Squashgratin – opskrift

For noget tid siden lovede jeg dig en opskrift med squash.

Er det ikke noget, man bare bruger for at undgå en overvoksning af huset og en spærret indkørsel – sukker du måske.

Nej – kan jeg fortælle – man bruger squash, fordi det er en ualmindelig lækker grøntsag.

Fast, sprød og delikat.

Hvem vil ikke gerne være delikat.

I det mindste.

Det lønner sig at holde øje med planterne, så der hele tiden høstes squash i fornuftig størrelse.

Alt over 20 cm kan man lige så godt kaste for hønsene – de bliver grove, svampede og fyldt med kerner.

Squashene altså.

I dag får du opskriften på en varm og fyldig squashgratin – til frokost eller som tilbehør til aftensmaden.

Du skal bruge :

800 g squash – det er to pæne eller 4 snoldede
200 g feta
50 g grana padano ost – fintrevet af dig
1 bundt frisk oregano
1 bundt knitrende forårsløg
Friskkværnet peber
2½ dl fløde fra en kærkommen ko
2 spsk. rasp
½ spsk. ordentligt smør lavet af mælk fra ovenstående ko

Det var alt – så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C.

Smør et ovnfast fad på 20 * 30 cm omtrent.

Skær dine squash i så tynde skiver dine fingre tillader.

Skær forårsløgene i små stykker og hak oreganobundtet.

Hæld squash, forårsløg, oregano og feta i dit fad og vend det hele sammen.

Kværn peber over, hæld fløde i fadet og drys med rasp og granaost.

Fordel smør i tynde skiver hist og pist.

Sæt fadet i ovnen 40 minutter og vær klar.

Klar til at spise en hjertevarmende god portion.

Nemt, enkelt og uimodståeligt.

Fristende fredag
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Squash. Bogmærk permalinket.

13 svar til Squashgratin – opskrift

  1. Pingback: Ugens madplan uge 35 | Milles mad

  2. lonelandmand siger:

    Hej til Kjøkkentjenesten

    Ja – børn og bacon går man sjældent fejl af – det er absolut et godt forslag.

    Dejlige høns du har !

    Mange hilsner herfra
    Lone

  3. Nå har jeg nettopp laget denne til middag, og jeg synes det smakte nydelig. Dog endret jeg på noe, jeg hadde litt stekt bacon i. Godt med bacon, men absolutt ikke nødvendig (ungene synes det var spesielt godt med bacon!)
    Jeg kommer til å blogge denne snart, og skal selvsagt kreditere deg som sterk kilde til inspirasjon.

    (Noe om hønene har det også kommet…)

  4. lonelandmand siger:

    Hej Rikke

    Orv – laver manden selv feta…

    Det lyder lækkert med mandler – jeg må prøve den udgave.

    Mange hilsner fra Lone

  5. Rikke siger:

    Yummie – yummie…….
    Havde ikke rasp, så jeg hakkede nogle mandler groft og puttede øverst istedet – det blev super og så fik vi tillige afprøvet mandens feta-produktion.
    Det bliver ikke sidste gang, vi høster sqash til denne ret.
    1000 tak for dejlig inspiration endnu en gang.

    Mvh Rikke

  6. lonelandmand siger:

    Selvtak Signe – det er umådelig nemt, og smager så man bare bliver ved med at spise.

  7. lonelandmand siger:

    Det kan man da også – alt kan rettes til

  8. lonelandmand siger:

    Mange tak Lillian

    Dejligt at høre fra en squashentusiast !

    God dag til dig
    fra Lone

  9. lonelandmand siger:

    Ja så har man jo ikke brug for squash..

    Jeg troede, at netop denne opskrift kunne gøre forskellen – men jeg skal tænke over det.

    Næh – hvor spændende. Tone-i-tone hvid ? Cremefarvet ? Sart hvid ? Sabayonne ?

    fra Lone, der må hente det delikate i køkkenhaven

  10. Lillian siger:

    Nu har jeg et par gange nydt godt af din side med et smil på læben og stor inspiration. Tak for det! Vi har i dag nydt denne opskrift med nyhøstede squash fra egen have som tilbehør til vores aftensmad. MUMS!! Hilsen Lillian

  11. Søren Kvist siger:

    Nemt, enkelt og uimodståeligt? Squash, er det ikke noget man dyrker fordi man tog det gale frøbrev med fra brugsen? ;o) Du må jo omvende mig en dag!!

    Har i øvrigt en lille ting stående til dig fra Norges land. Noget der kunne gøre forklæde gartneren musundelig.

    Mvh. Søren, der nok nærmest er kronisk delikat ;o)

  12. garn,hund & kat siger:

    den skal jeg prøve, dog uden ost 🙂

  13. Signe siger:

    Det lyder nemt og det ser lækkert ud – tak.
    Signe

Der er lukket for kommentarer.