Nedfaldsæbler og opskrifter på lækre æblekager

Måske sidder du lige nu med et æble i hånden. Hvem ved.

Kigger ud på havens bedste træ og rigdommene af frugt under.

Glæd dig!

Til kagebagning findes ikke noget bedre end nedfaldsæbler – de er absolutte i deres modenhed, sødme, smag og duft.

Og ja, der er brune pletter hist og pist, men dem skærer du blot af og giver til dine høns, så de kan lægge fantastiske æg til dit bagværk.

En slags cirkulær økologi.

Her får du en påmindelse om lækre æblekager til almindelig efterårsopmuntring:

Sjæleplejende æblekage

Find opskriften ved at følge linket.

Cox Orange kage

Du skal bruge :

6 Cox Orange æbler – fordi de er små, tætte og har en dejlig smag og farve
150 g rørsukker
4 æg fra høns der aldrig bliver trætte af æbler
1 spsk vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
½ dl fløde lavet af mælk fra køer med horngalleri
skallen fra 1 citron af anstændig oprindelse
100 g mel
1 lille tsk bagepulver
1 knivspids salt

Det var alt – så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 °C. Pres et stykke bagepapir ud i en springform der er ca. 22 cm i diameter.
Hæld æg og sukker i en røreskål og pisk.
Pisk, pisk, pisk.
Afmål mel, bagepulver og salt – så er det klar.
Riv skallen af din citron. Kun den gule del – vær omhyggelig med ikke at få det hvide med.
Hæld citronskal, fløde og vaniljeekstrakt i røreskålen.
Pisk igen.
Skyl dine æbler, del dem i kvarte og skær kernehuset væk.
Skær æblestykkerne i både.
Når æblerne er klar, kan du gøre dejen færdig.
Hæld melblandingen ned i røreskålen igennem en sigte.
Er det nu nødvendigt – tænker du måske – er alt det med at sigte ikke lidt opreklameret.
I den her kage er det en god idé – tør jeg godt sige.
Dejen er letløbende, og det er vanskeligt at udrøre melklumper. Det er meget nemmere at undgå dem.
Rør din dej sammen,
Lad æblestykkerne falde i dejen og vend det hele rundt.
Hæld røreskålens indhold i springformen og skub æblerne nogenlunde ned.
Sæt formen i ovnen og bag omtrent 40 minutter.
Lad kagen køle af før servering – lun er passende.
Ja – kagen skal være tung og tæt i bunden.
Ja – æblestykkerne skal være lidt krympede i overfladen.
Ja – det hele smager vidunderligt.
En god vaniljecreme rørt op med flødeskum gør sig sammen med kagen.
Og det er nok dette århundredes underdrivelse.
Lad æblekagen løfte din dag.
Den kan.

Nedfalden æblesufflé

Du skal bruge :

4 gode æbler – det kan være Belle de Boskoop
90 g smør
125 g rørsukker
3 æggeblommer
4 æggehvider
½ tsk kanel
1 tsk vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
1 plus 1/4 dl god rasp

Så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 °C. Smør en springform på ca. 22 cm i diameter grundigt og drys den med lidt sukker på side og bund.
Skræl æblerne, skær dem i kvarte og fjern kærnehus, stilk og blomst. Snit dem i tynde både. Find en rummelig gryde og smelt smørret i den over lav varme – det skal ikke i nærheden af at brune – bare smelte.
Hæld æblestykkerne i gryden sammen med kanel. Læg låg på, men rør rundt af og til mens æblerne simrer møre – det tager ca. ½ time. Tag dem væk fra kogepladen til afkøling.
Mos æblerne med et kraftigt piskeris, eller en gaffel hvis du er mere tålmodig.
Pisk æggeblommer, vanilje og sukker til en luftig masse og rør æblemos og rasp i blandingen. Det skal ikke piskes, men bare lige vendes rundt.
I en anden skål pisker du æggehviderne helt stive og så er du klar til at vende dem ned i æbledejen. Tag lidt ad gangen det giver et bedre resultat, end hvis du roder alt sammen i én omgang.
Hæld dejen i springformen og sæt den i ovnen ca. 30 min. Tiden afhænger af, hvor meget din ovn varmer.
Lad kagen køle af i formen – og falde sammen.
Glæd dig over hvor nemt det er at lave noget, der skal falde sammen og server kagen med den bedste vaniljeis.

Æblegrød – til æblekage med rasp og flødeskum

Man kan spise flere æbler i form af grød end i rå tilstand.

Derfor får du her opskriften på æblegrød.

Du skal bruge :

10 velduftende nedfaldsæbler
1 vaniljestang
150 – 200 g rørsukker
Lidt vand

Det var alt – så går vi i gang.

Hæld koldt vand i bunden af en gryde – der skal være knap 1 cm vand. Ikke noget man kan soppe i.
Skræl dine æbler, del dem i kvarte og skær kernehuset bort. Skær dem derefter i små tern.
Læg æblestykkerne i gryden sammen med den flækkede vaniljestang.
Æblegrød uden vanilje er som en landmand uden gummistøvler.
På med et låg og bring grydens indhold i kog.
Skru ned for varmen, rør af og til og lad æblerne koge i stykker. Kogetiden afhænger af den æblesort, du har valgt.
Så er æblerne klar til sukker. Kommer det i for tidligt, vil de ikke koge ud.
Hæld sukker i lidt ad gangen og smag til. Mængden afhænger også af din æblesort.
Lad grøden køle af før du nyder den.
Som den er. Med mælk. God mælk.
Eller med ristet rasp og flødeskum i en klassisk æblekage.
Kan det blive meget bedre?

Må de komme dig til gavn
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Nedfaldsæbler og opskrifter på lækre æblekager

  1. Maria B siger:

    Skønt – men hvor er den skønne æbletærte med karamelbund blevet af? Den er vi (blandt andre af dine opskrifter) store fans af herhjemme…

  2. Marianne M. siger:

    Tak, det var da lige, hvad man ku’ behøve på sådan en gråvejrsdag.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s