Morbror Holgers ingefærkager – opskrift

Er der noget, som står mejslet i erindringen, er det de små poser med hjemmebagte ingefærkager min morbror, tante og kusiner medbragte ved besøg. De gik vejen fra Espergærde til Gurre for at komme ud til os, og det var ikke kun på bilfrie søndage – de gik altid, for de havde ikke bil, og det var særligt. Vi havde ikke fjernsyn, og med barneøjne virkede det knap så magisk.
Ingefærkagerne var fantastiske. At få sin egen pose skabte en grundlæggende forståelse for den private ejendomsrets ukrænkelighed.

Du har brug for:

250 g mel
2 tsk stødt ingefær
1 tsk kanel
½ tsk stødte nelliker
½ tsk natron
100 g margarine (i 70’erne), men ellers smør
250 g sukker
10 g gær
½ spsk fløde fra en ko der selv bider græsset over
1 æg fra høns der ved, hvor matriklen går

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 °C. Find bagepladerne frem og beklæd dem med bagepapir eller smør dem grundigt.

Hæld mel, natron, nelliker, kanel og ingefær i en skål. Tilsæt margarine/smør i mindre stykker og rør det hele sammen, til du har en smuldrende masse. Rør gær ud i fløden og hæld blandingen i skålen sammen med æg og sukker. Ubegribeligt enkelt og så bliver det tilmed ufatteligt godt.
Rør kortvarigt til dejen bliver sammenhængende.

Tag dej med en teske, så hver portion svarer til en velvoksen hasselnød med skal, tril portionerne til kugler, fordel dem med god afstand på bagepladerne – ca. 20 på hver, og bag hver plade 13-14 minutter. Der bliver ca. 70-80 stk. småkager i alt.

Når kagerne kommer ud af ovnen, skal de lige blive nogle minutter på bagepladen – da bliver de stive som et bræt, og du kan flytte dem over på en rist til afkøling. Når de er kolde, kan du lægge dem i kagedåse og gemme dem et sikkert sted.
Morbror Holgers ingefærkager er sprøde udenpå og lige en anelse bløde i midten. Bag en portion og del dem ud i poser med navn på. Det vil du blive husket for. Altid.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Kodyle kager, Småkager. Bogmærk permalinket.