Tid til blåbærhøst

Det er tid til at høste blåbær. Eller rettere sagt – der er lang tid til at høste blåbær. Blomsterne sidder i små klynger og efter bestøvningen udvikles og modner bærrene hen ad vejen. Det er således et tålmodighedsarbejde at nulre modne bær fri af umodne, så det samlede udkomme bliver med mest mulig smag, sødme og blåbærkarakter. Helt anderledes nemt går det med stikkelsbær, ribs og solbær for eksempel, hvor man kan slå sig ned på en havestol og ribbe grenene én for én. Blåbær er for de tilbagevendende.

I år er blåbærbuskene særligt tyngede af bær og hvis bare jeg får plukket en skålfuld hver dag, så er der før eller siden brugbare mængder i fryseren. Det er en ældre samling af blåbærbuske og den rummer 6-7 forskellige sorter. Førhen stod de i en lille blåbærmark i haven, hårdt pressede af langt græs, mosegrise o.a. Så besluttede vi at grave de omtrent 60 planter op og sætte dem tæt i et højbed med sur jord. Forventningen var, at de mest ringe ville gå ud og resten måske kunne komme sig. Det blev starten på blåbæræraen – alle planter voksede og blev livskraftige, og selvom de egentlig står alt for tæt nu, trives de utrolig godt.
Og til det ofte stillede spørgsmål fra dedikerede plantekredse – nu er der vel ikke nogle af de amerikanske sorter med store bær iblandt vel? Jo, indtil flere af sorterne er i den kategori. Når vi til vinter luner os om sprøde vafler med gnistrende blåbærsyltetøj, er hverken Søren Sørøver eller jeg for fine til at spise de store bær med.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.