Vinterombygning

Her langt ude på landet er der stor forskel på arbejdet over året. Der er også stor forskel over dagene, men det er snarere et spørgsmål om aktuel vandsituation.
Klimaforandringerne har fjernet den regulære vinterpause fra udendørs anlægsarbejde, jordbehandling, græsklipning m.m., vi havde for ganske få år siden. Længerevarende frost, ufremkommelig hård jord, snedækkede afgrøder og dagligt ishuggeri i dyrenes vandtrug er en saga blot. Nu er der året rundt noget at gøre, og det er nemmest at lade være (med god samvittighed) de dage, hvor det regner eller blæser katte og hunde.

Alligevel er der stor forskel på arbejdet fra foråret sætter ind og til efteråret slutter i forhold til månederne december, januar, februar og starten af marts. Plantevæksten er i stå, og derfor er vi det også. Udendørs arbejder vi kun på præmiedagene med godt vejr, bortset fra de ufravigelige opgaver med pasning af dyrene morgen og aften. Den frigjorte tid, plantepausen giver, bruges bl.a. til at forbedre omgivelserne i udlængerne (og til at skrive bøger), men når der afsættes tid til virkelig luksus, så tillige i stuehuset. Det betyder, at der hver vinter er et par måneder med ombygning/istandsættelse, og at der hvert forår hænger et halvgjort projekt til mulig afslutning næste vinter.

Måske husker du, at Søren Sørøver forrige år ønskede sig en brændefyret pizzaovn, fik den, og så sig nødsaget til at ombygge et hjørne af køkkenet til pizza-niche. Den er virkelig fin midt i alt det kaos, vi ellers omgiver os med. Sidste vinter blev prioriteringen at fjerne en skillevæg i arbejdsværelset og flytte den store reol, og det blev virkelig fint, omgivet af alt det kaos nedrivningen efterlod. Men man vænner sig til det, og med tilstrækkelig mange hyggelige ting som husefyld, kan hjernen lære at abstrahere fra den altid igangværende ombygning. Det er jo ikke vigtigt i forhold til afgørende sager som godt helbred for dem, man bekymrer sig om, ordentlig mad, varme og tørt leje.

Men det er alligevel opmuntrende, at vi nu igen har tid til at kaste vores energi over egne næromgivelser, og denne vinter er der intet mindre end to projekter på bedding. Sådan en slags kædereaktion er det nærmest, for køkkenet står nu for tur, og da det er her, vi altid opholder os, er vi nødt til at få arbejdsværelset gjort i stand og færdigt, så der bliver et andet rart sted at være. Derfor er arbejdsværelset i det store og hele ryddet, der bliver sat loftlister op, spartlet, lappet og plettet de her dage. Snart overlader Sørøveren malearbejdet til mig og går i gang med køkkenombygningen.

Så må vi se, hvordan langt det når inden foråret
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.