Bistik – opskrift på mormorkage

For tiden har mange det svært. Men det er ikke svært at gøre noget for nogen – bage en kage for eksempel. Lægge tid og omtanke i en form og sætte den på et dørtrin. Små glæder er ofte større, end man skulle tro.

Denne, ved første øjekast, undseelige kage er indbegrebet af min mormor. Det er den kage, hun bagte, når nogen skulle forkæles, og det skulle børn.
Nederst er en selvudslettende blød bund og øverst svimlende blid mandelkonfekt. Selv engang, hvor jeg cyklede fra Gurre til Hillerød for at komme på overraskelsesbesøg, serverede hun bistik med flødeskum i terrassens lune skygge. Kagen var der bare.

Når jeg bager bistik, er det altid efter min mormors brunede avisudklip med meget små bogstaver. Det kunne gøres nemmere. Fremefter kan jeg f.eks. slå op i den kommende kagebog og blot bage efter egne ord, men det er ikke det samme. Mormor er bistik, og mormors bistik skal bages med blikket på originalen, både indvendigt og udvendigt.

Til mandelmassen har du brug for:
75 g smør lavet af mælk fra en ko i modvind
100 g sukker
100 g mandler
½ vaniljestang
1 spsk mælk fra ovenstående ko

Til dejen har du brug for:
75 g smør lavet af mælk fra en ko, der vender hjem
75 g sukker
1 æg fra en fri høne i Hillerød
200 g mel
2 tsk bagepulver
1 knsp salt
½ dl mælk fra ovenstående ko

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 185 °C. Beklæd en springform med bagepapir eller smør den grundigt.
Hak mandlerne halvgroft med en kniv. Smelt smørret til mandelmassen over lav varme, tilsæt sukkeret og lad det koge op. Tilsæt de hakkede mandler samt kornene fra vaniljestangen, kog op igen og sæt mandelmassen til afkøling på køkkenbordet, mens du laver dejen.

Hæld smør, sukker og æg i en skål og pisk blandingen nogle minutter. Vend mel, bagepulver og salt sammen, hæld blandingen i skålen sammen med mælken og rør dejen ensartet – bare kort tid.
Skrab dejen ud i springformen og glat den ud over bunden. Det er en forholdsvis fast dej, så det går lidt nemmere, hvis du tager bagepapiret op af formen og glatter dejen ud efter folden fra formens bund. Men du bestemmer. Fordel mandelmassen over dejen.

Sæt formen i ovnen og bag kagen 25-30 minutter, eller til overfladen er boblende og smukt gylden.
Lad kagen køle af og stivne, før den flyttes over på et smukt fad og serveres med flødeskum.

Og tænk på mormor
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen, Kodyle kager. Bogmærk permalinket.