Bondepige med slør – opskrift fra landet

Der er en smule provinsiel romantisering over navnet, men den politisk ukorrekte hyldest til yppige landbodøtre og tilsløring skal ikke ødelægge glæden ved en fremragende dessert. Den er sød, fuldfed og forførende. Håbløst gammeldags og helt ved siden af skiven.

Du skal bruge 3 ting – æblegrød, flødeskum samt ymerdrys. Ymer er fra nordisk mytologi, ifølge ældre Edda, den første af alle jætter, og af Ymer blev verden skabt, så der går nok ikke lang tid, før det centralt besluttes, at benævnelsen rugbrødsdrys vækker mindre minimalt anstød, og dermed er korrekt.

Nedfaldsæblerne ligger for vores fødder, hvor end vi går, så buk dig ned, saml dem op og lav æblegrød.
Man kan spise flere æbler i form af grød end i rå tilstand. Æblegrøden er også fin ovenpå yoghurt, havregryn eller tykmælk til morgenmad.

Du skal bruge:
10 velduftende æbler dyrket uden brug af sprøjtegifte
1 vaniljestang – hvis du har overskud på kontoen
150 – 200 g rørsukker
lidt vand

Hæld koldt vand i bunden af en gryde – der skal være omtrent 1 cm. Ikke noget man kan soppe i. Skræl dine æbler, del dem i kvarte og skær kernehusene bort. Skær æblebådene i små tern.
Læg æblestykkerne i gryden, del vaniljestangen på langs og læg den ned til æblerne. Æblegrød uden vanilje er som en landmand uden gummistøvler.
På med et låg og bring grydens indhold i kog. Skru ned for varmen, rør af og til og lad æblerne koge i stykker. Kogetiden afhænger af den æblesort, du har valgt.
Så er æblerne klar til sukker. Kommer det i for tidligt, vil de ikke koge ud. Hæld sukker i lidt ad gangen og smag til. Mængden afhænger også af din æblesort.
Lad grøden køle af, før du nyder den. Som den er.

Til rugbrødsdrys (ja, det er allerede begyndt) skal du bruge:

tørt rugbrød skåret i tern
farin eller rørsukker

Kør rugbrødet til smulder i en foodprocessor og tilsæt den mængde sukker, du synes, er passende. Bred blandingen ud på et stykke bagepapir ovenpå en bageplade og sæt det hele i ovnen i 1-2 timer ved 150 °C. Tiden afhænger af mængden, og af hvor meget fugt der var tilbage i brødet.

Til flødeskum:

piskefløde lavet af mælk fra en ko med græs mellem klovene

Læg afkølet æblegrød i bunden er en skål, dernæst ymerdrys (det er svært at slippe gode ord) og til sidst et lag flødeskum. Det er så nemt og umådeligt vederkvægende. Også i byen.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Dejlige desserter, Hverdagen. Bogmærk permalinket.