Et gammelt kinesisk ordsprog siger: ”En mand er ikke bedre, end den whisky han brygger.”

Ok, sandt at sige så er det noget, sørøveren her selv har fundet på, men det gør det bare ikke så meget som en slurk mindre sandt!

Jeg har endnu ikke lavet whisky, så jeg aner faktisk ikke, hvor god en mand jeg er, og det kan jeg ikke leve med. Derfor, mine damer og herrer, begynder eventyret nu. Egentlig begyndte det allerede i februar sidste år, da jeg bryggede urten til den kommende whisky. Normalt bliver sådan en urt ikke ret mange dage gammel, før den bliver destilleret til den alkohol, der senere, efter fadlagring, bliver til whisky. Men som med alt andet her på gården, så gør tid gavn. Det gælder alt fra vores øl over vores vine, bobler osv. Derfor fik urten, der i øvrigt er brygget på 7 forskellige bygmalttyper, hvoraf det meste blev dobbeltmæsket, exceptionel god tid til at stå og modne. Efter 10 måneder løb urten igennem vores gode ven Anders brænderi, og nu står den på Nordisk Brænderi i Fjerritslev og venter på at komme på fad.

I mellemtiden har jeg ude på det store verdensmarked fundet 3 spændende 100 liter fade til projektet. Ét kommer fra Texas, fra et økologisk bourbonwhisky destilleri. Et andet er et gammelt whiskyfad, der har ligget sherry på det seneste år, og sidst men ikke mindst er der et spritnyt fad, håndlavet i Tyskland, af tysk eg, hårdt brændt over et egebål.

Tanken er, at to af fadene skal bruges til vores whisky, og det tredje til en helt særlig æblebrandy. Sherryfadet bliver fyldt med whisky og der skal den blive. Det nye, hårdt brændte fad starter med whisky, mens det gamle bourbonfad bliver fyldt med vores fineste æbledestillat til brandy. Efter 3-4 måneder bliver brandyen og whiskyen i det nye fad byttet om, og så skal det hele ellers bare ligge og ligge og ligge og ligge… Whiskyen er slet ikke whisky, før den har ligget på fad i 3 år, indtil da hedder den en New Make eller råsprit, og brandyen skal ligge på fad i mindst 1 år. Når tiden er inde, vil fadene blive tappet, sat til salg og revet væk. Måske.

Det betyder, at jeg skal gå i uvished i endnu 3 år, inden jeg ved præcis, hvad jeg er lavet af. Men jeg kan lige så godt sige det med det samme – forventningerne er skyhøje – det her kan kun blive godt – fantastisk godt.

Søren Sørøver

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.