Butterdej til bunden fra bunden
Butterdej er noget urimeligt svært noget at lave! Forkert – det er urimeligt nemt! Det kan under ingen omstændigheder betale sig selv at lave det! Rigtigt – det er både dyrere og mere tidskrævende. Så med mindre man vil forkæle sig selv med en dej, der slet ikke kan sammenlignes med det, man kan købe – vide at der ingen tilsætningsstoffer er i, og mærke tilfredsstillelsen ved at man selv har lavet dejen – ja så skal man bare fortsætte med at tage dejen med hjem fra Brugsen.
Men for en god ordens skyld – giv det lige en chance, så kan du altid gå tilbage til den købte bagefter.
Du skal bruge:
Til dejen
250 g stærkt mel, ikke chilistærkt men med højt proteinindhold forstås.
50 g godt smør.
En knsp fint salt
1-2 tsk eddike eller citronsaft, vi foretrækker saften!
1-1½ dl vand
Til udrulning
200 g godt smør
Ca. 150 g mel – samme som til dejen
Mel og smør smuldres, tilsættes salt og citronsaft. Så samles blandingen med vand til det får en blød og elastisk konsistens. Der skal ikke æltes for meget, udrulningen skal nok få dejen ensartet. Dejen lægges til at hvile i køleskabet et kvarter.
Imens kan man jo passende fundere over, hvad godt smør er? For mig er godt smør noget, der er lavet af dyr, der har det godt. Der er mange forskellige økologiske pakker at vælge i mellem, og de smager ikke ens, så brug dit yndlingssmør. Dej med det her smørindhold får smag, efter det du vælger at bruge.
Når dejen har hvilet, er den klar til udrulning, men først skal smørret – som skal være koldt – motioneres lidt. Giv det nogle tørre tæsk med rullepinden og drys med en del af melet, så det hverken klister til bord eller pind. Det skal have en blød smidig konsistens ligesom dejen, ellers ruller det ikke med ud i dejen.
Form to lige store flade firkanter af henholdsvis dejen og smørret, og rul som vist på billedet ører på dejen, som så kan foldes om smørret. Pakken vendes om og rulles ud i rigeligt mel.
Rul til noget der er 3 gange så langt, som det er bredt. Så foldes dejen sammen, vendes om og udrulles igen. Det gælder om, ikke at punktere pakken de fire gange man skal folde og rulle, men skulle det gå galt til sidst, betyder det ikke så meget. Det hjælper at holde bord og rulle godt støvet ind i mel hele tiden. Dejen er klar til brug, efter en hviletur i køleskabet. Der kan den i øvrigt ligge et par dage uden problemer, eller den kan fryses.
Brug den til kager, indbagte ditten og datten eller bunden i Lones fantastiske tomattærte – der er ingen grænser.
Søren
Pingback: Butterdejsruller med æbleflæsk | Signes Mad
Jeg skal bruge dejen til æbleroser dvs jeg skal bruge “skiver” af 15 cm længde og 5 cm bredde. Hvor mange tror du der er til i en potion?
Hej, hvor mange mørbrader, kan jeg indpakke, med een portion?
Jeg skal lave seks stk.
Mvh
Kirsten Primdahl
Hej, og nej – der skal ikke gær i butterdej 🙂
Hej. Jeg har et spørgsmål til butterdejsopskriften. Er der ikke gær i??
🙂 sikken et match… kæmpe TILLYKKE
Nyd det og hinanden
Også god uge til dig og hele besætningen.
Knus C
Jo – eller kaptajn på skuden – måske.. 🙂
God uge til dig
fra Lone
Pingback: Københavner birkes bagt med øretæver i luften – opskrifter | Beretninger fra et autentisk landbrug
For dælen det må prøves, kan ikke andet med den anbefaling … TAK
I er sg et fantastisk team at lukke løs i et køkken, øj hvor gad jeg godt være med… og smage og lære.
Psst Lone (her hviskes…) er ham Søren ikke ny “karl” på gården ???
God weekend
Pingback: Hjemmelavet butterdej – butterdejlig opskrift | BRANDBYGEGAARD