Vi tæller fra nu af

Lad os sige (og bare for en god ordens skyld: nej, det er ikke tilfældet), at jeg havde været kæderyger, siden før jeg blev født. Sådan én der virkelig havde kvolmet løs, så himlen blev grå. Men lad os bare sige, at forbruget først rigtigt talte fra 1990. Og lad os sige, at jeg langt om længe havde mærket folkestemningen, i øvrigt af noget større betydning end årtiers videnskabelige råd, og indset, at der skal skæres ned. Mærkbart ned. Og jeg har prøvet, det har jeg virkelig, i løbet af de seneste 30 år er jeg gået fra 74 millioner tons til 50. Flot, tænker du nok, men ikke flot nok. Slet ikke nok faktisk, dine fremtidsudsigter taget i betragtning. Du skal ned på 22 for at gøre dig håb om et trygt liv. Måske.

https://www.dr.dk/nyheder/politik/danmarks-foerste-klimalov-med-bindende-maal-er-paa-plads

Og jeg synes, at anerkendelsen for indsatsen mangler. Ros, mere ros, meget mere ros. Det er trods alt mig, der har bygget det her op. Så for at dupere vennerne, familien, min læge og samfundet, der fremover skal betale de nødvendige operationer, sætter jeg mig et mål – 70 %. Jeg vil reducere min udledning med 70 %, for det er et tal med overbevisning i, fuld fart på og alle kan se min viljestyrke. Huleme så, det er jo langt over halvdelen og nærmer sig toppen.
Og det kan de se; selv mine pennevenner skriver begejstret om det ambitiøse mål og tallet bliver en nærmest magisk minifestation af min handlekraft. Men 70 % er også meget, når man er vant til at kvolme en del, og for at gøre det muligt skal vi regne fra min ungdoms vår, synes jeg. Det er ganske enkelt bedst, hvis jeg får kredit for de forudgående 30 års stive rygrad. Mærk jer mine ord, 70 %, I vil komme til at høre dem igen og igen sammen med ordene ambitiøst, vildt og historisk.

Desuden har nogen fået den brandgode idé at lave et partnerskab omkring nedtrapningen, og til at vælte læsset af vognen er der indgået samarbejde med landets største kapaciteter indenfor området – tobaksindustrien, lobbyorganisationen for rygerrelaterede gevinster m.fl. Det bliver godt.

Bare ikke godt nok.

https://ing.dk/artikel/global-co2-udledning-stiger-igen-rekordhoejt-niveau-230688

Der skal stramninger, reguleringer, indskrænkninger, begrænsninger og meget andet ubehageligt til – politisk indgriben i form af direkte dag-til-dag-handling og det skal gå hurtigt. Uden at spørge nogen pænt først. Uden afvejning af om det kan betale sig, giver tilstrækkelig vækst eller generende modstand. Kvartalsmøder, opsummeringer, delmål, rapporter, greenwashing, evalueringer og tale giver måske ro på bagsmækken, men ikke på klimaet.

Det er muligt, at regeringens klimalov er et af verdens mest ambitiøse klimamål; det skal ses i lyset af, at vi ligger helt i top med hensyn til udledning pr. indbygger, så egenbegejstringen bør ligge på en meget lille isflage.

https://vejr.tv2.dk/2018-08-29-vi-er-nogle-af-de-stoerste-co2-udledere-i-verden-hvordan-kan-du-skaere-ned

Da drengene var små og spillede fodbold på gårdspladsen, baldrede de af og til glas i staldvinduerne. Det var afgjort bedre, hvis de kun smadrede en enkelt rude i forhold til 3, men under ingen omstændigheder noget de kom glædesstrålende ind og forventede ros for.

Lone

P.S. Det her indslag bør du se:
https://www.tvmidtvest.dk/nyheder/09-12-2019/1930/tyskere-betaler-fa-slukket-danske-vindmolle?v=0_okob9tcd&autoplay=1&fbclid=IwAR1AQYZpNO7_mLViTKZmJkRGNRk8F1v63Ard7gMmKOkeZjOXt9j4BO7wGG0#player

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Vi tæller fra nu af

 1. persille siger:

  …jeg har vanskeligt ved at tro på dét jeg hører i udsendelsen, at det kan være sandt….jeg synes den enkelte skal overveje off-grid a.s.a.p., så man ikke bliver fanget ind af noget man ikke selv kan styre….og så er der jo nogen, som bør have røde ører, nogen som har et ansvar, men nej, “man kan bare tage penge, dér hvor der er penge at tage….”
  …det er så rystende en udvikling

 2. Christian Lausen siger:

  Når man så ved at The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) ikke helt har medtaget selvforstærkende effekter fra Albedo, Metan fra smeltet permafrost og andre ting – bliver min beslutsomhed stærkere.
  At suge nok CO2 ud af luften i tide, vil kræve noget nær et teknisk mirakel.
  Man kunne frygte et spændende globalt forsøg på geoengineering, med ukendte bivirkninger.

 3. Helle siger:

  Det er lidt svært at skrive disse tanker, for jeg vil virkeligt ikke tage glæden fra jer med jeres dejlige julemarked og alle de besøgende. Men, da du nu skriver dette indlæg, kan jeg ikke helt holde mine tanker om det nok så måske større forbrug, eller udledninger, det fører med sig. Du skrev, at der kom mange besøgende, fra hele landet, og da I nu bor langt ude på landet, er de jo alle kommet i bil. Både gæster, udstillere og hjælpere, OK, de sidste bor måske mestendels tæt på. Men der skrives så meget om kød og flyven og forbrug, men biltrafik nævnes i danske artikler ikke særligt meget, men det fører jo desværre også til en meget stor del af de udledninger, der nødvendigvis må blive mindre af i fremtiden. Jeg plæderer ikke for, at I ikke holder flere markeder eller arrangementer, men man må bare holde sig for øje, at det nu engang også fører til et merforbrug og udledning af drivhusgasser. https://www.dn.dk/energi/transport/

  • Lone Landmand siger:

   Du har helt ret Helle, og det er ærgerligt med det seneste årtis politik m.h.t offentlig transport, som ikke har gjort det nemt at færdes på landet. Altså er bil løsningen med mindre man bor virkelig tæt på. Jeg talte af gode grunde ikke med alle gæster, men når 4 mennesker sætter sig i bilen og kører hertil, kombinerer det med familiefødselsdag i Aarhus m.m., så er det vist et af de steder, der bliver vanskeligt at beskære yderligere.
   Hvis vi fremtiden skal bruge vores velstand på oplevelser og noget vi skal have under alle omstændigheder – mad og drikkevarer fremfor tingeltangel, udstyr og elektronik, så skal der også være interessante oplevelser at opsøge. Det er op til den enkelte at overveje transportmulighederne sammenholdt med øvrige formål og levevis.

Der er lukket for kommentarer.