Himmelsk havrebrød med honning – får dig til at summe

Havrebrødet er et yndlingsbrød i dette stuehus. Forleden blev det bagt igen-igen, og jeg tænkte, at du også ville kunne få glæde af opskriften. Selvom du måske har den i madbogen herfra. Så lad det bare være en påmindelse.

Du har brug for:

3¾ dl vand
3 spsk honning
25 g smør lavet af mælk fra en vinterko, som kender sin sommermark
2½ dl havregryn uden ophav i den kemiske industri
650 g mel dyrket som havren
2 tsk salt
20 g gær
2 æg fra høns i haven. Eller fra din nabos have

Og derudover lidt æggehvide og havregryn til pensling og pynt

Så går vi i gang.

Hæld vand, smør og honning i en lille gryde og varm indholdet op til ca. 30 °C.
Det gør ikke noget, at dit smør ikke smelter helt – bare det bliver blødt.
Afmål havregryn og mel i en skål. Tilsæt salt og gær – rør det hele sammen.
Hæld den lune honning-blanding i skålen, rør rundt, og tilsæt æg.
Ælt dejen godt sammen.
Ja, den kan godt være lidt klistret afhængigt af den valgte meltype.
Ja, det er lidt irriterende at stå med.
Ja, den slags kan nemt overgås af andre problemer i verden.

Hæld lidt olie i et stort fad. Vend dejen rundt, så den er dækket af olie. Sådan og så skal den bare hvile og hæve til dobbelt størrelse under et fugtigt viskestykke – det tager omtrent 1½ time, hvis du har et varmt hjem. Her tager det lidt længere tid.
Smuk og velvoksen bliver dejen – del den i to stykker og form dem til brød. Læg dem på en velsmurt bageplade. Lad dejen efterhæve 1 time – derefter kan du pensle med æggehvide og drysse med lidt havregryn. Tænd din ovn og sæt temperaturen på 190 °C uden varmluft. Sørg for at ovnen er varm, når efterhævningen er tilpas.
Sæt pladen i ovnen og bag dine brød 25 – 30 minutter.
Lad dine brød køle lidt af på en rist før du skærer i dem – selvom det er vanskeligt at vente.

Det er et ualmindelig lækkert tæt brød med en svagt sødlig smag – alletiders til morgenmad, formiddagskaffe, frokost eller eftermiddagskaffe. Næsten endnu bedre, når det bliver daggammelt og kan ristes.

Med havrebjældeklang
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.