Æble Brandy


For ret præcist 17 måneder siden stod vi forventningsfulde og spændte, mens vi fyldte det første egefad med vores æble eau de vie, livets vand, som franskmændene så poetisk kalder det. Destillatet var 63,5 % og skulle stilles til hvile, midlertidigt forstås, i et stykke bødkerhåndværk par excellence. I den sydlige del af Tyskland, ikke langt fra vores elskede Alsace, bygger træekvilibristerne hos Wilhelm Eder de smukkeste fade af træ fra tusind år gamle tyske egeskove.

Mens vi så den spritklare sprit forme en hvirvl ned i tragten med kurs mod egetræet i fadet, drømte vi om den dag, hvor vores fine håndplukkede æbler ville stå foran os som den fineste Brandy. Faktisk må man kalde det for brandy efter kun 6 måneder på fad, men gode ting kan bare ikke forceres, så da vi efter 11 måneder første gang smagte vores brandy direkte fra fadet, blev vi enige om, at den skulle en kort tur (6 måneder) på et bourbonfad, lavet af amerikansk eg, som ville runde brandyen af og – et voila – her er den så.

Fuld af smag, masser af karakter, en lille smule røg kombineret med en rund sødme og vanilje fra den amerikanske eg. Brandyen slutter med en klar hilsen til de æbler, den kommer af, og hænger længe i munden.


Vores æble brandy er på potente 48%, der er 50 cl i en flaske og der blev 216 flasker. Den er naturligvis ikke koldfiltreret, hvilket betyder, at de æteriske olier fulde af smag og liv, stadig er i brandyen.

Vi kunne ikke have ønsket os det anderledes og vi ved nu, at det her er en vej, vi vil gå. Af samme grund glæder vi os over den tyske vognmand, der i går satte nye smukke fade fra Wilhelm Eder af – vi er et brandyhus, det er sikkert og vist.

Når vi laver en ny produktion, er det ikke kun os to – Lone og Søren, der står for dyrkningen af frugterne og indholdet i flaskerne, det er også os, der står for design, fotografering og alt det der. Det betyder meget, at der er så meget af os selv med hver eneste flaske, som forlader gården.

Nu vil det jo være for meget forlangt, hvis du skulle tage mine forherligende ord for gode varer og derfor skal du naturligvis have lov til selv at smage. Du kan finde vores brandy i webbutikken:
https://brandbygegaard.dk/shop/6-vinhuset-kvist–vitus/46-aeble-brandy-batch-1-10722-48/

Søren Sørøver       

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.