Forårsarbejde i æbleplantagen

I går blev arbejdet med at opbinde de nye æbletræer i plantagen afsluttet. De ældre æbletræer, som vinterens blæst havde revet løs af espalieret, samt rækken med pæretræer, der stod og flaprede, blev også bundet op.

Med andre ord – plantagen var ved dagens afslutning klar til årets første rækkerensning. Det foregår med et redskab, vi er alt andet end begejstrede for. Hvis man kører tilstrækkeligt ofte i løbet af vækstsæsonen, kan ukrudtsrydningen og jordbearbejdningen mellem træerne sandsynligvis blive grundig nok. Vi ved det bare ikke, for maskinen bryder jævnligt ned og kræver reparationer, der ikke altid er tid eller penge til.

Men i dag kører den så. I dette øjeblik faktisk, kan jeg høre den vellystige brummen fra traktoren, som bevæger sig fremad række efter række. Søren Sørøver holder et temperamentkrævende lavt tempo derude, for ikke at overbelaste vores skrøbelige rækkerenser.

Og hvad skal det gøre godt for, tænker du måske.
Der er 48 rækker med træer i plantagen, 1 hektar, 2500 træer. Imellem rækkerne er der kløvergræs, som dels giver mad til hønsene og dels fikserer blandt andet kvælstof fra luften. Det er eneste gødning, træerne får. I selve rækkerne med træer og omtrent ½ meter på hver side, vil vi gerne have jorden nogenlunde fri for plantevækst.
Hvis der er plantedække helt tæt på træerne, kommer sommerens regnvand ikke nødvendigvis ned til æbletræernes rødder, og en eventuel tørke kan ramme dem hårdt. Desuden vil en del af de sparsomme næringsstoffer blive snuppet af ukrudtet, i stedet for af æbletræerne.
Og så er der en væsentlig grund mere – mosegrise! Mosegrise boltrer sig i ly af ukrudtet – de er i skjul for rovfuglene, katte, ræven og hvem der ellers kommer i plantagen. Mosegrise kan i løbet af ingen tid rundbarbere et nyplantet træ, så roden ligner Fedte-Michaels forsøg på at imponere læreren, dengang vi brugte blyant.
Derfor; væk skal ukrudtsbræmmen og selvfølgelig ikke på den fremherskende måde med brug af sprøjtegifte.

Plantedækket i trærækkerne bliver nu underskåret – et langt stålblad trækkes lige under jordoverfladen, og ved hvert træ vipper det til side. Om alt går vel holder maskinen hele plantagen igennem, og bagefter lukkes hønsene ud, så de kan gå i gang med det store arbejde – det afskårne skal splittes ad, så ukrudtet ikke gror fast igen.

Hønsene er mest driftsikre
Lone

P.S. Jeg skal hilse fra Sørøveren og sige, at maskinen er til salg. Og stort set tæt.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Forårsarbejde i æbleplantagen

  1. Anne mette Ernst siger:

    De er blevet store siden vi i sin tid bandt dem op før EU dukkede op for at checke

Der er lukket for kommentarer.