Tusindårshændelse

I dag fandt en tusindårshændelse sted her på gården. Eller den blev i hvert fald påbegyndt.


Måske husker du, at jeg – som sædvanlig i september/oktober – fik et fødselsdagsgavetræ af Søren Sørøver. I år fik jeg faktisk to, en korkelm og et tempeltræ, fordi vi ikke kom afsted på planteskole sidste år. Det er altid rart at have et træ tilgode.

Som et udtryk for vellevned besluttede vi desuden at bruge penge på yderligere et par træer – en efterårsinvestering i en 10-12 år gammel rødbøg samt en tilsvarende alderstynget eg.

I sommer fik vi en naturgennemgang stillet til rådighed af Odder kommune og én af anbefalingerne derefter lød på at plante solitære træer ude i det åbne land og med tiden lade dem indgå i små kratområder, så vilde dyr og planter får øer i græslandskabet.

Sådan et råd er både brugbart og ladsiggørligt. Vi ventede bare med at sætte det i værk, for store træer kan bedst klare flytning i hvileperioden.

I dag blev bøgen og egen plantet og beskyttet mod rådyrfejning og haretænder. Desuden er de sikret mod blæstens hærgen. Det er det mindste, man kan gøre. Til foråret en gang er det planen at lave en større indhegning omkring hvert træ, så der bliver et plante-helle, når årets høslet laves, og med tiden vil der komme en anden vegetation omkring træerne.

Blodbøgen kan – hvis alt går vel – blive op mod 250 år. Egetræer lever (hvis mennesker holder fingre og kædesave fra dem) dobbelt så længe og Danmarks ældste eg, Kongeegen, menes at være mellem 1400 og 2000 år gammel.

Vi har plantet med henblik på mindst 1000 år.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.