Udskiftning i æbleplantagen

I går morges bankede en fragtmand på døren; han kom med en vigtig forsendelse – en palle med nye æbletræer.

De er alle af sorten Ildrød pigeon, og vi ved godt, at den sort kan være vanskelig at dyrke, men vi har nu tænkt os at prøve alligevel.

Det eneste helt sikre er, at prøver man ikke, så lykkes det ikke. Alle andre muligheder er åbne for udfald.

For at chancerne for høst af den eftertragtede sort skal øges, har vi bestilt træerne på en forholdsvis kraftig grundstamme – dvs. den rod som skuddene er podet på. Der er 125 træer, og de skal fordeles på tomme pladser i æbleplantagen. En del træer gik ud under tørken i 2018 – især dem mosegrise havde spist af, og en del træer er blevet ramt af frugttræskræft og derfor fjernet.

I dagens lune forårsvejr kom de første 35-40 træer i jorden, og selve plantningen er en nem omgang. Det fysisk krævende arbejde med spaden ligger i at fjerne rødder af flerårigt ukrudt m.m. så planteområdet bliver åbent og dermed mindre attraktivt for mosegrisene.

Der er i alt 2500 æbletræer af 8 forskellige sorter i gårdens lille plantage, så udskiftningen er på 5%. I år.

Med varme rygstykker
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Udskiftning i æbleplantagen

 1. Lone Landmand siger:

  Tak kære Ulla – din besked glæder os inderligt!

 2. Ulla Jakobsen siger:

  Kære Lone Landmand og Søren Sørøver

  Godt nyt år 2020 – og TAK for alle de dejlige ”epistler” i året der gik – jeg glæder mig hver dag til at læse det I skriver, som altid sætter noget positivt i gang i tankesindet – tak for det.

  Kærlig hilsen fra Ulla bella jakobsen (bor i Rebild)

  Fra: Beretninger fra et autentisk landbrug [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 17. januar 2020 17:30 Til: ullajakobsen@get2net.dk Emne: [Nyt indlæg] Udskiftning i æbleplantagen

  Lone Landmand posted: ” I går morges bankede en fragtmand på døren; han kom med en vigtig forsendelse – en palle med nye æbletræer. De er alle af sorten Ildrød pigeon, og vi ved godt, at den sort kan være vanskelig at dyrke, men vi har nu tænkt os at prøve alligevel. D”

Der er lukket for kommentarer.