Plantning af nye vinstokke

I efteråret og dette forår har der med jævne mellemrum og nogle gange ofte været mennesker forbi gården for at grave vinstokke op – de blev foræret væk fra en kant af. Vores gamle vinmark med 1000 stokke er nu ryddet for fortidens sortsvalg og vi starter forfra.

Dels planter vi flere forskellige sorter denne gang og dels bliver der flere grønne druer end oprindeligt. For omtrent 20 år siden, da vinmarken blev tilplantet som én af de første erhvervsmæssige i dette land, var Rondo og Leon Millot de to sorter, der var tilgængelige i større antal til produktion af rødvin. Nu er der kommet flere nye modstandsdygtige sorter og til økologisk dyrkning, som her, er det altafgørende med god resistens og tidlig modning.

I udskiftningen planter vi følgende sorter: Carbernet noir, Souvignier gris, Solaris, Pinot noir (en særlig klon, der modner tidligere) samt Pinotin.

Mousserende vine er blevet vores kerneprodukt og med de nye sortsvalg følger en ny verden af muligheder på flasker. Om en del år. Om 3 år finder første høst sted fra den udskiftede vinmark og efter yderligere nogle år er der vin at prøve. Den slags langtidsplanlægning er vi vant til. For 3 år siden tilplantede vi en ny lille vinmark med knap 700 stokke af Solaris, Müeller Thurgau samt Muscaris på østsiden af gården og de lægger an til første høst i år. Derfor kommer skiftet i den gamle vinmark nu, hvor vi har nye råvarer på vej ind i vineriet.

Og det glæder os inderligt at vide, at de gamle vinstokke har fået nye hjem rundt i landet.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.