Udflytning

De 5 planteborde på stuehusets førstesal var dækkede af grøn vækst af den rigtige slags, og for nogle dage siden blev det tid til udflytning. I første omgang til drivhuset, hvor nattefrost ikke længere får fat, og senere hen skal nogle af planterne videre ud i køkkenhaven. Inde i stuehuset er der for varmt ( i hvert fald når solen skinner) i forhold til lysmængden, selvom vi har plantelys over bordene. Ude i drivhuset er gennemsnitstemperaturen lavere, men lysintensiteten højere, og det giver mere robuste planter. Det er vigtigt, at planterne er robuste – de skal kunne klare sig i den virkelige verden uden kemiske krykker.

Spidskål samt forskellige sorter af salat, persille og blomster skal udplantes og vokse sig til i det gamle drivhus. Det er vigtigt at have blomster alle vegne, både for insekter og for mennesker.

Der er stadig en del fra septembersåningen at høste – kørvel i frodige mængder, små rødbeder samt et udvalg af spæde gulerødder, og det betyder meget, for februars frost var hård ved de udendørs afgrøder. Det betyder også, at jorden i drivhuset ikke er ryddet og klar til såning og plantning fra en kant, men at det i stedet bliver en strategi med at lave nye rækker, hvor der er plads.

Samme dag, som de trivelige spirebakker flyttede ud, flyttede nye tomme bakker ind på plantebordene og såningen af flere spidskål, mere salat, squash og ikke mindst årets mange tomatsorter blev sat i værk. I år har jeg lagt sjældent set bånd på mig selv og udsat at så tomatfrø til sidst i marts. Planterne bliver for høje og sætter første sæt blomster for højt, når man går i gang for tidligt. Jeg forsøger at lære af tomatoraklet Vigge fra Sommergrønt – han dyrker de flotteste, tætte tomatplanter dynget til i klaser og det er virkelig værd at se op til.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.