vores æbler er ved at synge på sidste vers…

    Mange hilsener fra Louise

  51. Johan Kilpinen. skriver:

    Jeg er alene et par timer, så for at overraske min kone, har jeg bagt din kage, det er første gang i midt liv, at jeg på egen hånd er gået i køkkenet!! Så jeg håber den bliver god, den mangler en time endnu. (Det er lang tid!!!) Johan

  52. Anette Feldtmann skriver:

    Det er i sandhed den bedste æblekage, jeg – min familie og mine gæster – har smagt. Den bliver ikke mange timer gammel her i huset :o)

  53. Stephanie skriver:

    Jeg har lige sat kagen i ovnen, det passer med at vi kan få lækker kage til vores fredags-hygge-aften, og den ser SÅ lækker ud! Jeg glæder mig til at smage den..
    - Stephanie

  54. Tine Johansen skriver:

    <<3 Tak for en lækker, lækker Æbelkage. Bagte den i går og min sjæl er lykkelig :o) Men kagen var jo alt for hurtig væk!
    I dag måtte jeg så selvfølgelig prøve den igen. Nu har jeg erstattet det halve smør med kold presset rapsolie og puttet blåbær og marsipan i dejen. Den er i ovnen nu og hygger sig. Spændende hvordan det bliver,…men det ser lovende ud:o)

  55. Jane skriver:

    Som en skrev Marcipan passer fantastisk med æbler Mmmmm Bruger den her opskrift når jeg laver en æblekage med marcipan http://www.maduniverset.dk/opskrift.php/6233/Bagvaerk-opskrifter/aeblekage-med-marcipan

  56. Helle skriver:

    Nu lyder det ikke lige som om du har prøvet det – men er kagen også god dagen efter? ;)

  57. janni skriver:

    heeeej . den ser lækker ud !
    hvis man ikke har en springform – kan en brødform isåfald bruges ?
    og isåfald . hvor lang bagetid – og grader så ?

  58. anne skriver:

    Hej lonelandmand
    Det er bare den bedste opskrift jeg nogen sinde har prøvet, den gør lykke hver gang og er bare nem.

  59. Kathrine skriver:

    Den ser helt vildt lækker ud.

    I hvilket trin kommes smørret i?

  60. Annie Pedersen skriver:

    Hej Lone
    Vi havde en rest marcipan (250 g), som lå og kedede sig. Det kom i kagen, og det blev den ikke dårligere af ;o)

  61. Lisbet Krogh Christensen skriver:

    Hej Lone
    jeg lavede din æblekage i går, kunne slet ikke lade være og i tilgift fik jeg den idé at bringe den med til mine forældre så også ku smage.
    De syntes godt om kagen og jeg fik lov til at se “Barnaby” sammen med dem (TV-løs for tiden)!
    men den blev ikke bagt i midten, jeg brugte varmluft – er det derfor og skal jeg lade være med det???
    kanterne er væk!!
    Lisbet

    • lonelandmand skriver:

      Hej Lisbet

      En ualmindelig smuk tanke at ville dele en æblekage !

      Mine bedste bud på ubagt midte må være følgende :
      Varmluft har aldrig gjort noget godt for bagværk, og alt efter hvor god en ovn du har, kan det være svært at omregne opskriftens temperatur til ovntemparatur med varmluft. Jeg bruger det stort set aldrig, men måske er mine ovne bare for dårlige.
      Så er der ovnens styring – man kender sin egen ovn, og ved hvordan bagetider og temperaturer passer der, men de fleste ovne lever deres eget liv, og det betyder meget for bagetiden, hvis din ovn f.eks. kører 10 grader under min. Eller omvendt.
      Eneste løsning på det er altid at forsøge med en tynd spids ting i kagens midte, inden man hiver den ud af ovnen. Prøv at stikke f.eks. en tynd kniv i midten af kagen – der må ikke hænge noget dej på den overhovedet, hvis kagen skal kunne kaldes færdigbagt.
      Sidste bud er springformen. Hvis din form er mindre end min, bliver kagen højere, og skal derfor bages længere tid for at lykkes.

      Nu kan jeg ikke komme i tanke om mere Lisbet – kanterne var garanteret gode !!!

  62. Pingback: Æblekager – opsamling – opskrifter | Beretninger fra et autentisk landbrug

  63. Kaja skriver:

    Hej Lone.

    Jeg har bagt æblekagen i dag, den blev lækker. Her i huset er det meget populært med æblekager.
    Tak for at du deler dine opskrifter.
    Hav en god aften.

  64. Leena skriver:

    Kaken ble gårsdagens store suksess!
    Den smakte av dansk vennlighet og lav oktobersol.
    Takk for enda en fantastisk oppskrift.

    Beste hilsen Leena i nordlyslandet

  65. Alice Dohn skriver:

    Glæder mig til at lave æblekagen, men Lone hvem er det nu lige der skal piskes :-))

  66. Uhmmm… hvor ser den laekker ud! Den skal proeves. :)

  67. Charlotte skriver:

    Shit … her i København kan vi altså ikke få æg fra højbenede høns…
    Håber det går med de økologiske, med lovning på luft under vingerne og sus i hanekammen…
    Kagen er i ovnen, her dufter forrygende og jeg……. ja, jeg sidde klar foran ovnlågen, med ske i den ene hånd og rørt creme fraiche i den anden, mens jeg savler som en boxer… 1 time og 15 min ER altså lang tid, at vente :O)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s