Mormors julebasse – opskrift

Måske husker du, at jeg er gået i gang med at lave en kagebog. “Lone Landmands kager” er arbejdstitlen, og den fastholdes nok, for så er indholdet ikke mere spændende end lovet.

Både Søren Sørøver og jeg holder mest af kogebøger med billeder af de tilhørende opskrifter. Det er mere hyggeligt at bladre i den slags og nemmere at forestille sig, hvad man har gang i undervejs i madlavningen. Derfor skal kagebogen have fotos af hver eneste kage, men i modsætning til den fremherskende proces med et par fotodage, hvor alt skal knaldes igennem, er tempoet lavt i dette køkken. Alt, hvad der bages, bliver spist. Af familie, venner eller af os. Jeg forsøger at bage kager med en frekvens, som holder risikoen for diabetes på et tolerabelt niveau, derfor tager det tid at bygge billedsiden til bogen op. Imens en kage er i ovnen, skriver jeg på den tilhørende opskrift og således opbygges tekstdelen til bogen hen ad vejen. Arbejdet er et pænt stykke over halvvejs nu.

De to senest bagte kager er særlige julekager, som gerne må ligge nogle uger. Den ene er en traditionel engelsk christmas cake og den anden er julebassen. Mine forældre har lige sendt opskriften på sidstnævnte, og i dag får du den også, så du kan have kagen klar til juledagene.

Adventssøndagen i Hillerød hvert år var særlig; med min mormors æbleskiver og syltede jordbær, dernæst blev fadet med julegodter sendt rundt. Der var farverige ting på det fad, som appellerede mere til børn end julebassen – først som voksen er jeg blevet meget begejstret for den. Min mor har min mormors gamle falmede udklip og bager arvegodset hvert år. Det gør jeg også nu.

Mormors julebasse:

125 g smør lavet af mælk fra en ko i decemberfugt
500 g honning (eller halvt honning, halvt sirup og 150 g smør i stedet)
190 g sukker
1½ tsk bagepulver
2 tsk hjortetaksalt
½ tsk kanel
625 g mel
250 g korender eller sultanas
fintrevet skal af 1 citron
125 g smuttede grofthakkede mandler
3 æg fra høns der savner deres æbleplantage
150-200 g grofthakket mørk chokolade

Hæld smør, sukker og honning i en gryde og bring det i kog. Udrør hjortetaksalt og bagepulver i lidt vand og rør det i gryden – pas på det bobler voldsomt op. Kog op, tag gryden af varmen og lad indholdet køle af. Sidstnævnte er vigtigt, for hvis du rører chokoladen i den lune blanding, smelter den ud i dejen i stedet for at ligge som stykker i kagen. Sigt mel i gryden, tilsæt kanel, korender, citronskal, mandler og chokolade og rør æggene med ind til sidst.

Hæld dejen i en smurt bradepande og bag kagen ca. 1 time ved 165 °C. Skær den færdige afkølede kage ud i 4 stykker og pak hvert stykke ind. Opbevar julebassen køligt. Server den med kærlighed.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen, Julemad, Kodyle kager. Bogmærk permalinket.