Marmelade af grønne tomater og rød peber-chili-marmelade. Ryd drivhuset.

Jeg har altid tænkt, at det med at lægge marmelade oven på ost var en besynderlig idé. Lige indtil jeg begyndte at lave grøn tomatmarmelade. Og rød peber-chili-marmelade. Da gav det mening. Kom til at gå op i en højere enhed. Hvem vil ikke gerne gå op i en højere enhed.

Flere har spurgt efter opskrifterne (på andre sociale medier) og derfor kommer de (også) her. Jeg er i gang med at høste de sidste frugter i drivhuset, så det kan ryddes for vækster og en vintersåning kan sættes i gang. Oprydning i drivhuset er det bærende element i de to opskrifter. Og inden nogen (det sker jo) påpeger, at grønne tomater er farlige, vil jeg lige minde om, at populisme, atomoprustning, klimagasser og den udbredte brug af sprøjtegifte er farlig og at energien bør lægges der, mens grønne tomater ikke er decideret farlige, men giver maveproblemer ved for stort indtag. Endelig kan man også se på ovenstående foto og få en idé om det sparsomme forbrug. Marmeladen smager umanerlig fint, så der skal ikke meget til.

Opskrift på marmelade med grønne tomater:

2¼ kg grønne tomater
1 stor moden pærekvæde
2 citroner
25 g frisk ingefær eller det der giver ca. 1 spsk revet
1 kg sukker

Hvis du ikke har en kvæde, skal du ikke være ked af det, men du kan roligt ønske dig et kvædetræ i fødselsdagsgave. I stedet for kvæden kan du bruge et forholdsvis umodent æble – det giver også pektin og dermed god konsistens.

Hæld lidt vand i bunden af en gryde i passende størrelse. Skær tomaterne i mindre stykker, riv kvæden på den grove side af rivejernet, riv skallen af citronerne på den fine side – undgå at få det hvide med, riv ingefæren fint også og hæld det hele i gryden sammen med sukkeret. Bring grydens indhold i kog og lad det simre ca. 1 time. Kør blandingen næsten jævn med en stavblender og hæld omgående den varme marmelade i glas. Sæt tætsluttende låg på og sæt glassene i en bradepande (evt. med vand i bunden, hvis glassene har nået at køle, inden du blev færdig). Ind i ovnen med bradepanden og henkog glassene 1 time ved 85° C. Så slipper du for konserveringsmiddel. Opbevar åbne glas på køl.

Rød peber-chili-marmelade:

700 g røde peberfrugter og/eller milde jalapenos
50 g stærkere chili efter ønske
150 g sukker
¾ dl æblecidereddike
1 spsk pektin blandet med 2 spsk sukker

Flæk peberfrugter og chili, tag kerner og ribber ud (evt. med handsker på i chiliafdelingen) og skær frugtkødet i grove stykker. Kør stykkerne i en hurtighakker i flere omgange til det hele er en smuk lavastrøm af rød peber. Hæld massen i en tykbundet gryde sammen med sukker og æblecidereddike, bring indholdet i kog og lad det blive der i 10 minutter. Drys pektinsukkerblandingen i under omrøring og kog videre 3 minutter. Hæld den skoldhede marmelade på glas, sæt tætsluttende låg på og sæt glassene i en bradepande. Ind i ovnen med den og henkog glassene 1 time ved 85° C. Så slipper du for konserveringsmiddel også her. Opbevar åbne glas på køl.


Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.