Spisekælder fra gammel tid

Under køkkenet i dette stuehus, som er bygget omkring år 1867, er der en spisekælder. Ikke bare en smal mulvarpegang, men et helt værelse på godt 10 kvadratmeter.

Væggene er sat i tilhuggede granitsten fra markerne, og der er et par vinduer ud mod havesiden i syd, fordi huset ligger på kanten af terrænfald. Bare en smule; nok til at det gør noget særligt.

Vi har tidligere brugt kælderen til forspiring af kartofler, til syltevarer, saft m.m., men efterhånden som trappetrinene smuldrede væk, kom vi der mindre og mindre. I forbindelse med køkkenombygningen var det besluttet at springe spisekælderen over i denne omgang – for at nå at få et køkken klar, inden forårsarbejdet udendørs hiver i os.

Den gamle lem i gulvet kan ikke fungere i de nye planer, for der kommer et køkkenbord henover. Derfor måtte lemmen flyttes, inden arbejdet med at lægge gulvplanker skrider videre. For selvfølgelig bør så fin en spisekælder bevares og sættes i stand. Vi fraveg en smule fra dagsordenen og brugte et par dage på at rydde kælderen for gammelt træ, hylder, puds og diverse. Det var bedre at gøre nu, hvor der ikke er et nyt køkkengulv at passe på.

Når der bliver tid til den slags, vender vi tilbage til kælderen. Søren Sørøver vil lave en gåfast glaslem, så vi oppe fra køkkenet kan kigge ned, og der skal bygges ny trappe og reoler til vin og syltetøj. Måske bliver det næste vinter.

Hvem ved.
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.