Syltede jalapeños – opskrift til vinterens pizzaer

Det har været en givtig sæson med hensyn til chili. Giv mig styrke, sagde jeg i begyndelsen af året, og det virkede.

De små frugter findes i mange sorter, og én af dem – den mildeste, blev høstet og syltet forleden dag. Det er jalapeños, og de er særligt fine til syltning, dels fordi de er relativt kødfulde, og dels fordi man kan spise dem i skiver uden at falde død om. Tror jeg.

Der er ikke meget hokus-pokus over opskriften, men du får den alligevel her, hvis du selv vil gemme frem til næste sæson. Det er en helt klassik lage med halvt eddike, halvt vand og nogle få krydderier.

Til 35-40 jalapeños kan du lave en syltelage af:

3 dl vand
3 dl eddike
2 spsk groft salt
2 spsk sukker
1 tsk sennepsfrø
20 peberkorn

Hæld vand, eddike, salt, sukker, sennepsfrø og peberkorn i en gryde og bring blandingen i kog.

Iklæd dig latex, handsker er tilstrækkeligt og på mode nu, skær dine chilifrugter i forholdsvis tykke skiver inklusiv ribber og kerner. Stands snitteriet ved stilkenden.

Hæld alle skiverne i den kogende lage, bring den i kog igen og hold gryden der ca. 1 minut. Hæld lage og chiliskiver i et glas med tilhørende låg og sæt det hele i viktualierummet, eller hvor du nu opbevarer forråd.

Så er der syltede sommerchili til vinterens pizzaer
Lone

P.S. Hvis du ikke har nogle jalapeños, skal du ikke være ked af det. Næste år kan du anskaffe chilifrø, så dem i februar indendørs og senere dyrke planterne i krukker på altanen, i stuens vindueskarm eller i drivhus, hvis du har.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Chili, Hverdagen. Bogmærk permalinket.