Årets udskiftning i æbleplantagen

Så kan du godt gå i drivh… sagde Søren Sørøver, da vi kom hjem fra trykstart på kagebogen fredag formiddag og væk var jeg.
Med udsigt til søndagens iskolde nordøstlige blæst iklædt slud har vi haft travlt med udendørs arbejde siden frigørelsen fra computerskærmene. Søren har taget sig af beskæringen af vinmarken og er nået nær halvvejs, jeg har udplantet spidskål, salat, persille og andre urter i det gamle drivhus, så det er fyldt nu. Men jeg har også sat jordbærstiklinger, omtrent 100 nye planter, og selvom det er lidt sent, og efteråret havde været et mere velvalgt tisdpunkt, så er 100 forårsplantede jordbær bedre end ingen.

Sidst men ikke mindst er årets oprydning i æbleplantagen gennemført. Ødelagte træer er taget op og der er efterplantet. Sidste år udskiftede vi 5 % af de 2500 træer i æbleplantagen og i år er det lidt færre, men stadig mange. I udskiftningen har vi valgt en lidt stærkere grundstamme for sorterne, end de oprindeligt plantede kom med – nyplantede æbletræer er på en M7 stamme, og de mest medtagede i plantagen er podet på M9, som er en forholdsvis svag grundstamme.

Når man køber et æbletræ, køber man faktisk to træer; eller to træers gener er det snarere. Der er en grundstamme, som udvikler rodnettet forneden, og der er en anden sort, som er podet for oven, og den udvikler træets stamme, krone og æbler. Den anonyme grundstamme er dyrket til formålet, toppen bliver kappet og i snittet indsættes en lille gren – en podekvist – af den æblesort, man ønsker at høste. Der dyrkes grundstammer til mange forskellige forhold – lige fra vildstammer til æbletræer der må blive gammeldags store med klatrekrone til meget svagtvoksende, som kan stå tæt i EU-godkendte plantager. Det er med andre ord grundstammen, der afgør træets størrelse, og det betyder, at man f.eks. kan få Ingrid Marie træer der bliver meget store eller meget små.

I vores plantage tyder det på, at mosegrisene især får ram på træerne med svagt rodnet. I almindelig menneskehøjde, ser det ud som om, træerne klarer skærene – frugtknopperne vokser, så liv er der. Men når man griber om træets stamme og rykker i den, viser det sig, at der nok er et 2½ meter højt træ over jorden, men under er der blot 15 cm, som er rundbarberet.

Man kan ærgre sig voldsomt over mosegrisenes indsats, men man kommer længere ved at finde arbejdshandskerne og spaden frem og gå i gang med at udskifte træer.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.