Kandiseret økologisk dyrket appelsinskal til julebagningen – lav den selv opskrift

Det er ved at være tid til julebagning i de indelukkede hjem, og i julekager indgår af og til kandiserede skaller af citrusfrugter. Her langt ude på landet fås den slags kun ikke-økologisk indenfor almindelig aktionsradius, og da citrusfrugter får flittigt med giftsprøjten, ligger det lige for at lave en bedre udgave af det kandiserede selv. Hverken børns eller voksnes hjerner har godt af mere gift end højst nødvendigt, landarbejderne og deres familier i plantagerne har det ligesådan, og endelig er der naturen og miljøet i dyrkningsområderne at sende en kærlig tanke. Så anskaf nogle citrusfrugter af giftfri oprindelse og brug nedenstående opskrift. Her er det appelsiner, men citroner, lime, grape osv. følger samme fremgangsmåde.

Der kan bruges:

3 appelsiner
vand til kogning

200 g sukker
1¼ dl vand til kandisering

Skær top og bund af appelsinerne, så de står godt på et skærebræt. Skær ovenfra og ned hele vejen rundt, så du får stykker af skal med mindst muligt hvid inderskal. Tag derefter hvert stykke skal og skrab det bitre hvide fra – det går nemmest med en lille tomatkniv. Skær skallerne i strimler, tern eller andet festligt. Sæt musik du kan lide på pladespilleren og nyd at høre noget meningsfuldt fra et medie.

Hvis du synes, det er alt for besværligt at fjerne det hvide fra skallerne, er der en anden løsning. Skær dem blot i lange strimler eller små firkanter alt efter stemning og kog dem i 2-3 hold vand 5-10 minutter ad gangen i stedet for nedenstående engangskogning. Du bestemmer. Kogningen i vand fjerner i nogen grad bitterheden. Og hvem har ikke brug for mindre bitterhed.

Læg appelsinskallerne i en lille gryde og dæk dem med rigeligt vand. Bring det hele i kog og lad indholdet småkoge i 20 minutter. Hæld væden fra og lad appelsinskallerne dryppe af i en sigte.
Tilbage på komfuret med gryden og hæld 200 g sukker samt 1¼ dl vand i den, varm op og lad det koge heftigt til temperaturen når op på 108 °C. Læg appelsinskallerne i siruppen, skru lidt ned for varmen og lad dem koge 5 minutter under jævnlig omrøring.
Læg et stykke bagepapir på dit køkkenbord og drys sukker på det.

Sæt sigten over en skål, hæld grydens indhold i sigten og vend derefter appelsinskallerne ud på bagepapiret med sukker. Vend dem rundt, så de fordeler sig og får sukker på siderne. Herefter er de klar til brug, men skal de gemmes, kan du lade dem stå og tørre yderligere et par dage.

I skålen har du en lækker appelsinsirup. Tilsæt 50 g smør og 50 g flødeost til appelsinsiruppen og lav appelsincurd, som kan fyldes i kager eller smøres på ristet brød.

For mindre gift i tilværelsen!
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen, Julemad. Bogmærk permalinket.