Rævekage – opskrift

Der findes en kage til enhver anledning, også dagens. Her får du opskriften på Rævekage – bag den nu og hav noget sødt til kommende magtforhandlinger.

Kan en rævekage gøres mere spiselig? Selvfølgelig kan den det, også uden at gå på kompromis med kagens natur. Først og fremmest skal en rævekage give et tilforladeligt indtryk – den må syne af mindre, end den er, og så skal der være noget uventet indeni. Sæsonen for syrlige bær er slut, men du kan vælge at hive nogle frem fra frostrummet – regn da med lidt forlænget bagetid.

Du har brug for:

3½ dl søde brombær
400 g mel
300 g sukker
200 g smør lavet af mælk fra køer med det uendelige univers som tag
2½ dl creme fraiche af mælk fra ovenstående køer
3 æg fra høns der kan se stjerner
1 dl hakkede valnødder
2 tsk bagepulver
1 tsk natron
½ tsk stødte nelliker
½ tsk stødt kanel

Tænd ovnen på 180 °C. Smør et ovnfast fad eller lignende med en diameter på ca. 25 cm og høje sider. Jeg bruger en støbejernspande. Helt i rævekagens ånd er redskaberne primitive.

Skyl dine brombær hurtigt og forsigtigt. Hvis de er velmodne, tåler de ikke megen roden rundt. Lad dem dryppe godt af.
Smelt smørret. Bland mel, sukker, nelliker, kanel, bagepulver, natron og valnødder. Tilsæt creme fraiche, det smeltede smør og æg. Bland så alt er godt fordelt. Tilsæt brombær og bland dem ind i dejen – nu gør det ikke noget, at de går i stykker. Hæld dejen i fadet og sæt det i ovnen. Bag kagen ca. 55 minutter, men prøv dig frem ved at stikke en tynd kniv eller lignende ned i kagens midte mod slutningen af bagetiden – kagen er færdig, når der ikke hænger dej ved kniven. Bagetiden afhænger af din ovn, af brombærrenes temperatur og af den form du valgte.

Rævekagen er rustik, vederkvægende, krydret og rar. Tillidsvækkende. Bom – så sidder man i saksen.

Lone

P.S. Opskriften er fra bogen Lone Landmands Kager og du kan låne den helt gratis på bibliotekets side eReolen.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.