Dyrkningsplan – skitser

Mandagen har været årets første arbejdsdag, hvor en enkelt bluse var tilstrækkelig. Også udendørs.
Den fine solskinsdag, med varme og begrænset blæsevejr, er blevet brugt, til der ikke var mere tilbage. Heller ikke i os.

Det var køkkenhaven på vestsiden af gården, vi kastede os over. Kombineret med udmugning i hønsehuset, som altid er en fin handling, når det kommer til sommerens udbytte af råvarer.
Vi har ikke ret meget husdyrgødning, fordi gårdens forholdsvis få dyr går ude hele året. Hønsene sover inde i hønsehuset og lægger der en del værdifuld gødning, som kan skovles op og køres ud. De øvrige dyr bevæger sig over store arealer og gør sig ikke ulejlighed med at samle efterladenskaberne i synlige bunker.

I år har jeg virkelig kvindet mig op, og med ambitionerne på de høje nagler er der udarbejdet en dyrkningsplan, Ikke bare for i år, men en plan for sædskifte, eller vekseldrift som det også kaldes. Uanset ord drejer det sig om, at et struktureret skifte mellem afgrødetyper, virker gavnligt når det handler om at undgå opblusning af skadevoldende sygdomme/insektangreb, og desuden er det muligt at skabe en bedre udnyttelse af de kostbare næringsstoffer med mere omtanke. Næringsstoffer er helt klart et fokusområde her på gården – vi indkøber ikke gødning til hverken æbleplantage, vinmark, køkkenhave eller drivhus. Vi får det bedst mulige ud af det, vi har.

Så omtanke er i høj kurs, hvorimod det kniber en del med at være struktureret. Men ambitionerne er gigantiske i år, og det er måske også fordi, der ikke bliver mange forstyrrende arrangementer i kalenderen foreløbigt. Hidtil har min såplan været, at når jorden var tør og tjenlig, så såede jeg den næste frøpose, som var passende for tidspunktet. År efter år, og det har da også virket fint, men med lidt mere faglighed (og struktur) er det slet ikke utænkeligt, at forbedringer kan observeres. Eller fremtidige katastrofer kan undgås. Hvem ved.

En anden grund til det uventede gå-på-mod er, at vi inddrager et nyt stykke jord til køkkenhave. Det ligger på østsiden af gården, og det er samme sted, det nye drivhus skal bygges. Drivhuset fylder ikke hele området, så det har jeg tænkt mig at gøre. Det nye stykke jord giver så muligheden for at flytte en del af afgrøderne ud af den gamle køkkenhave og skabe et system med vekseldrift. For fremtiden. Måske.

Indtil videre følger jeg planen – den ligger her på skrivebordet
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.