En ny bog på vej

Jeg har ikke været helt ærlig over for jer, tilbageholdt oplysninger om man vil. I længere tid har jeg puttet med en bog. Faktisk er nogle år gået, hvor tankerne har rumsteret og der er blevet samlet til pulje. Nu er tiden inde, så mens der stadig er lys, de lækreste grøntsager i køkkenhaven og sommerenergi, skal den nye bog bygges.

Næste bog fra det lille forlag er stille og roligt ved at tage form. En vegetarkogebog – du ved den slags, som alle forlag med respekt for sig selv sprøjter ud for tiden. Og så alligevel ikke. Denne bog bliver ikke skrevet til vegetarerne, men til den store samling af mere traditionelt spisende, der gerne vil prøve en vegetarisk tilgang til maden, men ikke rigtigt føler sig lokket af flokken af ”Mit grønne køkken-bøger”.

Den her bog bliver langt fra kun grøn – vegetarisk mad er meget mere end knitrende salat og kåldolmere, og det er det, jeg har en overvældende lyst til at lære alle dem, der har lyst. Læserne skal lære at bygge et måltid op, lære hvad det er, der gør, at man ikke savner kødet, lære at lave grøntsagsbaserede måltider med komplette og komplekse smage, som mætter alle sanser. Faktisk er målet, at man ikke skal ret langt ind i bogen, før man freestyler derudad uden tøven eller vaklen. For kun på den måde kommer det til at virke let og indlysende at springe over de store kølediske med kød i supermarkedet.
Jeg vil ikke have nogen til at stoppe med at spise kød, hvorfor skulle jeg dog det, når jeg selv nyder et fantastisk stykke kød i ny og næ. Men kunne jeg nu hjælpe til at tænke på kød som et tilkøb i stedet for et must, så er både læseren, klimaet og dyrene godt hjulpet.


Som det ser ud nu, er der tale om ca. 80 opskrifter og fælles for dem er, at det ikke er nogle, der er konstrueret til lejligheden – det er den mad, vi spiser her på gården, serverer i sommerrestauranten eller til vores arrangementer. Alle sammen til at gå til, nogle er lettere end andre og nogle tager mere tid end som så, men de er alle opskrifter, der betyder noget for mig. Og hvis alt går vel, kommer til at betyde noget for dig.

Jeg står for opskrifterne og teksterne, mens Lone tager billederne, retter alle mine tekstuelle kolbøtter, spiser, smager og kommenterer. Når det så kommer til et færdigt manuskript og en samling af fotos, bygger jeg siderne op, ombryder teksten og sender den grafiske opsætning til trykkeriet.
Vi gør det sammen.

Søren Sørøver

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.