Kuratoropgave, Skagens Museum

Engang i sensommeren, tror jeg det var, skrev direktøren for Skagens Museum, Lisette Vind Ebbesen, om jeg ville være med til at udvælge et værk fra samlingen til en udstilling.

Det blev jeg inderligt glad for. Dels fordi det var en interessant og anderledes opgave her langt ude på landet, og dels fordi Lisette i en senere samtale fortalte, at hun med familien havde været her i vores sommerrestaurant, og de var begejstrede.

Søren Sørøver og jeg gennemtrævlede nettet for skagensmalerier, men mit succeskriterium var forholdsvis snævert – det skulle være et værk malet af en kvinde, og det skulle være forholdsvis ukendt og knap så meget succeshistorie, som de mere indlysende valg. Jeg havde bestemt mig for, at Marie Krøyer fortjente at komme frem i dagslyset – hun havde store kunstneriske ambitioner som ung og vanskeligt ved at udleve dem senere i livet. Ikke mindst på grund af mænd. Valget faldt på billedet “Dreng på skammel”, som er fjernt fra glitrende hav, idylliske fiskerhuse, smalle stræder og legende børn. Det er alvorstungt og ærligt. Viser en krop uden justeringer. Et ungt menneske, som allerede er lidt sammensunket og ude af proportioner med stærke ben og en svagere overkrop. Man kan sige meget mere om alle de tanker og følelser maleriet skaber i én, og det var også en del af opgaven, som Skagens Museum stillede. Et interview som baggrund for en kort tekst, der ledsager værket på udstillingen.

Ferniseringen skulle have fundet sted i fredags, men som bekendt blev Nordjylland lukket. Og det lyder stadig mærkeligt. Alle kuratorer for udstillingen – vi er vist omkring 60 – fik et års medlemskab inkl. et ekstra til en ven. Jeg valgte Søren Sørøver.

Sammen med nordjyderne glæder vi os, til landet er åbent igen.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.