Som første opskrift i det nye år, får du sidste opskrift fra sidste år.
På kransekage.
For før eller siden bliver det nytår igen, og indimellem kan andre festlige lejligheder støde til.
Man ved aldrig.
Så er du klar med – nok klodens bedste – kransekage.
Til kagemassen har du brug for :
500 g marcipan – med 60 % mandler
120 g mandelmel – fås i specialforretning
150 g flormelis
80 g pasteuriseret æggehvide – fordi temperaturen ikke kommer højt op under bagningen
Til glasur har du brug for :
150 g flormelis
20 g pasteuriseret æggehvide
Det var alt – så går vi i gang.
Riv marcipanen på den grove side af et rivejern – ned i en skål.
Tilsæt mandelmel, flormelis og æggehvide.
Ælt massen sammen med hånden – bare til alt er velfordelt.
Sæt din kransekagemasse køligt en times tid. Mindst.
Tænd ovnen og sæt temperaturen på 225°C (og her takker vi Birgit for gradtegnet – årets julegave)
Find to bageplader frem. Og det er vigtigt, at der er to, ellers bliver dine kransekager for mørke i bunden.
Læg pladerne ovenpå hinanden og top med et stykke bagepapir.
Så bliver det ikke meget mere festligt.
Del kransekagemassen i 4 portioner, drys lidt flormelis på køkkenbordet og rul behændigt og hurtigt hver portion ud så den er omtrent 3 cm i diameter – det passer nogenlunde med din bageplades længde.
Læg efterhånden rullerne på bagepapiret.
Vask den klistrede masse af fingrene, men lad dem være våde.
Gør rullerne til trekantede stænger ved at presse dem forsigtigt fra den ene ende til den anden.
Hold fingrene våde undervejs efter behov – så er der ikke noget, der klistrer fast.
Sæt pladerne i ovnen og bag kransekagerne 12 minutter, eller til de er gyldne på toppen.
Lad stængerne køle af, før du giver dem glasur.
Imens kan du udvide dit kendskab til boblevand, lade hundene høre Pretty Maids ved en lydstyrke der overdøver tiltagende fyrværkerieksplosioner eller skrue højt op for dronningen.
Du bestemmer.
Hvis du venter for længe med glasuren, er der sandsynligvis mindre at glasere.
Sådan er det.
Bland flormelis med æggehvide til en jævn og tyktflydende glasur.
Hæld glasuren i en lille frysepose, pres den ned i et hjørne og klip en ganske ganske lille spids af hjørnet.
Kør glasuren – med rolig hånd – fra side til side over de tilbageværende kransekagestænger.
Og det var det.
Nok klodens bedste kransekage.
Til en festlig lejlighed nær dig
Lone
Pingback: Til Dig | Beretninger fra et autentisk landbrug
Tusind tak, Helle i Schweiz.
Bagte dem igår, og må give landmanden ret, de er nok de bedste, ihvertfald de bedste, jeg nogensinde har forsøgt – og der er lykkedes.
Riborg: man kan sagtens selv lave mandelmelet ved at blende mandler meget fint i en foodprocesser. Det samme med flormelis, som jeg var løbet tør for. Med sukker, naturligvis 🙂
Helle i Schweiz
Øj…hvor ser det lækkert ud – ærgeligt at jeg netop har lovet mig selv at spise meget mindre af den slags(Heldigt at jeg ikke har afgjort hvor længe det løfte skal holde)
Ha en dejlig dag 🙂 Anette
Uhm …. det ser godt ud 🙂 Har ikke prøvet det med mandelmel.
Hvis jeg nu ikke kan få fat i mandelmel – kan jeg så hakke mandler fint i foodprocessoren i stedet?
Mange nytårshilsner fra Riborg
Åh, Lone. Den ser godt nok god ud den kransekage.
Bagte for øvrigt din Bourbon tærte til nytår. Den var fabelagtig.
Godt nytår.
Heidi
Jeg kender ikke til kransekager – men jeg spiser dem gerne.
Men der er ikke tvivl om, at jeg bor i Salling, hvor vi har noget af det bedste mad.
Så jeg skal ned på den rigtige vægt den næste måned – men er det muligt ? .. pyt ..
godt nytår fra Axel .. ..
Pingback: Kransekage – nok klodens bedste – opskrift | BRANDBYGEGAARD