Klodens bedste kransekage – opskrift

Måske sidder du lige nu og venter på bedre tider. Så kan du eventuelt have glæde af at vente med et stykke kransekage indenfor rækkevidde. Til almindelig opmuntring får du her en påmindelse om opskriften på (vist) klodens bedste kransekage. Og det kan der nok være brug for.

Til kagemassen:

400 g marcipan af ordentlig oprindelse
140 g mandler med skal, kværnet fint
150 g flormelis
ca. 75 g æggehvide fra en høne i galla året rundt

Til glasur har du brug for:

150 g flormelis
ca. 20 g æggehvide fra ovenstående høne

Det var alt – så går vi i gang.

Riv marcipanen på den grove side af et rivejern – ned i en skål.
Tilsæt mandelmel, flormelis og æggehvide, hold evt. lidt æggehvide tilbage, da mængden afhænger af din marcipans beskaffenhed.
Ælt massen sammen med hånden – bare til alt er velfordelt. Du kan i stedet undlade at rive marcipanen og køre de 4 ingredienser sammen i en røremaskine, hvis det kniber med håndkræfterne.
Kransekagemassen er klistret, ja, det skal den være.
Sæt din kransekagemasse køligt en times tid. Mindst.

Tænd ovnen og sæt temperaturen på 225°C uden varmluft. Find to bageplader frem, og det er vigtigt, at der er to, ellers bliver dine kransekager for mørke i bunden. Læg pladerne ovenpå hinanden og top med et stykke bagepapir. Så bliver det ikke meget mere festligt.

Del kransekagemassen i 4 portioner, drys godt med flormelis på køkkenbordet og rul behændigt og hurtigt hver portion ud så den er omtrent 3 cm i diameter – det passer nogenlunde med din bageplades længde. Læg efterhånden rullerne på bagepapiret. Vask den klistrede masse af fingrene, men lad dem være våde. Gør rullerne til trekantede stænger ved at presse dem forsigtigt fra den ene ende til den anden.
Hold fingrene våde undervejs efter behov – så er der ikke noget, der klistrer fast.

Sæt pladerne i ovnen og bag kransekagerne 10-12 minutter, eller til de er gyldne på toppen. Lad stængerne køle af på bagepladen, før du giver dem glasur. I ventetiden kan du udvide dit kendskab til boblevand, lade hundene høre puddelrock ved en lydstyrke, der overdøver tiltagende fyrværkerieksplosioner eller skrue ned for kongehuset.
Du bestemmer.
Hvis du venter for længe med glasuren, er der sandsynligvis mindre at glasere.
Sådan er det.

Bland flormelis med æggehvide til en jævn og tyktflydende glasur. Hæld glasuren i en lille frysepose, pres den ned i et hjørne og klip en ganske ganske lille spids af hjørnet. Kør glasuren – med rolig hånd – fra side til side over de tilbageværende kransekagestænger. Og det var det. Nok klodens bedste kransekage.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.