Kanonkugler – en dekadent form for beskøjter – opskrift

I 1972 udkom bogen ”Recept för en fattig planet”, og den lagde endnu et lag til måden, vi spiste på i mit barndomshjem. Eller ikke spiste på, var det snarere. Pålægsprodukter og andet nitritholdigt forblev i dagligvareforretningerne, når vi handlede, sodavand, saft, slik, chips, færdigvarer og andet med konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer ligeså. I min selektive erindring er jeg opvokset på rugbrød og nitritfri leverpostej – ligesom vores hund Rikke.

Den eneste opskrift fra Frances Moore Lappés bog, der gik over i historien, var denne, og de små overlevelseskager hed noget andet oprindeligt. Da teksten var på svensk og mængdeangivelserne delvist ukendte, blev min mors første forsøg med dejen til nogle kuglerunde og meget hårde stykker bagværk. De kom i en kagedåse og med på årets sommersejltur som en slags nødbespisning i hårdt vejr, hvor ingen havde lyst til at gå under dæk for at lave mad. Og ret skal være ret – udover rugbrød, leverpostej og kanonkugler er jeg også fodret med salt havluft opsamlet langs den danske og svenske kystlinje.

Til kanonkugler har du brug for:

350 g grahamsmel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
125 g smør lavet af mælk fra en ko, som på et tidspunkt hældede mere til margarine
300 g rørsukker
3 æg fra høns med fødderne på jorden
1 tsk vaniljesukker
75 g tørmælk fra ditto ko
1 spsk vand
300 g grofthakket chokolade – mørk eller lys
125 g hakkede jordnødder
150 g solsikkefrø

Det er både enkelt og hyggeligt det her, og kagerne kan gemmes længe, så bag dem og stå til søs, så snart du har chancen!
Tænd din ovn og sæt temperaturen på 190 °C. Beklæd nogle bageplader med bagepapir. Lad smørret få stuetemperatur, så det bliver medgørligt. Hvem vil ikke gerne være medgørlig? Nej vel.

Bland alle ingredienser grundigt. Det kan gøres med håndkraft eller i en røremaskine. Afsæt portioner à ca. 1½ spsk af dejen på bagepladerne og bag hver plade 10-15 minutter, eller til kagerne bliver gyldenbrune i kanterne.

Der bliver 45 – 50 kanonkugler ud af portionen, afhængigt af hvor store du støber dem.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen, Småkager. Bogmærk permalinket.