Venter på tjenlig jord

Lige inden weekenden kom en vognmand med årets bestilling af læggekartofler og sætteløg. Der er 100 kg kartofler fordelt på 3 sorter – Ditta, Jelly og Glorietta. De to sidstnævnte har vi ikke prøvet før, men forventningerne er (altid) skyhøje. Der er efterhånden en del gode sorter, som egner sig til dyrkning uden sprøjtegifte; hvorvidt de egner sig til netop denne lokalitet – jordbund og klimalomme, finder vi kun ud af ved at prøve.

Nettene med 4 sorter af sætteløg – to gule, en rød samt skalotteløg, 25 kg i alt – ser ved første øjekast undseelige ud, men kigger man nærmere efter, rummer de en del dages arbejde på knæ.

Sammenfaldet af rigtig vinter i februar, køkkenombygning og kagebog plus det løse har taget det meste af min frie opmærksomhed, og årets plan for de to køkkenhaver er endnu ikke lavet. Så længe jorden er kold og det øvre lag fryser hver nat, er der god tid at tænke i. I store træk er det bare at lede skrivebordet igennem for at finde dyrkningsplanen fra sidste år og skubbe alle felter en tak – så er sædskiftet nogenlunde hjemme.

Næh, presset kommer ovenfra, fra førstesalen hvor salat, kålplanter og krydderurter vokser sig i retning af en flytning til drivhuset før eller siden. Det skal gerne være, når frosten ikke længere kan slå igennem den pulje af varme jorden oppebærer, og der er vi ikke. Slet ikke. Denne dyrkningssæson starter knap så tidligt som i årene uden vintervejr.

Men vi venter bare
Lone

P.S. Billedet i porten er fra 21. marts sidste år – rosen i træet på gårdspladsen er ikke sprunget ud nu.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.