Årets udskiftning i æbleplantagen

I dag har vi været på tur. Måske var det årets ferie – hvem ved. Jeg ved i hvert fald, at den gik nordpå, til egnen omkring Viborg, nærmere bestemt til Blomstergården.

For lang tid siden, før, i december 2019 kom Villy Mougaard forbi og høstede podekviste af en særlig udgave af Discoveryæbletræer, vi har her på gården. Det særlige er både farven og syren. I forhold til de Discoverytræer, vi har i plantagen, er den gamle afart inde i haven meget rødfarvet i frugtkødet og har en højere grad af syre. Måske på grund af syren holder typen også lidt længere efter plukning, hvorimod plantageudgaven skal i kværnen hurtigst muligt og i gang med at gære til cider.

Podekvistene kom med Villy hjem til det forunderlige planterige sted, Blomstergården, som ligger eventyrligt – i en slugt nærmest, med sandet jord i kuperet terræn, som en gletsjer i tidernes aften kastede fra sig. At de to mennesker, Margit og Villy, kan få så meget til at trives og gro der, er intet mindre end beundringsværdigt.

Georginer er ét af deres specialer; hvert efterår graves knoldene fra de omtrent 500 sorter op og vinteropbevares. Senere hen deles de og sendes afsted til kunder, og om foråret lægges hele botanikken i jorden igen. Selvfølgelig planmæssigt og med navne. Der er også en interessant park med sjældne træer og buske og så er der pometet – samlingen af frugttræer, særligt æbletræer, af historisk og genetisk interesse. Pometet på Blomstergården kører sideløbende med Landbohøjskolens ditto, således at hvis træerne i den ene ende af landet bliver ramt af sygdom, meteornedslag eller andet hændeligt, så består den parallelle samling andetsteds. Forhåbentlig. Det er en meget stor og betydningsfuld opgave, Margit og Villy har påtaget sig, og også i den sammenhæng er orden på navneskiltene og systematik helt afgørende. Søren og jeg ville ikke kunne.

Det er alt det praktiske. Håndelaget, de lange arbejdsdage med hænder og krop plus det løse. Alt det, der imponerer. Læg så stor indsigt i planteverdenen til, og du går bagover af benovelse. Fagligt er de dygtige og vidende som få. Villy er den eneste, jeg nogensinde har hørt om, som kan sortsbestemme ukendte æbler ud fra sin hukommelses bagkatalog.

I dag skulle vi hente de indkøbte 1-års træer, som var resultatet af podekvistene fra 2019. De skal bruges til udskiftning i æbleplantagen. Sidste år skiftede vi 5 %, i år er det heldigvis færre. Frugttræskræft, mosegrise og stormvejr tager lidt hist og pist, så hvert forår supplerer vi op – denne gang med træer fra gårdens gamle Discoverysort.
Hvis du har et særligt æbletræ i haven, eller dit barndoms æble hos moster Oda bliver ved med at rotere i dine tanker, så kan du med nogle få podekviste fra modertræet få lavet et nyt træ og bære sorten fremad. Villy kan gøre det for dig, hvis du ikke har mod på det selv – mange mennesker får hvert år lavet deres særlige æblesorter, så de kan gives videre til kommende generationer.

Og noget smukkere kan man næppe tænke sig
Lone

P.S. Blomstergården har åbent for salg af frugttræer – usædvanlige og sjældne æblesorter, bærbuske, mange spændende vækster m.m. i påsken og det er lige nu, der skal plantes. Du finder Margit og Villy her: http://www.blomstergaardenvedviborg.dk/index.htm

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.