Den bedste græskarsuppe nord for Sydpolen – opskrift til dig

DSC_6082

Den er bragt før – man gør det gerne igen – gårdens bedste græskarsuppe. Glem den ikke, husk på den, tilbered den og bliv glad.

Ganske enkelt ganske enkel efterårsmad.

Du skal bruge :

1 hokaidogræskar, der vejer ca. 1 kg
4 fed hvidløg
1 løg
1,5 – 2 liter hønsebouillon – en god én
100 gram flødeost
½ dl mørkt brunt muscovado sukker
½ – 1 rød chili afhængigt af styrken
2 tsk god karry
½ tsk koriander
1 håndfuld pinjekerner
salt
olivenolie

DSC_6074

Tænd din ovn på 190 °C.

Skær top og bund af græskarret. Del det over så du kan skrabe alle kernerne ud.

Skær de to halvdele i mindre tern – de er meget hårde at skære i. Bliv ved – suppen er arbejdet værd.

Læg græskarstykker og de 4 upillede fed hvidløg på et stykke bagepapir og dryp olivenolie over græskarternene.

Sæt pladen i ovnen og tag de 4 fed hvidløg ud efter 20 minutter. Græskarstykkerne skal have ca. 50 min. i alt.

Varm en pande med en lille smule olivenolie og rist pinjekernerne til de bliver gyldne. Kværn lidt salt over dem – olien får det til at hænge fast. Gem dem til at drysse over den færdige suppe.

Mens græskarret bager, kan du skære løget og din chili ud i små tern. Varm lidt olie i en stor gryde og tilsæt løg. Lad dem småstege til de begynder at blive klare og tilsæt så karry og koriander.

Lad lige krydderierne svitse med og hæfte sig godt på løgstykkerne. Så tilsætter du bouillon, chili, flødeost, sukker og de bagte græskartern.

Tag de bagte hvidløg ud af deres skaller og lad dem følge med ned i gryden. Lad det hele småsimre sammen i 15 minutter og find en stavblender frem. Hvis du ikke har sådan én, er det fint at purére suppen i flere omgange i en køkkenmaskine.

Hvis du synes, suppen er for tyktflydende, kan du spæde lidt mere bouillon i gryden – det kommer an på, hvor stort et græskar du begyndte med.

Drys lidt ristede pinjekerner over hver suppetallerken og server med et stykke rigtig godt brød.

DSC_6097

Dejlig krydret suppe – varm føde på en kold dag til en lun sjæl
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Manerlig middag, Sublime supper. Bogmærk permalinket.

7 svar til Den bedste græskarsuppe nord for Sydpolen – opskrift til dig

 1. Pingback: Græskarsuppe kan gøre det | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Anne siger:

  Bager du græskaret med skræl på?
  Og skære det af bagefter?

 3. line siger:

  Kære Lone. Jeg må høre dig – de største græskar i vognen, hvad bruger du dem til..? Jeg har netop snuppet et i køkkenhaven, men ved snart ikke, hvordan jeg skal tolke den. Men den er smuk. Smuk gør det ikke altid alene. Tak for en dejlig blog. Line

  • Lone Landmand siger:

   Kære Line og tak for dine ord!

   Indtil i går aftes havde jeg aldrig prøvet den slags græskar – men jeg kan love dig for, at du bliver glad for at have dem – de smager af virkeligt meget og bager fuldstændigt ud til møre og søde stykker græskarkød.

   Vi skar det mindste i trillebøren i grove stykker og bagte dem sammen med en håndfuld løg, nogle fed hvidløg og en rød chili. Det hele blev vendt i olivenolie, salt, peber og god karry og stod ved 225 °C omtrent 45 minutter. Herefter kom bradepandens indhold i suppegryden, fik tilsat bouillon, blev blendet grundigt og konsistensen blev justeret med mere bouillon – fantastisk dejlig suppe 🙂

   Gode hilsner herfra
   Lone

 4. anette hansen siger:

  Enig – den er helt fantastisk!

 5. Anja siger:

  Den hokkaidosuppe er fantastisk, jeg har lavet den flere gange! 🙂

 6. Karen Lottrup siger:

  Du har ret. Hokkaidosuppe er en af efterårets gaver. Jeg eksperimenterer pt med at bage græsmarker i hel tilstand, så kan mine gigtplagede hænder også være med i udskæringen.

Der er lukket for kommentarer.