Noget om Det Flydende Forlag

2. oplag er en stor ting i et forlag. Også i et lille forlag som vores.

Det Flydende Forlag blev etableret i 2013 og første udgivelse var min debutroman “Under landet”. Siden er andre bøger fulgt efter, og med “Hærværk – en håndbog,” som udkom i november sidste år, er der nu 9 bøger samt deres afledte e- og lydbøger i vores boghandel.

De 9 bøger har alle formået af modtage lektørudtalelser, og det er vi revnefærdige af stolthed over. Vi oprettede forlaget for at opnå uafhængighed samt for at få fuld kunstnerisk frihed i udgivelserne. Det betyder ikke, at manuskripterne undgår kritisk læsning og mere eller mindre velkomne spørgsmål, men det betyder, at vi selv bestemmer såvel indhold som form, når et manuskript endelig sendes til trykkeriet. At det ikke er andres kommercielle interesser, kundeanalyser o.l der har afgørende indflydelse på budskaber og fortællinger. Det betyder også, at vi selv bestemmer, at den færdige bogs kvalitet og samarbejdet med trykkeriet er vigtigere end bøgernes produktionspris, og det betyder, at indsatsen med at skrive, fotografere, lave grafisk opsætning osv. afregnes til os uden fordyrende mellemled, bortset fra bogcentralen DBK, som distribuerer.

I går kunne vi afhente 2. oplag af Hærværks kogebog på Narayana Press. Sneen føg om ørerne på os, men det var en hjertevarmende fornemmelse for tredje gang i forlagets historie at kunne hjembringe et 2. oplag. Den slags sker kun, når det forventede antal bøger bliver udsolgt og man må i gang igen. Vi har tillige prøvet det med madbogen “Hønsefødder & gulerødder” (desværre nej, vi har ikke planer om et 3. oplag, for vi vil hellere binde pengene i nye udgivelser) samt med den debatskabende bog “Mad vs. Fødevarer”.

Vi har lært os selv at gøre tingene. Lært dem ved at prøve, gentage, prøve, gentage og blive ved. Vores næste udgivelse “Lone Landmands kager” bliver til indenfor et ganske lille geografisk område. Vi tager hen til Brugsen i Gylling og køber de råvarer, som ikke er her på gården, dej røres i køkkenet, imens kagen er i ovnen, sidder jeg ved spisebordet og skriver teksten. Den nybagte kage fotograferes indenfor få meter, før eller efter Søren Sørøver har kastet sig over den, billederne indlæses, udvælges og gemmes. Tekst og fotos sendes tværs over spisebordet til Søren, som sætter bogside efter bogside op i Indesign, pakker filerne og sender dem til trykkeriet ude på Gyllingnæs. Tilbage ved spisebordet foretages henvendelserne til interesserede aftagere og korrespondancen med bogbestillende kunder. Selve pakningen af forsendelser foregår 10 meter østpå i stuehuset – i forlagslokalet, og derfra transporteres de til afsending fra Brugsen i Gylling. En slags cirkulær økonomi.

Fra sukker og smør til papir og porto
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.