Tilpasning

I år var foråret ikke det nemmeste at være grøntsagsdyrker i. Eller i hvert fald var det ikke et forår med støt stigende jordtemperatur og middel vandstand. Derfor såede jeg mere end sædvanligt indendørs, så frøene kunne spire og småplanterne vokse sig til med henblik på senere udplantning, når jorden var tjenlig. Mere forberedelse, mindre direkte såning.

Det hele handler om at have nok at spise. Nej, ikke bare nok, også tilstrækkeligt varieret og interessant – et overflødighedshorn af grøntsager, en fanfare af frugter og en konfettikanon af måltider. Det får man i en ydmyg position – nede på knæ – med en graveskovl i den ene hånd og forspirede planter i den anden.

Strengt taget var det ikke nødvendigt at så majskernerne indendørs i slutningen af maj, for nu er der skiftet til sommertemperaturer og du kan sagtens bare så majs direkte på friland. Gør det endelig og glæd dig til fedtede gule majskolber med salt og majsflager imellem tænderne. Det er sensommer i hele gebisset og en smag, der er til at dåne over.

Her på gården er der flere fasaner i køkkenhaven end der er duer, og det siger ikke så lidt. Begge slags fuglevildt ernærer sig dels ved mine udplantede kål, dels ved ærter og dels ved majskorn. I år har jeg anskaffet to sorter af spisemajs og for at få mest muligt ud af frøposerne blev de sået indendørs udenfor næbvidde. Fremspiringen var opmuntrende og der kommer mange flere livskraftige planter ud af en pose frø på den måde. Alternativt går fasanerne hånd i hånd med duerne op langs rækkerne, sparker jorden væk, pikker såmaterialet op fra en ende og high fiver henover den golde jord.

Sådan er det bare og det eneste, man kan gøre, er ikke at tage det personligt.
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.