Hjemmelavede forårsruller – opskrift

Ska’ du ha’ soya i rullen ?

Alt for længe har tyranen sejret, alt for længe har landet ligget i skyggen af noget, vi alle troede var den ægte vare.
En sprød rulle med noget uigenkendeligt brunt snask i midten har alt for længe været det, danskerne troede var en forårsrulle. Fra en dominerende producent vi nødig vil nævne navnet på. Vi kan blot oplyse, at den ligger bedre i haven, end godt i maven !

Lav forårsruller selv, og græd glædestårer trods skrammerne sejrsdansen kan medføre, når Vernerbordet giver efter under dine fødder.

Det er nemt, hurtigt og smager helt urimeligt godt!

Du skal bruge kogende olie.

Den kan laves i en fritøse, i en almindelig gryde eller kabres over porten på en fuldt fungerende ridderborg under angreb.

Jeg har førstnævnte, men nummer to har jeg brugt indtil for nyligt. Fordelen ved fritøsen er termostaten. Olien skal nemlig gerne holdes på ca. 180 grader. Det kan også lade sig gøre i gryde, men man skal lige være opmærksom på, at temperaturen holdes deromkring.

Husk at olien skal være smagsneutral. Vælg evt. den blanding der hedder fritureolie – en velegnet sammensætning af forskellige planteolier. Olivenolie eller ren rapsolie er no go.

Vær opmærksom på at olien fra en ridderborg ofte er lidt harsk og lavet af diverse afsmeltede dyrekadavere.

Du skal bruge :

ca. 1,5 liter olie til gryden
ca. 15 plader forårsrulledej. De er udrullede, frosne og klar til brug. Kan så godt som ikke laves selv. Fås i stort set alle asiatiske butikker
2 gulerødder
3 forårsløg
1 stor snack peber eller rød peber
½ spidskål
2 æg fra frie borghøns
2 fed finthakket hvidløg
1 spsk fintrevet ingefær eller 1 tsk stødt
½ tsk chili
2 spsk solsikke eller vindruekerneolie til stegning
1 spsk soya
2 spsk risvin eller tør sherry
maizena eller majsmel udrørt i koldt vand

Snit grøntsagerne i så tynde aflange stykker som du magter.

Pisk æggene med lidt salt og peber og hæld blandingen på en kold pande med lidt olie. Varm den stille op. Når æggepandekagen er stiv, tager du den af blusset, og lader den stå på panden og køle lidt. Rul æggepandekagen sammen og snit den fint til små aflange nudler.

Oprindeligt er en kinesisk forårsrulle lavet med glasnudler, men de er så uendelig triste og smagsløse. Nærmest det kinesiske køkkens svar på courgetter. Brug de hjemmelavede æggestrimler i stedet. Det virker.

Hæld 2 spsk olie i en stor pande, svits gulerødder og peberfrugtstrimler i et minut, tilsæt forårsløg, spidskål, hvidløg, ingefær og chili og svits videre i 2 minutter. Tilsæt æggestrimler, soya, og risvin og svits et minut mere. Tag panden af blusset. Hæld indholdet over på noget koldt, så det ikke steger videre, og lad det køle lidt af.

Lav en klisterblanding af maizenaen og lige præcis så meget vand, der skal til for at opløse det.

Så kommer det sjove. Der skal foldes.

Fordel en stor spiseskefuld af fyldet på dejen, fold bundsnippen op og siderne ind – ligesom en gammeldags konvolut. Pensl melklister på den del af dejen, der skal rulles omkring – og wupti – en lille glad forårsrulle er kommet til verden.

Lav fire stykker af gangen og læg dem forsigtigt i fritøsen eller gryden. De skal have 4-5 min.

De vil gerne flyde, vil de, så for at sikre, at de bliver sprøde på oversiden, kan du holde dem lidt nede med en hulske.

Herefter er de usædvanlige lækre banditter færdige, og jeg lover, at de mørke skygger vil lette, og dit syn på forårsruller være forevigt forandret.

Server med sød chilisauce, god soyasauce og et smil på læben – god appetit!

Søren Sørøver – nu med forstuvet træben

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Geniale grøntsager, Manerlig middag. Bogmærk permalinket.

9 svar til Hjemmelavede forårsruller – opskrift

 1. Ulla siger:

  Man kan købe frosne grove forårsrulledejplader hos Aarstiderne 🙂

 2. Thorkild Zinck siger:

  Ja, hjemmelavede forårsruller er fantastiske. De der Daloon forårsruller er virkelig vamle når man først har prøvet den ægte vare. Det der snask de putter i dem er virkelig ulækkert. De ligger helt sikkert bedre i skraldespanden end i maven.

 3. john siger:

  Valgt at prøve at lave det til aften til fruen og undertegnede. Hun er noget skeptisk. Så lad det komme an på en prøve. 🙂

 4. Birte Curth siger:

  Kan evt. til børn spises (af hånden på en sammenlagt serviet), når den er flækket helt og dampet en smule af. Vær så god at bide.

 5. Birgit Hansen siger:

  Tak for endnu en rigtig god opskrift – lavede dem i går 🙂 Uhm. Vi lavede den ene halvdel med oksekød og den anden med tigerrejer i. Næste gang vil vi lave en stor portion, og fryse resten.

 6. Annie Hansen siger:

  Mums….. det skal da prøves en af dagene… gad vide om jeg kan hitte sådan noget dej her over i “hvor fanden ligger Herning” 😉
  God bedring med foden Søren Sørøver 😉

 7. Therese siger:

  Mmm, hvor ser de lækre ud. Det skal snart laves og smages 🙂

 8. Uhhh… vi elsker hjemmelavede forårsruller her hos os. Det tåler ingen sammenligning med færdiglavede ditto.
  Jeg har brugt æggenudler til fyldet, men skal da prøve med æg en anden gang. Vi plejer også at stege små stykker kylling med også.
  Når grøntsagerne skal snittet bruger jeg min japanske mandolin – det går super snapt og man kan snitte meget fint og forårsrullevenligt.
  Jeg synes, at dejpladerne er lidt svære at tumle med og at det tager lige så lang tid at skille dem ad som det tager at rulle en rulle. Af den grund har vi gode erfaringer med teamwork; én klargører en dejplade, én ruller.
  Måske vi skulle rulle ruller i dag? Det regner alligevel og sommeren har ikke helt meldt sin ankomst!

 9. Kirsten siger:

  Jamen tusind tak – har netop for ikke så lang tid siden tænkt på om man dog ikke kunne lave nogen der var lidt sundere selv!
  Kan man bruge Filodej? Er ikke sikker på om man kan finde asiatiske butikker i Finland……

Der er lukket for kommentarer.