Pebernødder – opskrift

Husker du legen ”Mus”? Vist mest en begivenhed udført med pebernødder i klassen på sidste skoledag før juleferien, men hvor som helst, der er pebernødder, kan man spille mus. En nervepirrende selskabsleg, der byder på samme overraskelseseffekt, som da min bedstefar Axel – opkaldt efter selveste Absalon i bedste fald, med kraftfuld røst sagde HUHAA, mens vi spillede mikado på det lille bord i stuen på Veldbæk skole. Min bedstefar var en stovt mand, rank og med et karakterfuldt ansigt og væsen iboende underfundig humor i mange sætninger. Kridhvidt hår og store sorte øjenbryn. HUHAA blev fremført med samme betoning, som Al Pacino bruger, og havde jeg ikke fået en mikadopind til at bevæge sig inden lyden, da spjættede det hele i forskrækkelse. Både mus og mikado er langt mere sindsoprivende, end godt er.

Hvis du vil bage de små sprøde krydderkager, skal du bruge:

100 g rørsukker
2 dl mørk sirup
150 g smør lavet af mælk fra køer der lever et roligt liv
550 g mel
1 æg fra en høne der er uanfægtet af december
2 tsk natron
3 tsk kanel
2 tsk ingefær
½ tsk nelliker
½ tsk hvid peber

Hæld rørsukker, smør og sirup i en lille gryde og smelt det hele for svag varme. Tag gryden af varmen og rør krydderierne samt natron i. Tilsæt æg og mel og rør det hele sammen til en ensartet dej. Sæt dejen i køleskab natten over.

Næste dag kan du tænde ovnen og sætte temperaturen på 180 °C. Læg bagepapir på dine bageplader. Rul stykker af dejen ud til tynde slanger på 1½ cm i diameter og skær skiver, der er omtrent ½ cm tykke. Rul skiverne til kugler eller lad være og bag dem som skiver – du bestemmer, det gør du altid. Fordel dejskiverne på bagepladerne og bag dem 11-12 minutter, eller til de er, som du synes, de skal være. Bare bliv ved til der ikke er mere dej. Rul, bag, rul, bag. Arbejdet er enkelt og vil frigøre dine tanker til et højere formål.

Så snart pebernødderne kommer ud af ovnen, skal de over på en rist til afkøling. Når de er helt kolde, kan du pakke dem i kønne glas eller dåser og gemme dem et sikkert sted. Små krydrede og sprøde kager – alletiders til gløgg, te, kaffe, kontorarbejde og en rolig stund.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen, Småkager. Bogmærk permalinket.