Vintersåning

For et par uger siden blev jeg færdig med at rydde det store drivhus for planter – tomat, chili, peberfrugt, aubergine samt diverse sommerkrydderurter. Det var det med dem. For i år. Et par dage senere gik jeg i gang med at så. Men ikke i drivhuset – det står stadig og venter på en nedvaskning og jordomvæltning. Næh, hvis frø skal spire i november, må man snyde dem lidt. Lade som om november er bedre, end den er. Varm og indbydende, lange lyse dage, flagrende skørter og alt det der.

Derfor bar jeg spirebakker, jord, sand og frø op på stuehusets 1. sal og gik i gang med at så under plantelampen. Alle frø er af kuldetolerante sorter, men ingen vækster trives i frost, så den forestående vinterdyrkning står og falder med vinterens udvikling. Ét er sikkert – klimaet er ikke, som det var for blot få år siden – da ville jeg ikke bruge tid og energi på at starte nye afgrøder op med henblik på udplantning i december. Men nu… er det en tvivlsom affære.

Måske sidder du og tænker på, hvad det er for nogle sorter, der er sået, og så kan jeg lige så godt skrive det her. Der er blandede farvede bladbeder, lilla glaskål af sorten Blaro, radicchio af sorten Piave, sukkersalat af sorten Nettuno, sølvbeder af sorten Brilliant og af sorten Genfer, fingersalat af sorten Lattughino verde, cikorie radicchio af sorten Rouge de Verone, flerårig rucola samt chili. Desuden har jeg nogle frøposer med forskellige spinatsorter samt sorter af feldsalat, som jeg har tænkt mig at så direkte i drivhuset på en solskinsdag i håb om flere.

Vi har stadig mængder af kartofler, porrer, fennikel, forskellige rødbeder, grøn salat, bladbeder, persille, gulerødder, løg, lidt spidskål, bladkål, snart kalettes og rosenkål, pastinakker og persillerødder samt mosegrise, der spiser det hele nedefra. Den nye såning er i håb om et forår med fortsatte forsyninger af bladgrønt m.m.

Noget vil tabt, noget vil gå godt, men hvis man ikke prøver, lykkes det helt sikkert ikke.
Lone

P.S. Og nogle spørger sikkert om, hvorfor jeg drysser sand over de såede frø, så jeg kan lige så godt svare med det samme – det er for at holde overfladen mere tør, så betingelserne for skadelige mikroorganismer – mug, råd – omkring de spæde planter forringes.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.