Årets æblehøst er i gang

I går begyndte årets æblehøst her på gården. Den starter sædvanligvis lidt tøvende med sorten Discovery. Senere kommer plantagens øvrige sorter i rap.
Da de første æbler modner så tidligt, er vi nødt til at bruge æblerne med det samme. De kan ikke ligge og eftermodne til mosteriet kommer i november. Det lærte vi de første år.
Der skulle andre idéer til, og løsningen blev at lave cider af de tidlige sorter og mousserende æblevine af de senere. Desuden udvalges æbler til most og gin.

Derfor høstes alle Discovery-æblerne og kværnes inden for kort tid. Så sættes de til at spontangære med naturgæren fra æblernes skræl, og om alt går vel, er der fremragende cider næste år.
Det hele står og falder med høj hygiejne i processen, og derfor bruger vi ikke nedfaldsæbler. Der er uundgåeligt jordbakterier på overfladen, hvis æblerne har sluppet grenene, før vi dukker op med plukketaskerne.
Men de går ikke tabt – hønsedamerne patruljerer dagligt under træerne og hjælper med oprydningen. Det er typisk æbler med angreb af insekter, råd o.l. som falder først, og hønsene bidrager med en god indsats i forhold til sygdomsbekæmpelse.

Vi fylder taske for taske, læsser af i pallekassen bag på traktoren, kører frem og plukker videre. Det er roligt arbejde, der er ingen støj, vi behøver ikke tale sammen, men kan godt – hvad kan man sige efter alle disse år.
Det er fysisk uden at være hårdt, ensformigt uden at være kedeligt.

Jeg kan på det varmeste anbefale en æbleplantage
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Årets æblehøst er i gang

  1. Ladka Peneš siger:

    I like the pictures you post, I like to eat apples – and I like your “It is physical without being hard, monotonous without being boring”.

Der er lukket for kommentarer.