Kronik i Politiken “Der er en fastspændt so for enden af din medister”

Det er selvfølgelig den højt besungne værdikæde fra jord til bord, overskriften henviser til, bortset fra det skammelige faktum at dyrene i industriel dansk svineproduktion ikke går på jorden.

I november en gang skrev jeg en kronik til Politiken og allerede dagen efter meldte redaktionen tilbage, at de gerne ville trykke teksten. Der gik 3 måneder, inden der skete yderligere, men nu er den så i dagens avis.

Kronikken handler om, at dansk svineproduktion for øjeblikket fejrer en historisk høj afregningspris på kød. Det er, som set før, andres ulykke, der bærer glæden med sig, og i denne omgang giver svinepestens hærgen i udlandet grobund for den fremragende indtjening i Danmark. Forslaget herfra er at benytte lejligheden til at stramme op, når det gælder måden at behandle husdyrene på, nu den elendige driftsøkonomi for en gangs skyld ikke står i vejen. Erhvervets sædvanlige offerrolle med indvendinger om rammevilkår, konkurrencebagdele og misforstået samfundsbetydning ender normalt med at dæmme op for politisk handling.

Fra myndighedernes side har der gennem årene været en bemærkelsesværdig ulyst til at holde dansk svineproduktion ikke bare inden for lovens rammer, men også inden for de rammer, vi som samfund kan forvente og være tjent med. Det gælder bl.a. manglende konsekvens ved forhold, hvor dyrene ikke frit kan rejse sig, lægge sig og hvile ubesværet og det gælder inden for den rutinemæssige haleklipning, som kun få procent af de danske svin slipper for. Dermed må man konstatere, at kuperingen er systematisk og ulovlig, uanset hvilke ord og bortforklaringer, der tages i anvendelse for at retfærdiggøre den effektive belægningsgrad, tidlig fravænning og stimulifattige omgivelser.

Men vi står bag. Det er vores samfund, vores politikere, vores myndigheder og vores livsgrundlag, som understøtter foretagenet, og derfor er det også os, der skal sige fra, hvis systemet skal ændres. Er det den behandling af medskabninger, der skal karakterisere vores liv som mennesker? Er det sådan et syn på dyr og deres trivsel, vi vil have som eftermæle?

Produktionsformen skal ændres ad politisk vej. Denne intensive form for landbrugsproduktion har udviklet sig med baggrund i økonomisk grådighed, og lovgivningen har hele tiden haltet bagud. Haft travlt med at implementere fremfor at afstikke rammer. Vi er helt på hælene mht. udviklingen i landbruget – både i forhold til det strukturelle, til gældsspiralen, tilskuddene, konsekvenserne for miljø og klima, insektlivet, grundvandet, husdyrene og i sidste ende os selv.

Det og meget mere handler kronikken om, og hvis du har abonnement, kan du læse den via dette link:
https://politiken.dk/debat/kroniken/art7625913/Der-er-en-fastsp%C3%A6ndt-so-for-enden-af-din-medister

Har du ikke adgang til artiklen, kan du spæne ned i din kiosk og anskaffe dig dagens avis.

For den er vigtig!
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Kronik i Politiken “Der er en fastspændt so for enden af din medister”

 1. HJørdis Sørensen siger:

  Tak fordi i holder fanen højt med altid inspirerende og relevante indspark.
  Håber det er i orden at grisebasse for en stund pryder mit skærmbillede. Man bliver simpelthen glad af det billede, og man kan bare tænke på det hvis man skulle føle sig fristet af ugens tilbud i supermarkedet.
  Og gode kage opskrifter iøvrigt.
  Hilsen Hjørdis

 2. Lene siger:

  Tak Lone for din uvurderlige indsats

Der er lukket for kommentarer.